• Krajské kolo súťaže žiakov SŠ v spracovaní informácií na počítači (SIP)
          • Krajské kolo súťaže žiakov SŠ v spracovaní informácií na počítači (SIP)

          • Žiaci prvého ročníka – Leonard Erik Gombár, Matej Klimo, Viliam Slašťan a štvrtého ročníka Denis Dovala a Miroslav Szepessy sa dňa 8. februára 2023 zúčastnili na krajskom kole súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači (SIP). Svoje vedomosti a zručnosti využili v rôznych disciplínach:

            1. Písanie všetkými desiatimi prstami na počítači
            2. Úprava textu na počítači
            3. Wordprocessing

            Spomedzi zúčastnených odborných škôl, bola naša škola jediná so všeobecným zameraním, ktorá sa súťaže zúčastnila. O to je naša radosť väčšia zo zaslúženého umiestnenia Denisa Dovalu, ktorý v disciplíne – wordprocessing získal 2. miesto. Gratulujeme a tešíme sa z jeho umiestnenia.

            Text a foto: -mp-

        • Akadémia veľkých diel
          • Akadémia veľkých diel

          • „Myšlienky silných diel a diela silných myšlienok.“

            Program Akadémia veľkých diel začala fungovať na našej škole tohto roku po prvýkrát. Samotný program sa skladá z dvoch častí: práca s dielom a diskusný seminár.

            Stretávame sa raz týždenne pod vedením pani učiteľky Jakubcovej a Vojtekovej. Okrem nadobudnutia schopností, ktoré nám môžu pomôcť v rozhodovaní sa v rôznych životných situáciách, po úspešnom absolvovaní akadémie získame aj diplom, ktorý má platnosť na vysokých školách na Slovensku, čiže inak povedané - body k dobru.

            K dielam máme prístup prostredníctvom aplikácie Akadémie, kde nájdeme materiály, ktoré si môžeme pred seminárom prezrieť, vypočuť, prečítať či otestovať sa v kvíze.

            Na stretnutiach jednotlivé diela rozoberáme, spoznávame ich bližšie a dozvedáme sa rôzne zaujímavé názory ako:

            • Ľudia do nášho života prichádzajú a iní odchádzajú ...
            • Po čase si môžeme prestať s istým človekom rozumieť ...
            • Je v poriadku, ak sa dvaja ľudia rozhodnú vydať sa odlišnými cestami ...
            • Ľudia sa neustále menia ...
            • Spôsob, ako sa dvaja ľudia od seba odlúčia, je dôležitý ...

            Vďaka akadémii sa zoznamujeme s novými dielami od svetoznámych autorov a na našich stretnutiach v nich spoločne hľadáme skryté myšlienky. Každý z nás sa môže s ostatnými podeliť o svoj názor a svoj pohľad na určité dielo. Akadémia nás učí pozerať sa na diela iným spôsobom tak, aby sme pochopili ich skrytú podstatu. Toto všetko som sa za pár mesiacov akadémie naučila. Okrem toho som spoznala bližšie ľudí okolo seba, rozšírila si vedomosti prostredníctvom pre mňa nových diel a autorov a hlavne som získala cennú skúsenosť do života. Odteraz sa inak pozerám na obrazy, iným spôsobom čítam romány a inak počúvam hudbu. Teraz v každom diele hľadám odkaz skrytý autorom. Akadémiu odporúčam každému, kto má rád umenie, chce skúšať nové veci a zbiera skúsenosti.

            Text: Lenka Bubelínyová (IV.A)

            Aj ja navštevujem voľno časový program Akadémiu veľkých diel, kde diskutujeme o dielach z oblasti literatúry, hudby, filmu a výtvarného umenia za účelom vnútorného rozvoja ako aj kritického myslenia a čítania s porozumením. Osobne som sa prihlásila do Akadémie zo zvedavosti. Nemala som nejaký určitý cieľ, ktorý som chcela dosiahnuť. Môžem však povedať, že svoje rozhodnutie neľutujem. A ak sa aj vy rozhodnete stať členmi Akadémie veľkých diel, dúfam, že budete spokojní so svojím rozhodnutím ako ja.

