• Aj tento rok Girl's Day

          • Cieľom podujatia je predstaviť svet IT a moderných technológií dievčatám vo veku 15 – 19 rokov a priblížiť im, aké možnosti štúdia, práce či podnikania im sektor ponúka.

            viac info na https://girlsday.sk/o-girls-day/

            POZOR: Registrácia začína už v pondelok 25.3.2024

        • Tretí stredoslovenský debatný turnaj
          • Tretí stredoslovenský debatný turnaj

          • Naši debatéri sa opäť zúčastnili  tretieho, ale aj záverečného  stredoslovenského debatného turnaja , ktorý sa konal v Žiline. Turnaj je súčasťou debatnej ligy, ktorú organizuje Slovenská debatná asociácia. Našu školu reprezentovali dva tímy EGT 1 a EGT 2. Za tím EGT 1 súťažili Jonáš Bábela, Viktor Kamenský a Grétka Zacherová a za tím EGT 2 nováčikovia Adam Rohožník, Zoja Vargicová a Nina Kurtíková. Debatovali sme dve debaty, prvá na vopred zadanú tézu, druhá  na improvizovanú tézu. Tézy boli z oblasti politiky, morálky a práva. Tímu EGT 1 sa podarilo zvíťaziť v oboch debatách, zatiaľ čo tím EGT2 zvíťazil v jednej debate. Síce sa nám nepodarilo predebatovať sa do finále slovenskej ligy, no už teraz sa tešíme na ďalšiu debatnú sezónu.

            Ak bilancujeme môžeme povedať, že debatnú ligu sme začali na jeseň začiatočníckym turnajom, kde tím  EGT 1 zvíťazil v troch zo  štyroch debát a Jonáš Bábela sa umiestnil aj v poradí rečníkov ako tretí najlepší debatér. Začiatkom decembra 2023 sme boli taktiež v Žiline ako účastníci stredoslovenskej debatnej ligy. Tam obidva tímy zvíťazili v dvoch zo štyroch debát. V našej práci chceme pokračovať aj naďalej a veríme, že sa nám podarí prebojovať  sa aj na celoslovenské finále.

            Text: V. Kamenský (III.A)

            Foto: J. Ovčiariková

        • Školské kolo biblickej olympiády z ev. náboženstva
          • Školské kolo biblickej olympiády z ev. náboženstva

          • Dvanásti žiaci v zastúpení všetkých ročníkov sa v piatok 15.3.2024 zúčastnili seniorátneho kola biblickej olympiády z evanjelického náboženstva. Olympiáda prebiehala v programe EduPage formou otvoreného testu. Do celoslovenského kola postupujú riešitelia s najvyšším počtom bodov za seniorát a školu. Našim žiakom držíme palce :-)

            Foto a text: Guzmová E. 

            Twelve students representing all grades took part in the seniorats round of the Bible Olympiad on Evangelical religion on Friday 15th of March. The Olympiad took place in the EduPage program in the form of an open test. The solvers with the highest number of points for seniorats and the school advance to the national round. We keep our fingers crossed for our students :-)

            Photo and text: Guzmová E. 

        • Maturitné skúšky "EČ a PFIČ 2024"
          • Maturitné skúšky "EČ a PFIČ 2024"

          • V 11. marcovom týždni 2024 sa konali na celom Slovensku písomné maturitné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka a matematiky. Na našej škole tohto roku okrem predsedov a koordinátorov maturitných skúšok priebeh monitorovala aj redaktorka rádia Regina pani Mariana Kovačechová, ktorá poskytovala počas dňa čerstvé informácie v médiách.

            Študentom prajeme veľa šťastia a správne myšlienky pri ústnych maturitných skúškach.

            Text a foto: - egt -

        • Medzinárodný deň žien
          • Medzinárodný deň žien

          • Dňa 8.2.2024 sme si pripomenuli medzinárodný deň žien. Školský parlament pripravil miesto, kde bolo možné napísať milý odkaz, uznanie, úctu alebo postoj k ženám. Tieto odkazy je možné si prečítať na nástenke školského parlamentu.

