• Len jeden z aktívnych týždňov v študentskej firme GREENTURE
          • Len jeden z aktívnych týždňov v študentskej firme GREENTURE

          • Od pondelka do piatku 20. – 24. novembra 2023 členovia študentskej firmy GREENTURE prežili len jeden z mnohých aktívnych týždňov.

            V pondelok a utorok počas veľkej prestávky na 200-kách zorganizovali super akciu „Ulov si svojho zelenáča“, ktorá spočívala v tom, že členovia študentskej firmy ponúkli do „dražby“ svoje kreatívne, športové, umelecké a kognitívne schopnosti či vlastné nadanie, ktoré si ostatní študenti mohli vydražiť. Zároveň aj vyučujúci školy dali študentskej firme do dražby rôzne ponuky a  benefity, ktoré budú môcť žiaci použiť.

            Ďalším podujatím, ktoré ŠF organizuje budú Vianočné trhy v Budapešti a počas tohto týždňa si záujemci mali možnosť vyplatiť spomínaný zájazd. Keďže záujemcov bolo veľa a miest málo, táto akcia bola propagovaná s myšlienkou „Kto skôr zaplatí, ten sa zúčastní!“.  A tak to v strede týždňa počas veľkej prestávky vyzeralo na 200-tách, ako keby sa niečo rozdávalo zadarmo. 

            Keďže sa ŠF rozhodla vyrábať ovsené kašičky s pridaním super-potraviny 21. storočia - moringy, ktorá má vysoké množstvo výživových látok, vitamínov a antioxidantov, tak veľkú prestávku využili aj na predaj svojho produktu. A aj z predaja kašičiek mali dobrý pocit, pretože spätná väzba od „zákazníkov“ - študentov a učiteľov školy bola zatiaľ len pozitívna.

            A aby toho nebolo málo, tak v posledný deň v týždni zavŕšili vzdelávaním na online školení manažmentu s Alumni, ktorú zorganizovala organizácia JA SLOVENSKO. Cieľom školenia bolo zoznámenie študentov so systémom fungovania a riadenia komerčnej firmy tak, aby vedeli získané poznatky reálne uplatniť pri vedení svojej študentskej firmy. Bol vytvorený priestor na výmenu skúseností a riešenie konkrétnych problémov, s ktorými sa môžeme bežne stretnúť v praxi.

            Mimoriadne akčný týždeň majú za sebou a kopec akcií ešte pred sebou.

            Želáme im veľa pozitívnej energie v ich ďalších aktivitách.

            Text a foto: - egt -

        • 17. november
          • 17. november

          • Dňa 16.11.2023 sme si na CHAPEL pripomenuli jeden z najvýznamnejších dní na ceste k  slobode - výročie 17. novembra. Hosť, Samuel Abrahám, rektor BISLA, si s nami spomenul na dôvody jeho emigrácie a tiež, prečo sa vrátil. Spomínanie bolo obohatené predstavami žiakov a pedagógov o slobode.  V ďalšej časti sa nám prihovoril p. farár Ticháň a jeho hosť p. farár Pačmár. Najcennejšie odkazy dlhoročných  pripomienok Dňa boja za slobodu a demokraciu sú: 

            • sloboda je veľmi zraniteľná a ľahko môžeme o ňu prísť našou ľahostajnosťou
            • nemáme strácať nádej, lebo sme vyspelá spoločnosť, hoci to tak nevnímame
            • študenti majú zachovávať odvahu postaviť sa za seba.

            text: J. Šmecková

            foto: M. Gazdíková (I. A)

             

            On November 16, we commemorated at CHAPEL one of the most important days on the road to freedom - the anniversary of November 17. Our guest, Samuel Abraham, Rector of BISLA, reminisced with us about the reasons for his emigration and also why he returned. The recollection was enriched by the students' and teachers' ideas about freedom.  In the next part, we were addressed by the pastors, Mr. Ticháň and his guest Mr. Pačmár. The most precious messages of the long-standing commemorations of the Day of Struggle for Freedom and Democracy are: 

            • freedom is very vulnerable and we can easily lose it by our indifference
            • we should not lose hope because we are an advanced society, even if we don't see it that way
            • students have the courage to stand up for themselves.