            Text: Martina Kováčiková (V. A)

        • EGŤáci plesali
          • EGŤáci plesali

          • Ples študentskej firmy Gradient EGT Tisovec

            V piatok 17.2. sa po dvoch covidových rokoch na našej škole opäť konal školský ples. Pod vedením pani učiteľky Eriky Hruškovej ho, ako zvyčajne, pripravovali naši študenti zo štvrtého ročníka zapojení do aplikovanej ekonómie.

            Na plese bolo pre hostí okrem skvelej hudby, ktorú mal na starosti Dušan Dojčár a výborného jedla, pripravený aj zaujímavý program. Na slávnostné otvorenie nám zaspievali sestry Zajakové, folklórne sme sa vyžili vďaka súboru Čížiček z Tisovca a šikovným žienkam zo súboru Vepor z Klenovca, za tým nasledovalo hudobné vystúpenie Kamily Paučovej a zlatým klincom na záver bola firemná scénka. Samozrejme nesmela chýbať ani bohatá tombola, ktorá bola vyhlasovaná počas celého večera. No čo by to bol za ples bez kráľa a kráľovnej? Pán farár s pani farárkou zabodovali a stali sa aspoň na jeden večer kráľovským párom. Nakoniec sa pokračovalo vo voľnej zábave, kde si každý prišiel na svoje.

            Za hojnú účasť ďakujeme našim absolventom, žiakom, učiteľom či priateľom EGT. Odozva na ples bola pozitívna a tešíme sa na ďalšiu spoločnú akciu.

            On Friday 17.2, after two years of covid, students of EGT were once again having fun at the ball, that, as usual, members of the school company have prepared. It would not be possible without the help of Ms. Hruškova, who supported our thoughts and shaped them into reality.

            In addition to the great music, that Dušan Dojčár took care of and the delicious food, there was also an interesting program prepared. Sisters Timea and Saška sang for us at the opening ceremony, we enjoyed the folklore thanks to group Čížiček from Tisovec and group Vepor from Klenovec, which was followed by the musical performance by Kamila Paučová. The program ended with company´s skit. There was also a rich raffle that was being announced throughout the whole evening. But what kind of a ball would it be without the king and queen of the ball? Mr. priest and Mrs. priest scored and became a royal couple for at least one evening. Then the open dance party continued where everyone got their own way.

            We thank our graduates, students, teachers, and friends of EGT for the great participation. The response to the ball was positive and we are looking forward to the next joint event.

        • Prípravný kurz pre uchádzačov o štúdium
          • Prípravný kurz pre uchádzačov o štúdium

          • Evanjelické gymnázium v Tisovci organizuje pre ľahšiu a kvalitnejšiu prípravu uchádzačov o štúdium na prijímacie skúšky prípravný kurz zo slovenského jazyka, matematiky a evanjelického a. v. náboženstva.

            Aby si sa mohol zúčastniť, je potrebné prihlásiť sa prostredníctvom prihlášky najneskôr do 6. marca 2023.

             

            Miesto konania:            Evanjelické gymnázium Tisovec, Jesenského 836/3, 980 61  Tisovec

             

            Slovenský jazyk (SJL)

            Evanjelické a. v. náboženstvo (EVB), 1. časť

            Termín konania:          10. marca 2023             

            Čas konania:              13:00 – 16:00 hod.        

            (Hodiny budú rozdelené na 2 hodiny SJL a 1 hodinu EVB, t. j. 3 vyučovacie hodiny, každá v trvaní 45 minút a následne 10 minútová prestávka.)

             

            Matematika (MAT)

            Evanjelické a. v. náboženstvo (EVB), 2. časť

            Termín konania:          17. marca 2023                     

            Čas konania:              13:00 – 16:00 hod.        

