• Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka pozor!

          • Evanjelické gymnázium v Tisovci Vás pozýva na

            Deň Otvorených Dverí

            dňa 1. februára 2024 so začiatkom o 8:45 hodine.

            Zaregistrujte sa cez uvedený formulár a zabezpečte si miesto

            https://forms.gle/tEFUUnoGmmwBA3ki6

            Ak sa Vám formulár cez odkaz nepodarí otvoriť, tak stačí skopírovať adresu formulára a vložiť ju do lišty vyhľadávača na internete.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami

        • Pozvánka pre študentov a absolventov školy na 26. školský ples
          • Pozvánka pre študentov a absolventov školy na 26. školský ples

          • Študentská firma Greenture srdečne pozýva všetkých študentov a absolventov školy na 26. školský ples, ktorý sa uskutoční v piatok 2. februára 2024 o 18:00 hod. v Miestnom kultúrnom stredisku v Tisovci.

            Cena vstupenky je 36 eur za osobu, 70 eur za pár.

            V prípade záujmu vás prosíme o vyplnenie nižšie uvedenej záväznej prihlášky a následné vyplatenie ceny vstupenky bezhotovostnou platbou.

            Údaje pre bezhotovostnú platbu:

            Názov majiteľa účtu: Greenture, š.f.Číslo účtu: SK54 0900 0000 0052 0814 2625

            Variabilný symbol: 02022024

            Správa pre prijímateľa/poznámka: vaše meno a priezvisko

            V prípade platby v hotovosti, prosíme kontaktujte Emu Kováčovú (IV.B) - sociálne siete

            Záväzné prihlásenie a zaplatenie vstupného prosíme uskutočnite najneskôr do nedele 21. januára 2024.

            Ďakujeme a tešíme sa na Vás!

            Greenture, š.f.

        • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy
          • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          • Počas októbra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov druhákov a tretiakov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

            Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

            Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 63%.

            Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 9,85 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

            • „Našla som viacero nápadov a nemám strach na nich pracovať.“
            • „Dozvieš sa, ako postupovať krok po kroku.“
            • „ Krok po kroku som sa dostala k výsledku.“
            • „ Bolo to inšpiratívne podujatie, naučili sme sa hodnotiť a hľadať nápady.“
            • „Získali sme nový pohľad do sveta biznisu.“

            Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

            Viac o projekte nájdete na webe www.rozbehnisa.sk

            Text a foto: - egt -

        • Predvianočný volejbalový turnaj
          • Predvianočný volejbalový turnaj

          • Dňa 19.12.2023 študentská firma Greenture usporiadala predvianočný volejbalový turnaj, počas ktorého si žiaci EGT preverili svoje volejbalové zručnosti. Na turnaji bola súťaživá, no zároveň priateľská atmosféra s vôňou Vianoc. Turnajom nás sprevádzal aj komentátor Jonáš Bábela, ktorý udržiaval zápas v napätí do poslednej sekundy. Každý účastník sa mohol občerstviť vianočnými medovníčkami, či jablkami a výhercovia získali medovníčkové medaily, ktoré všetkých veľmi potešili.

            Milí EGeŤáci, tešíme sa na vás pri ďalšej našej akcii.

            Greenture, š.f.

            Text: I. Kyseľová (IV.B)

            Foto: A. Lajčáková (IV.A)

            On 19/12/2023, bez in the student company Greenture organized a Christmas volleyball tournament, during which EGT students tested their volleyball skills. The tournament had a competitive but at the same time friendly atmosphere with the smell of Christmas. We were also accompanied by a commentator (Jonáš Bábela) during the tournament, who kept the match tense until the last second. Each participant could enjoy Christmas gingerbread and apples, and the winners also received gingerbread medals, which made everyone very happy.

             

            Text: I. Kyseľová (IV.B)

            Foto: A. Lajčáková (IV.A)

        • Vianočné trhy v Budapešti
          • Vianočné trhy v Budapešti

          • Tak ako každý rok študentská firma organizuje zájazd na vianočné trhy, ani tento rok to nebolo inak. V dňoch 15. až 16. decembra 2023 sa žiaci školy spolu so študentskou firmou Greenture vybrali na vianočné trhy do Budapešti.