            Týmto sa chceme poďakovať všetkým ženám, ktoré tvoria naše okolie. Ďakujeme za vaše prínosy pre nás, ale i pre spoločnosť. 

            Text a foto: D. Dovala (V.B)

            On February 8, we celebrated International Women’s Day. The school parliament prepared space for your messages with one’s acknowledgement, respect, or attitude towards women. These messages are published on the school parliament’s bulletin board.

            We want to thank every woman who created our surroundings. A big “thank you” for your contributions to us as well as to society. 

            Text and foto: D. Dovala (V.B)

        • Re-Power Virtual Camp pokračoval ...
          • Re-Power Virtual Camp pokračoval ...

          • Dňa 5. marca 2024 Re-Power Virtual camp pokračovl a tentokrát sa do virtuálneho projektu zapojili EGeŤáci z 3.B triedy.

            Ich výzvou bolo vymyslieť projekt alebo aktivitu pre banku, ktorá by mala pozitívny vplyv na spoločnosť a zlepšila životnú úroveň na Slovensku. Cieľom bolo priniesť kreatívne, udržateľné riešenia, ktoré posunú Slovensko dopredu.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným študentom za ich tvorivé, nápadité a inovatívne riešenia.

            Súťaž Re-power Camp bola pripravená v rámci projektu Re-power Your Futures s podporou UniCredit Foundation.

            Text a foto: - egt - 

        • Masterclasses v Banskej Bystrici
          • Masterclasses v Banskej Bystrici

          • Dňa 28.02.2024 sa žiaci fyzikálneho seminára a dvaja žiaci tretieho ročníka zúčastnili 20. ročníka Medzinárodných majstrovských tried z časticovej fyziky.

            Akcia sa konala na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici, kde v doobedňajších hodinách absolvovali niekoľko prednášok a besedu s Borisom Tomášikom, Luciou Annou Tarasovičovou a Michalom Merešom. V tomto čase mali príležitosť naučiť sa niečo o tom, ako funguje časticová fyzika a pripraviť sa tak na nasledujúcu aktivitu. Ďalším bodom programu bola analýza dát z experimentu ATLAS, ktorej cieľom bolo zostavenie histogramu.

            Program majstrovských tried zavŕšili videokonferenciou, v ktorej sa spojili nie len so študentmi zo Švédska, Poľska a Francúzska, ale aj so zamestnancami z európskej organizácie pre jadrový výskum - CERN. Vo videokonferencii sa podelili o svoje nadobudnuté vedomosti, dosiahnuté výsledky a na záver sa otestovali v krátkom kvíze.

            V mene zúčastnených študentov ďakujeme za príležitosť vzdelávať sa v oblasti časticovej fyziky a dozvedieť sa niečo viac o tom, ako prebieha práca v CERNe.

             

            On 28.02.2024 students of the physics seminar and  two students of the third grade took part in the 20th year of the International Masterclasses in Particle Physics.

            The event took place at the Faculty of Natural Sciences UMB in Banská Bystrica, where in the morning they attended several lectures and a discussion with Boris Tomášik, Lucia Anna Tarasovičová and Michal Mereš. During this time, they had the opportunity to learn something about how particle physics works and therefore prepare for the next activity. Another point of the program was the analysis of data from the ATLAS experiment, the goal of which was to create a histogram.

            They completed the program of the Masterclasses with a video conference in which they connected not only with students from Sweden, Poland and France, but also with employees from the European Organization for Nuclear Research - CERN. In the video conference, they shared their acquired knowledge, achieved results, and at the end tested themselves in a short quiz.

            On behalf of the participating students, we are thankful for the opportunity to learn about particle physics and learn a bit more about how the work is done at CERN.

             

        • Deň Svätého Dávida na Evanjelickom Gymnáziu v Tisovci
          • Deň Svätého Dávida na Evanjelickom Gymnáziu v Tisovci

          •  

            Šťastný deň Svätého Dávida.

            Dydd dewi sant hapus

            Svätý Dávid je patrónom Walesu. V tento deň školy/vysoké školy vo Walese oslavujú Eisteffod (čo v angličtine znamená stretnutie), študenti sa oblečú do waleského kroja a predvedú tance, recitujú poéziu, spievajú piesne a hrajú na hudobné nástroje formou súťaže.