            (Hodiny budú rozdelené na 2 hodiny MAT a 1 hodinu EVB, t. j. 3 vyučovacie hodiny, každá v trvaní 45 minút a následne 10 minútová prestávka.)

             

            Ďalšie informácie:              Žiak si musí priniesť prezuvky, písacie potreby, zošit, občerstvenie a pitie.

             

            Prípravu budú vykonávať skúsení pedagógovia EGT, ktorí sa autorsky podieľajú na príprave podkladov pre prijímacie skúšky.

             

            Prípravný kurz je bezplatný.

            ***

            Dokumenty:

            Prihláška na prípravný kurz

        • Modelová konferencia OSN - MarMUN 2023
          • Modelová konferencia OSN - MarMUN 2023

          • Od 10. do 12. februára 2023 sa žiaci našej školy Gréta Zacherová (2.A), Hana Kobelová (4.A) a Denis Dovala (4.B) zúčastnili modelovej konferencie OSN, ktorá sa konala v Martine. Boli zapojení do Unated Nation Office on Drugs and Crime (UNODC). Snažili sa vyriešiť náročný problém a tým bol pašovanie drog do Európy cez Balkánske štáty. Naši žiaci boli delegátmi Holandska, Nemecka a Švajčiarska. Žiaci si konferenciu užili a majú z nej skvelé spomienky, naučili sa nové zručnosti a vyskúšali si riešenie problémových situácií globálneho rozsahu. Tešia sa aj na ďalšie modelové konferencie OSN.

            Text: Denis Dovala, (4.B)​​​​

            ​​​​

            From 10th to 12th of February, three of our students Gréta Zacherová (2.A), Hana Kobelová (4.A) a Denis Dovala (4.B) have participated in Model Unated Nations (MUN) in Martin. They were in Unated Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). The whole office was focusing on how to slove combating drugs through Balkan countries. Our students were delegates of Netherlands, Germany and Switzerland. The students have enjoyed whole conference. They are looking forward to participating in other MUNs.

            Text: Denis Dovala, (4.B)

        • Workshopový týždeň na EGT očami žiakov prvého ročníka - mediálny workshop
          • Workshopový týždeň na EGT očami žiakov prvého ročníka - mediálny workshop

          • Na našej škole sa opäť konali workshopy a už sme ich súčasťou aj my prváci. Ako to prebieha? Čím sa zaoberáme? Na názory a pohľady na jednotlivé témy workshopov sme sa pýtali našich starších spolužiakov a učiteľov. Každá trieda má iný workshop zameraný na odlišné témy. Myslíme si že, podstatou workshopu je vzdelávanie žiakov inou, zábavnejšou formou.

            Pýtali sme sa jednotlivých tried na ich názory na workshopy. Najskôr sme sa vybrali za štvrtákmi. Ich workshop spočíval v príprave na maturitu zo slovenského jazyka a literatúry. Je to dobrá pomoc pri príprave pre maturitu. Môže to byť trochu zložité spomenúť si na všetko to učivo, ktoré sme preberali za tých pár rokov. Táto možnosť, ktorá sa nám naskytla pomôže nám všetkým zvládnuť maturitu a poriadne sa na ňu pripraviť. 

            Naša cesta pokračovala návštevou druhého ročníka. Pre zmenu ich workshop bol zameraný na IKT. Táto skratka znamená Informačná a komunikačná technológia. Vyrábali ročenku, ale učili sa vytvárať aj webové stránky. Volali žiakov po jednotlivých triedach, aby ich mohli nafotiť do ročenky. Bol to veľmi zdĺhavý a náročný proces. Trávili za počítačmi veľmi veľa času. Unavilo ich to, ale získali nové skúsenosti a vytvorili zaujímavé elektronické aj papierové ročenky celej školy.