            Do Budapešti dorazili o 12:00, kde ich organizátori zájazdu (firemníci) previedli významnými pamiatkami mesta. Ako prvé si pozreli Budínsky hrad (Budai Vár) s krásnym výhľadom na rieku Dunaj. Ďalej im porozprávali o reťazovom moste Szénechyi, ktorý rozdeľuje Budapešť na Budín a Pešť. Následne sa všetci spoločne presunuli na Rybársku Baštu (Halászbástya) s výhľadom na mesto. Po návšteve pamiatok sa presunuli na ubytovňu, kde dostali voľný rozchod. Večer sa boli pozrieť na trhy, ktoré sprevádzala vianočná nálada a každý si tam našiel to svoje. Mali možnosť vyskúšať plavbu loďou po rieke Dunaj, či navštíviť New York coffee ... Na druhý deň ranné vtáčatká, ktoré privstali sa išli korčuľovať a ostatní si pospali v izbách. Zájazd zakončili obedom a prechádzkou vianočnými uličkami Budapešti. Veríme, že si odnášajú mnoho krásnych spomienok.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a v neposlednom rade by sme sa chceli poďakovať p.uč. Potančokovej a p.uč. Paľovej za dozor a za spríjemnenie dvoch dní v Budapešti.

            Tešíme sa na ďalšie spoločné akcie!!!

            Text: V. Dujničová (IV.B)

            Foto: Greenture, š. f.

            Every year, the school company organizes a trip to Christmas markets. On December 15-16, 2023, our school company Greenture with our students chose to visit Christmas markets in Budapest. They arrived in Budapest at 12PM, where the students from company guided them through the important monuments in Budapest. First they visited Buda Castle with a beautiful view of the Danube River. Next, they looked at the Chain Bridge, which divides Budapest into Buda and Pest. Later they moved to look at the Fisherman’s Bastion with a panoramatic view of the whole city. After visiting the monuments, they checked -in and had a free time. In the evening, students explored the Christmas markets. Some students had the opportunity for a boat ride on the Danube, while other visited New York coffee. The next morning, early birds went ice skating and others enjoyed sleeping in their beds. The trip finished with lunch and a stroll through Budapest’s streets, leaving them with unforgettable memories.

            Thanks to everyone involved, and last but not least, we would like to thank Mrs. Potančoková and Mrs. Paľová for taking care of us and making the trip more enjoyable.

            We are looking forward to more shared events!!!

            Text: V. Dujničová (IV.B)

            Foto: Greenture, š. f.

        • Adventný čas v EGT
          • Adventný čas v EGT

          • Adventný čas v Evanjelickom gymnáziu v Tisovci bol pre žiakov a učiteľov obohatený množstvom podujatí a dobrovoľných zbierok. V spolupráci s cirkevným zborom Tisovec sa žiaci zapojili do prípravy balíčkov pre sociálne slabšie rodiny v meste a okolí. Žiaci pomáhali pri pečení a zdobení vianočných medovníčkov, ktoré boli súčasťou balíčkov. Taktiež pomohli so samotným balením týchto darčekov. Časť upečených medovníčkov putovala aj do Domova dôchodcov v Tisovci. Žiaci svojou návštevou spríjemnili poobedné chvíľky dôchodcov. Pripravili si krátky program. Spoločne si zaspievali koledu s klarinetovým doprovodom žiačky Diany Vaššovej. Vilko Slašťan obohatil stretnutie prednesom vianočnej modlitby. Potom nasledovalo tvorenie vianočných ozdôb, ktoré spoločne zavesili na vianočný stromček. Počas adventu v škole prebieha aj mikulášska zbierka pre deti zo znevýhodnených rodín organizovaná študentskou spoločnosťou Greenture, ako aj vianočná zbierka „pre útulkáčikov“. Vyzbierané veci poputujú do miestnej komunity obce Muránska Dlhá Lúka a do občianskeho združenia Tisovské labky.