            Dnes oslavujem talenty mojich žiakov z 1. a 5. ročníka.

             

            Happy Saint David’s Day 

            Dydd dewi sant hapus

             

            St David is the patron saint of Wales. On this day schools/colleges around Wales celebrate with an Eisteffod (which means session in English), students will dress up in Welsh costume and perform dances, recite poetry, sing songs and play musical instruments in the form of a competition.
            Today I am celebrating the talents of my students from year 1 and 5.

             

             

             

        • Re-power Camp - LIVE & VIRTUAL
          • Re-power Camp - LIVE & VIRTUAL

          • V utorok 27. februára 2024 sa zástupcovia študentskej firmy GREENTURE - zúčastnili live súťaže Re-power Camp v Bratislave, kde 120 študentov pracovalo na projekte - aktivite, ktorú by mohla banka podporovať alebo na nej aktívne participovať, v snahe zvrátiť nepriaznivý trend, ktorý preukázali výsledky testov PISA.

            Súčasne na rovnakej výzve pracovalo takmer 200 študentov, ktorí sa zapojili do virtuálnej verzie súťaže Re-power Camp.

            K týmto súťažiacim sa pripojili aj EGeŤáci z 3A triedy. Ich výzvou bolo nájsť kreatívne a realizovateľné riešenia, ktoré môžu priniesť pozitívne zmeny v oblasti vzdelávania.

            Nápady, ktoré stredoškoláci vytvorili za jedno dopoludnie, boli nielen kreatívne, ale aj detailne prepracované. Kľúčovým kritériom hodnotenia bola aj realizovateľnosť nápadu s prihliadnutím na dostupné zdroje.

            Bol to deň nabitý inováciami, počas ktorého študenti opustili svoju komfortnú zónu a získali cenné a praktické skúsenosti.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným študentom za ich tvorivé, nápadité a inovatívne riešenia a blahoželáme Saške a jej tímu za získanie 3. miesta.

            Súťaž Re-power Camp bola pripravená neziskovou organizáciou JA Slovensko v rámci projektu Re-power Your Futures s podporou UniCredit Foundation.

            #vzdelavanie #juniorachievement #slovensko #RepowerYouth

            Text a foto: - egt -

            Re-power Virtual Camp

        • Naše šaty!
          • Naše šaty!

          • Zaujímavé, poučné a veľmi aktuálne divadelné predstavenie zažili študenti 1. a 2. ročníka priamo v triede. Classroom play Naše šaty! a následná diskusia o argumentačných fauloch boli veľmi poučné. Ďakujeme našej absolventke - herečke Alexandre Palatínusovej a prednášajúcej Magdaléne Žiakovej.

            https://ludusdivadlo.sk/hrame-u-vas-v-triede-classroom-drama/

            ​​​​​​​​​​​​​​

            The 1st and 2nd year students experienced an interesting, informative and very topical theatrical performance directly in the classroom. Classroom play Our clothes! and the subsequent discussion of argumentative fouls were very educational. We thank our graduate – actress Alexandra Palatínusová and lecturer Magdaléna Žiaková.

        • Krajské kolo súťaže v spracovaní informácií na počítači
          • Krajské kolo súťaže v spracovaní informácií na počítači

          • EGeŤáci - Natálka, Veronika, Adam, Alex, Leo a Jonáš si v stredu 7. februára 2024 zmerali svoje vedomosti a zručnosti v 58. ročníku krajského kola súťaže v spracovaní informácií na počítači (SIP) v rôznych kategóriách: písanie na počítači všetkými desiatimi prstami, úprava textu na počítači a wordprocessing.

            Spomedzi zúčastnených odborných škôl, bola naša škola jediná so všeobecným zameraním, ktorá sa súťaže zúčastnila. O to je naša radosť väčšia zo zaslúženého umiestnenia. V kategórii - úprava textu na počítači sa Natálke Liptákovej podarilo získať 3. miesto a vo wordprocessingu Jonášovi Bábelovi 2. miesto.

            Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy, tešíme sa z ich umiestnenia a želáme veľa ďalších úspechov.