            Zastavili sme sa aj pri tretiakoch. Oni mali workshop globálnej výchovy. Zaoberali sa rôznymi témami, napríklad aj tým ako môžu  jednotlivci predísť ešte väčšiemu znečisteniu planéty. Tento workshop pomohol ukázať našim tretiakom aj prácu dobrovoľníkov. Tretiaci vnímajú tento workshop ako príležitosť objaviť v sebe niečo nové, pretože dobrovoľníctvu sa môže venovať naozaj ktokoľvek, kto o to má záujem. 

            Pravdaže sme sa pýtali aj našich spolužiakov z prvého ročníka, čo si myslia o našom workshope mediálnej výchovy. Na začiatku sme si mali vybrať tému a vytvoriť skupiny pre našu prácu. Svoje práce sme prezentovali v stredu 8.2.2023. Bolo to veľmi zaujímavé naučili sme sa nové veci o médiách aj prevencii pred kyberšikanou a sextingom. Prišiel k nám aj bývalý absolvent našej  školy Matej Hank, študent žurnalistiky. Ten nám vysvetlil, čo je to hoax a porozprával nám, ako to funguje v mediách a novinárskej praxi. 

            Piataci sa venovali anglickému workshopu. O tomto workshope sme veľa nezistili nakoľko boli zaneprázdnení písaním a nechceli sme ich veľmi rušiť. Veríme, že si aj oni užili svoj workshop a naučili sa niečo prínosné.

            Žiakom našej školy sa workshopy páčili, boli zaujímavé a náučne. Ale ako to už býva, nie všetko má len svetlé stránky. Nepáčilo sa im, že workshopy boli krátke a niektorí žiaci mali málo času na hlbšie rozobratie zaujímavých tém. Žiaci sú veľmi vďační za príležitosti, ktoré im táto škola poskytuje.

            Text: 1.A - Ema Kocúrová, Kika Motyčková, Gregor Kubej a Nikolas Vaculčiak

            Workshops were held at our school again, and we first-year students are already a part of them. How is it going? What do we do? We asked our older classmates and teachers for their opinions and views on the individual topics of each workshop. Each class had a different workshop focused on various topics. We think that the main aim of the workshop is to educate students in a different, more entertaining way.

            We asked individual classes about their opinions on the workshops. First, we went to the fourth graders. Their workshop consisted of preparation for the final exam from Slovak language and literature. It is a good help in preparing for this exam. It can be a bit difficult to remember all the lessons we have covered over the past few years. This opportunity that has presented itself to us will help us all cope with the maturita and properly prepare for it.

            Our journey continued with a visit of the second years. Their workshop was focused on ICT. This acronym stands for Information and Communication Technology. They were making a yearbook, but they were also learning to create websites. They called the students in each class so that they could take their picture for the yearbook. It was a very long and difficult process. They spent a lot of time at computers. They were tired, but they gained new experience and created interesting electronic and paper yearbooks for the whole school.

            We also stopped with third graders. They had a global education workshop. They dealt with various topics, for example, how individuals can prevent even more pollution of the planet. This workshop helped show our third-graders the work of volunteers. The third-graders see this workshop as an opportunity to discover something new in themselves, because volunteering can be done by anyone who is interested in it.

            Of course, we also asked our classmates from the first year what they thought about our media education workshop. At the beginning we had to choose a topic and create groups for our work. We presented our work on Wednesday, February 8th, 2023. It was very interesting, we learned new things about the media and prevention of cyberbullying and sexting. A former graduate of our school, Matej Hank, a journalism student, also came to visit and teach us. He explained  what a hoax is and told us how it works in the media and journalistic practice.

            Fifth graders attended an English workshop. We didn't find out much about this workshop as they were busy writing and we didn't want to disturb them too much. We hope they also enjoyed their workshop and learned something useful.

            The students of our school liked the workshops, they were interesting and educational. But as usual, not everything has only bright sides. They did not like that the workshops were short and some students had little time to discuss interesting topics in depth. The students are very grateful for the opportunities this school provides them.