             

             

             

             

             

        • EGT na Burze stredných škôl v Revúcej
          • EGT na Burze stredných škôl v Revúcej

          • Dňa 16.11.2023 – štvrtok naša škola prijala pozvanie na ďalšiu prezentáciu našej školy a my, žiaci tretieho ročníka, sme sa zúčastnili ,,Burzy informácií‘‘, ktorá sa konala v Kultúrnom dome v Revúcej. Burza informácií bola určená najmä žiakom ZŠ v Revúcej a blízkeho okolia, ale aj ich rodičom, ktorí mali možnosť prostredníctvom prezentácie, a najmä osobného kontaktu, spoznať aj našu školu. Ďakujeme za pozvanie a veľmi príjemnú atmosféru zamestnancom Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v odbore vzdelávania. Veríme, že sa s mnohými uvidíme aj na našom DOD 1.2.2024 u nás na EGT v Tisovci.​​​​​​

            Text: S. Bencsiková (III.B)

            Foto: M. Kubinská

            EGT at the Secondary School Exchange in Revúca On 16.11.2023 - Thursday, our school accepted an invitation to the next presentation of our school and we, the students of the third grade, took part in the "Information Exchange", which took place in the Cultural Center in Revúca. The information  exchange was intended mainly for elementary school students in Revúca and the surrounding area, but also for their parents,who had the opportunity to get to know our school through the presentation, and especially through personal contact. 

            We thank the employees of the Office of Social Affairs and Labor in the field of education for the invitation and the very pleasant  atmosphere. We believe that we will see many of you at our DOD on February 1, 2024 at our EGT in Tisovec.

            Text: S. Bencsiková (III.B)

            Foto: M. Kubinská

        • Stužková slávnosť V. A triedy
          • Stužková slávnosť V. A triedy

          • Druhá tohtoročná stužková slávnosť, sa uskutočnila v piatok 10.11.2023 v Mestskej sále v Tisovci, kde študentom z V.A triedy boli slávnostné odovzdané maturitné stužky.

            Text a foto: J. Máliková (V.A)

        • Namakaný deň
          • Namakaný deň

          • V stredu 8.11.2023 sa štvrtáci zo semináru z informatiky zúčastnili na akcii “Namakaný deň” v Košiciach, kde sme sa naučili, ako pracovať s Tinkercadom, MakeCode či AI. Prednášali nám aj o alternatívnych zdrojoch energie, čiernej skrinke alebo autíčka na vodíkový pohon. Zároveň sa tam diali aj tvorivé dielne, na ktorých sme sa priamo s prednašajúcimi učili programovať hry s Micro:bitom, Arduinom alebo Raspbery pi pico. V budove sa nachádzal aj technický unikátny výťah - paternoster, ktorých je na slovensku iba 5.

        • Burza stredných škôl v Detve
          • Burza stredných škôl v Detve

          • Dňa 7.11.2023 – utorok sa naša škola prijala pozvanie a zúčastnila sa prezentovania  našej školy na „Burze informácií“, ktorá sa konala v Kultúrnom centre Andreja Sládkoviča v Detve. Burza informácií bola určená najmä žiakom ZŠ v Detve a okolí, ale aj ich rodičom, ktorí mali možnosť prostredníctvom prezentácií, ale aj osobného kontaktu s našimi študentami spoznať aj našu školu.

            Verím, že sa s mnohými stretneme aj na DOD 1.2.2024 u nás na EGT.

            Text a foto: M. Kubinská

        • Týždeň zdravého životného štýlu
          • Týždeň zdravého životného štýlu

          • Pred jesennými prázdninami sme mali v škole týždeň zdravého životného štýlu.

            Počas celého týždňa sme žiakom a učiteľom ponúkali cez prestávky zdravé pochúťky.

            Mohli sme ochutnať pre mnohých netradičnú cviklovú nátierku, zeleninový šalát a ako osvieženie tento rok neúrody , tak cenné jablčka a banány. Okrem toho sme sa rozprávali o zdravej životospráve a seminaristi merali záujemcom krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Zahriali sme sa zdravým bylinkovým čajom a na hodinách biológie sme sa rozprávali o využití liečivých rastlín v kuchyni.

            Text: Gabika Antalová

            Foto: -egt-

            Healthy lifestyle week

            Before the autumn holidays, we had a healthy lifestyle week at school.

            Throughout the week, we offered pupils and teachers healthy snacks during breaks.

            We were able to taste beetroot spread, which is not traditional for many, a vegetable salad and, as a refresher for this year's poor harvest of apples, valuable apples and bananas. In addition, we talked about a healthy lifestyle, and the seminarians measured the blood pressure and blood sugar levels of those interested. We warmed up with healthy herbal tea and during the biology class we talked about the use of medicinal plants in the kitchen.

            Text: Gabika Antalová

            Foto: -egt-