            Text a foto: -mp-

        • Kniha Čriepky spomienok na školu zázrakov
          • Kniha Čriepky spomienok na školu zázrakov

          • V júni 2023 vyšla vo vydavateľstve Tranoscius kniha Čriepky spomienok na školu zázrakov. Je voľným pokračovaním knihy 25 EGT Škola zázrakov, ktorá vyšla pri príležitosti 25. výročia založenia školy.

            Kniha Čriepky spomienok  je kolektívnym dielom. Podieľalo sa na nej 151 autorov, Helena Pašiaková, prvá riaditeľka školy, Ladislav Čajko, vyučujúci predmetu aplikovaná ekonómia, v ktorom žiaci dlhodobo dosahovali medzinárodné úspechy, žiaci, americkí dobrovoľníci, domáci i zahraniční učitelia, nepedagogickí zamestnanci školy, rodičia a priatelia školy.

            Obe knihy podávajú plastický obraz školy, ktorá si získala výborné meno.

            Knihu si možno kúpiť za cenu 15 eur v lekárni a v kníhkupectve v Tisovci.

            V okrese BB a BR ju môžete dostať v jednom z obchodov FRESH Horehronie.

            Môžete si ju zakúpiť u nás v škole prostredníctvom e-mailu: skola@egt.sk alebo telefonicky na tel. čísle: 047/55 11 700. Pošleme vám ju na dobierku.

            (Pri kúpe knihy Čriepky spomienok ... dostanete ako bonus knihu 25 EGT) – voliteľné.

        • Palacinkový deň na EGT /   Shrove Tuesday at EGT
          • Palacinkový deň na EGT / Shrove Tuesday at EGT

          • Palacinkový deň

            Mnoho anglicky hovoriacich krajín oslavuje Shrove Tuesday (palacinkový deň). Toto je deň pred Popolcovou stredou a začiatkom pôstu a pred Veľkou nocou.

            Dnes vyučujúca anglického jazyka Lucy Clare Dovala, ktorá pochádza z Veľkej Británie priblížila tento sviatok svojim študentom. Na hodinách angličtiny v 1., 4. a 5. ročníku študenti piekli palacinky,  ‚hádzali‘ palacinky a jedli ich s tradičnou polevou - citrónom a cukrom.

            Shrove Tuesday

            Many English speaking countries are celebrating Shrove Tuesday (pancake day). This is the day before Ash Wednesday, and the start of the  Lent and the lead up to Easter. 

            Today, an English teacher Lucy Clare Dovala introduced this habit to her students. During English class, the students of years 1, 4, and 5 made pancakes, ‘tossed’ the pancakes, and ate them with the traditional topping of lemon and sugar.

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • Od pondelka 5.2 do piatku 9.2 sa žiaci 2.A spolu s p. riaditeľkou Štefánikovou, p. učiteľom Štefánikom, p. učiteľkou Kobelovou a MUDr.Pilišovou zúčastnili lyžiarskeho výcviku v areáli SKI Čertovica. Boli sme ubytovaní na Chate pod sedlom Čertovica, kde sme trávili spoločne čas aj mimo svahu. Žiaci boli rozdelení do kategórii začiatočníci, mierne pokročilí a pokročilí. Okrem lyžiarov sme mali medzi sebou  aj zopár snouwbordistov. Každý sa toho veľa naučil a zlepšil sa v lyžovaní či snowboardovaní. I keď nám počasie občas neprialo, vymysleli sme si zábavné aktivity, ktorých sa väčšina zúčastnila, vrátane učiteľov.

            Text: V. Slašťan II.A

            Foto: egt

            The students from class 2.A along with Mrs. Štefániková, Mr. Štefánik and Mrs. Kobelová participated in a ski training trip at the areal of SKI Čertovica from Monday, February  5th, until Friday, February 9th. They were accomodated in the "Chata pod Sedlom Čertovica“ cottage, where they spent all of their free time apart from skiing. Students were separated into three categories: beginners, intermediate and advanced based on their skiing skills. Apart from skiers, we also had a couple of snowboarders. Every single person learned something new in the past week and improved their skills in skiing or snowboarding. Even though the weather wasn't the best sometimes, we managed to think of fun activities to do alltogether, along with the teachers.