            Text: 1.A - Ema Kocúrová, Kika Motyčková, Gregor Kubej and Nikolas Vaculčiak

        • Workshop globálneho vzdelávania
          • Workshop globálneho vzdelávania

          • Druhý februárový týždeň sa už, ako klasicky, organizovali na EGT workshopy. Tretiaci si vyskúšali, aké je to zamýšľať sa a riešiť globálne problémy, ktoré postihujú nás všetkých. V pondelok sme si ako prvé povedali, čo vlastne globálne problémy sú a čo všetko pod ne spadá. Rozdelili sme sa do skupín, kde sme ich jednotlivo rozobrali a následne prezentovali pred celou triedou. Zopakovali sme si, aké je to využívať teamovú prácu a správne vystupovať na verejnosti.

            Druhý deň nás čakala práca spojená so solidárnosťou voči sebe, a to konkrétne dobrovoľníctvom. Naša staršia spolužiačka Lenka zo 4.A nás obohatila skúsenosťami a poznatkami, ktoré pri dobrovoľničení nadobudla. Jej inšpiratívne slová nás povzbudili a pomohli vybrať si smer dobrovoľníckej činnosti, ktorej sa v druhom polroku budeme venovať. Spoločne sme si vypracovali plán, ako budú činnosti vyzerať a prebiehať. Nebolo to teda vôbec ľahké, dávať pozor na všetko, čo je stým spojené. Ako záver dňa nás čakala kultúrna vsuvka od pani učiteľky Dúbravskej, kedy si určite všetci polahodil na krásnej hudbe Richarda Wagnera.

            Posledný deň sme sa venovali klimatickým zmenám a elektroodpadu, pričom nás spolužiačky zo 4.A Betka a Julka svojou prezentáciou informovali o dôležitosti triedenia elektroodpadu a dôsledkami, ktoré sú s ním spojené. Uvedomili sme si, že kupovať stále nové a lepšie len preto, že sú to "trendy" nie je správne riešenie. Deň sme zakončili ľahkým quizom a filmom na túto problematiku. Nakoniec by sme už chceli iba poďakovať pani učiteľkám J. Šmeckovej a A. Dubravskej za ich čas, trpezlivosť a v neposlednej rade ľudskosť, ktorou nás celý workshop sprevádzali. Práve tá občas nám všetkým chýba, pričom dokáže zmeniť tak veľa a stojí tak málo.

            Text: Nina Vavreková, 3.B

        • IKT workshop
          • IKT workshop

          • Ešte pred oficiálnym začatím IKT workshopu sa tím našich šikovných fotografov dal do práce. Začali postupne s fotografovaním spolužiakov a prípravou na nasledujúci týždeň.

            Náš prvý deň začal prezentáciou pani učiteľky Hruškovej o študentskej firme. Rozdelili sme si prácu medzi skupiny a začali pracovať na svojej téme. Každá skupina dostala inú úlohu. Niekto upravoval fotografie, iní z nich tvorili ročenku v papierovej, ale aj online podobe. Niektorí študenti pracovali na tablách pre našich piatakov.

            Aj druhý deň sme usilovne pracovali. Zadané úlohy nás zamestnali natoľko, že sme ani netušili, že sa pomaly ale isto blížime k finálnym výsledkom. Naša tvrdá práca sa nám vyplatila. Na konci dňa sa nám črtali už takmer hotové práce.

            Hneď zrána sme sa pustili do dokončovania našich projektov. Urobili sme ešte pár kozmetických úprav aby sme dostali dobré hodnotenie.  Na konci dňa sme prezentovali naše výtvory. Každá skupina odviedla veľký kus práce. Aj napriek tomu že predchádzajúce ročníky na to mali viac času, my sme to zvládli za obdivuhodné tri dni.

            e-tablá

            www-rocenka-B-triedy

            www-rocenka-A-triedy

             

            video -ročenka A

            video-ročenka-B