            Text: V. Slašťan II.A

            Foto: egt

          • MATURITA PREP – workshop

          • Študenti piateho ročníka v čase workshopového týždňa venovali celý svoj čas a pozornosť príprave na písomnú a ústnu časť maturitných skúšok. V rámci prípravy na písomné testy z anglického jazyka, si pripomenuli kritériá hodnotenia písomných prác, analyzovali ich a určovali silné a slabé stránky vlastných prác. Vzhľadom na zadania formulovali hlavné myšlienky esejí a nosné vety jednotlivých odstavcov tak, aby sa neodkláňali od témy.

            Súčasťou písomných aktivít bolo aj využitie umelej inteligencie, ktorá generuje obrázky na základe inštrukcie napísanej v anglickom jazyku.

            Posledný blok bol venovaný príprave na preklady textov na úrovni B2 a C1, ktoré sú súčasťou štátnej jazykovej skúšky, ktorú môžu naši študenti absolvovať na pôde Evanjelického gymnázia v rámci maturitnej skúšky.

            Aby však celý čas len nesedeli a nepísali, v stredu navštívili historicky dôležité miesta v našom regióne. Na maturitnej skúške z anglického jazyka budú rozprávať aj o histórii, kultúre a geografii miesta odkiaľ pochádzajú, ale aj študujú. Navštívili teda Prvé slovenské gymnázium v Revúcej, gotické kostolíky v Kraskove a Kyjaticiach a gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.

            During the workshop week, fifth-grade students devoted all their time and attention to preparing for the written and oral part of the graduation exams. In preparation for the written English language tests, they recalled the criteria for evaluating written papers, analyzed them, and determined the strengths and weaknesses of their papers. Considering the assignments, they formulated the main ideas of the essays and the topic sentences of the individual paragraphs so as not to sway from the instructions.

            Part of the written activities was also the use of artificial intelligence, which generates images based on instructions written in English.

            The last block was used for preparation for translations of texts at levels B2 and C1, which are a part of the state language exam, which our students can take at the Evangelical Gymnasium as part of their Maturita exam.

            However, in order not to just sit and write all the time, on Wednesday they visited historically important places in our region. At the English language Maturita exam, they will also talk about the history, culture and geography of the place they come from, but also where they study. So they visited the Prvé slovenské gymnasium/ The First Slovak Grammar School in Revúca, the Gothic churches in Kraskovo and Kyjaticie, and the Gemersko-Malohontské museum in Rimavská Sobota.

          • Gramatický workshop

          • Prvý februárový týždeň sa aj tento rok na našej škole vyučovalo tradične – netradične, formou workshopov. Počas tohto týždňa sa žiaci štvrtého ročníka veľmi intenzívne pripravovali na externú časť MS zo slovenského jazyka a literatúry. Počas celého týždňa gramatické učivo opakovali, rozoberali a vysvetľovali si rôzne  gramatické javy a špecifiká nášho jazyka. Vyskúšali si rôzne typy úloh ako aj náročnosť testov a posledný deň mali možnosť vyskúšať si aj maturitu nanečisto. Žiaci oceňujú aj túto formu prípravy na maturitnú skúšku, ktorá im nepochybne dodá viacej istoty pri pravej skúške dospelosti.

             

        • ROARING 20's - 26. školský ples
          • ROARING 20's - 26. školský ples

          • Školská firma Greenture pokračuje v tradíciách - zorganizovala 26. ročník školského plesu.

            Ples na našej škole je už zarytou tradíciou, ktorú organizujú študentské firmy. Greenture si tento rok pre svojich hostí pripravili nezabudnuteľný zážitok v štýle ROARING 20'S, ktorý okrem úžasnej zábavy a tanca doplnil zaujímavý program, skvelé jedlo a jedinečná tombola.

            Ples otvorilo nádherné vystúpenie našej firemníčky Sašky Zajakovej, ktorej spev pohladil dušu skutočne každému. Naše pozvanie prijali talentovaní umelnci z folklórneho súboru Lykovec, ktorí merali cestu až z Revúcej, aby potešili našich hostí. Vystúpenie doplnili tancom dievčatá zo ZUŠ v Tisovci a športového klubu Taekwondo Hnúšťa, kde sme mohli vidieť aj naše firemníčky. Ako zlatý bod večera si Greenturaci pripravili inscenáciu 20-tych rokov minulého storočia, kde pán Gatsby prišiel s revolučným nápadom na záchranu amerického stockmarketu - raňajkovými kašami s moringou. Program dopĺňala tombola, kde mali hostia možnosť vyhrať viac ako 60 cien, napríklad pobyt v chatke na Syslovisku Múráň, poukaz do wellnessu, či reštaurácie, telefón a mnohé iné. A aj touto cestou sa chceme poďakovať všetkým sponzorom, ktorí prispeli úžasnými cenami do tomboly.

            Ako čerešnička na torte pre firemníkov bol parket plný tanca a radosti po ich náročných prípravách. Sme vďační každému, kto nás poctil svojou návštevou a zaslúžil sa o jeho famózny priebeh.

            Nakoniec sa za celú firmu chceme poďakovať pani Martine Paľovej za jej vedenie a pomocnú ruku, ktorú nám neustále podávala. Okrem toho ďakujeme riaditeľke plesu Eme Kováčovej za skvelý manažment a celkové riadenie tejto akcie ako aj všetkým firemníkom, ktorí priložili ruku k dielu, aby sa ples mohol uskutočniť.

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: G. Zacherová (III. A),  A. Nojič

            The school company Greenture continues EGT traditions – they organized the 26th annual school ball. The ball, a well-established tradition at our school, is traditionally organized by school companies. Greenture prepared an unforgettable experience for its guests this year in the style of the roaring 20s, featuring amazing entertainment, dancing, an interesting program, great food, and a unique raffle.

            The ball opened with a beautiful performance by our company singer Saška Zajaková, whose singing touched the soul of everyone. Talented artists from the folk ensemble Lykovec accepted our invitation and traveled from Revúca to delight our guests. The performance was complemented by a dance from girls from the Tisovec Elementary Art School and the Taekwondo Hnúšťa sport club, where we could also see our company members. As the highlight of the evening, Greenturaci prepared a 1920s show, where Mr. Gatsby came up with a revolutionary idea to save the American stock market – breakfast porridge with moringa. The program included a raffle, where guests had the opportunity to win more than 60 prizes, such as a stay in a cottage at Syslovisko Múráň, a voucher for a restaurant, or a phone.

            The dance floor filled with dance and joy was the cherry on top after such demanding preparations. We are grateful to everyone who honored us with their visit and contributed to its fabulous course.

            Finally, on behalf of the entire company, we want to thank Ms. Martina Paľová for her leadership and helping hand, which she constantly provided. In addition, we thank the ball director Ema Kováčová for excellent management and overall coordination of this event.

             

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: G. Zacherová (III. A),  A. Nojič

        • Spomínali sme na Julie Ballantyne.
          • Spomínali sme na Julie Ballantyne.

          • Po roku sme si opäť spomínali na významnú osobnosť našej školy, pani Julie Ballantyne. Z iniciatívy tejto americkej učiteľky, ktorá sa stovkou listov pred viac ako 30 rokmi obrátila na svojich priateľov v USA a Kanade sa podarilo získať finančnú pomoc na rekonštrukciu budovy školy, v ktorej sa vzdelávali a stále vzdelávajú mladí ľudia. Žiaci 5.ročníka Hana Kobelová a Denis Dovala predstavili súčasným žiakom prácu a poslanie Julie na EGT. Keďže Julie bola zakladateľkou prvého speváckeho zboru na škole, tak si každoročne uctievame jej pamiatku aj hudbou. Tento rok nám zahrala novovznikajúca kapela školy v zložení Denis Dovala, Filip Dovala a Leo Gombár. Zaspievali nám dievčatá 1. a 3. ročníka - Iveta Ďurišová, Veronika Perenčayová, Tatiana Vetráková a Andrea Rapčanová.

            Texdt a foto: -egt-

            After a year, in January, we once again paid tribute to an important personality in our school, Mrs. Julie Ballantyne. Thanks to the initiative of this American teacher, who wrote over a hundred letters to her friends in the USA and Canada more than 30 years ago, we received financial assistance to reconstruct the old school building. This building now serves as an academic education institution for young people from Slovakia.

            During the event, 5th-grade students Hana Kobelová and Denis Dovala presented Julie's work and mission to the current students. As Julie was the founder of the school's first choir, we continue to honor her memory with music every year. In this year's celebration, the school's emerging band performed for us, featuring Denis Dovala, Filip Dovala, and Leo Gombár. Additionally, the girls from the 1st and 3rd grades, including Iveta Ďurišová, Veronika Perenčayová, Tatiana Vetráková, and Andrea Rapčanová, sang for us.

            Texdt a foto: -egt-

        • Dobročinná aktivita študentskej firmy Greenture
          • Dobročinná aktivita študentskej firmy Greenture

          • Pero, farbičky, či skicáre - školské potreby. Hoci nám to príde ako bežná vec, ktorá sa nachádza v skrini každého z nás, rozhodne to nie je štandard pre každého. Práve preto sa študentská firma Greenture rozhodla podporiť pani Moniku Podolinskú a detičky z Muránskej Dlhej Lúky Mikulášskou zbierkou, ktorá sa organizovala v mesiaci december 2023.

            Pani Podolinská sa rómskym detičkám venuje už niekoľko rokov. Hoci sa im snaží poskytnúť všetko, čo potrebujú, nie je to vždy najľahšie. Detičky sú vášniví záhradníci, maliari, športovci a samozrejme, žiaci. Jedným s cieľov našej firmy je pomáhať tam, kde sa dá. O to viac, keď je núdza v našom regióne. Greenture vyhlásila Mikulášsku zbierku pre deti zo znevýhodnených rodín a vďaka podpore študentov a učiteľov EGT, ako aj každého, kto sa do zbierky zapojil, sme mohli detičkám darovať krásne balíčky.

            Zbierkou to však ale neskončilo. Po novom roku sme sa rozhodli navštíviť a osobne odovzdať zbierku detičkám. Zástupcovia študentskej firmy sme sa v stredu 17.1.2023 spoločne vybrali do Muránskej Dlhej Lúky, kde sme zažili  úžasné popoludnie plné zábavy. Upiekli sme si vlastnú pizzu, zahrali pingpong, búrali jazykovú bariéru a samozrejme odovzdali balíčky, ktorým sa detičky veľmi potešili. Sme vďační za možnosť vidieť a spoznať každodenný život detičiek v tejto škole. Mnoho sme sa od nich naučili a určite to nebola naša posledná návšteva.

            Zároveň by sme sa radi poďakovali našim pedagógom za hodnoty, ktoré nám dávajú, a tým nás vedú k pomoci druhým a vzájomnému rešpektu.

            Greenture, š.f.

             

            Text: N. N. Vavreková (IV.B)

            Foto: Greenture š.f.

            Pen, crayons, or sketchbooks – school supplies. While we may consider these items basic, they are far from standard for everyone. That's why the student company Greenture decided to support Mrs. Monika Podolinská and the children of Muránska Dlha Lúka with a Christmas collection in December.

            Mrs. Podolinská has been devoted to these special children for several years. Despite her efforts to provide them with everything they need, it's not always easy. The children are passionate gardeners, painters, athletes, and, of course, students. As a company, our moral is to help where we can, especially when there is need in our region. Greenture organized a Mikulaš collection for children from disadvantaged families, and thanks to the support of EGT students and everyone who participated, we were able to give them beautiful packages.

            However, the collection didn't end there. After the New Year, we decided to visit and personally deliver the collection to the children. On January 17th, we went together to Muránska Dlha Lúka, where we experienced an amazing afternoon full of fun. We baked our own pizzas, played table tennis, broke down language barriers, and, of course, handed out the packages. We are grateful to have had the opportunity to see how the school and children function on a daily basis. We learned a lot from them, and it certainly won't be our last visit.

            In conclusion, we would like to thank our school, which guides us towards helping others and mutual respect.

            Greenture, š.f.

            Text: N. N. Vavreková (IV.B)

            Foto: Greenture š.f.