            Text a foto: Guzmová Erika  

            The Advent season at the Evangelical Gymnasium in Tisovec was enriched by a number of events and voluntary collections for students and teachers. In cooperation with the Tisovec church, the students participated in the preparation of packages for socially weaker families in the city and its surroundings. The students helped with baking and decorating Christmas gingerbread cookies that were part of the packages. They also helped with wrapping these gifts. Part of the baked gingerbread also went to the Retirement Home in Tisovec. The students made the afternoon moments of the pensioners more pleasant with their visit. They prepared a short program. Together they sang a carol with the clarinet accompaniment of student Diana Vaššová. Vilko Slašťan enriched the meeting with a Christmas prayer. This was followed by the making of Christmas decorations, which they hung together on the Christmas tree. During Advent, the school also organizes a St. Nicholas collection for children from disadvantaged families, organized by the student company Greenture, as well as a Christmas collection "for the homeless dogs". The collected items will go to the local community of Muránska Dlhá Lúka and to the civic association Tisovské labky.

            Text and photo: Guzmová Erika

        • Medzinárodný veľtrh študentských firiem v Hradci Králové
          • Medzinárodný veľtrh študentských firiem v Hradci Králové

          • Medzinárodný veľtrh podnikateľských talentov nedávno privítal talentovaných študentov v Hradci Králové, ktorí sa rozhodli aktívne zúčastniť tejto prestížnej udalosti. Naša škola s hrdosťou prezentovala svoje schopnosti prostredníctvom študentskej firmy Greenture, ktorá zaujala nielen návštevníkov ale aj porotu. Vedenie zložené z Roba, Niny, Amy, Zoji, Mišky a Vierky, bolo vyslané reprezentovať a súťažiť v rôznych kategóriách.

            Od skorého rána v pondelok 11. decembra 2023 sme cestovali do Hradca Králové, kde bol večer pripravený úžasný program a spoločná večera a 12. decembra 2023 sa uskutočnila súťaž študentských firime. Dlhá a starostlivá príprava priniesla svoje ovocie a s radosťou oznamujeme, že firma Greenture si odnáša 1. miesto v súťaži o najlepšiu prezentáciu a 2. miesto v kategórii najkrajší stánok. Tieto úspechy svedčia o našom odhodlaní a kreativite, ktoré sú kľúčové v podnikateľskom svete. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k tomuto úspechu a dúfame, že firma Greenture bude aj naďalej excelovať v podnikateľských iniciatívach.

            Súťaž sme si užili a s nestrpezlivosťou očakávame ďalší Veľtrh v Bratislave, ktorý sa uskutoční v marci.

            Na záver by sme sa radi poďakovali vedeniu školy za skvelé podmienky na prípravu, pani učiteľke Paľovej za prípravu a neustálu podporu a pani Hruškovej za pomoc pri príprave. Sme vďační organizácii JA Slovensko za príležitosť prezentovať našu snahu a reprezentovať Slovensko na medzinárodnej úrovni.

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: Greenture, š. f.

            The international trade fair for school companies in Hradec Králové recently welcomed talented students who chose to actively participate in this prestigious event. Our school proudly showcased its abilities through the company Greenture, which not only enchanted the visitors but also impressed the jury. The leadership was sent to represent and compete in various categories. From early morning on Monday, we traveled to Hradec Králové, where an amazing program and a shared dinner awaited in the evening. The extensive and careful preparation paid off, and we are delighted to announce that Greenture secured first place in the competition for the best presentation and second place in the category of the most beautiful booth. These achievements testify to our determination and creativity, crucial in the business world. We thank everyone who contributed to this success, and we hope that Greenture will continue to excel in business activities . We truly enjoyed the competition and can't wait for the next fair in Bratislava, scheduled for March. In conclusion, we would like to express our gratitude to the school for excellent preparation conditions, to Mrs. Paľová for constant support, and to Mrs. Erika Hrušková for assistance in preparation. We are grateful to JA Slovakia for the opportunity to show our efforts and represent Slovakia internationally.

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: Greenture, š. f.

        • Vyhodnotenie súťaže z oblasti daní a účtovníctva
          • Vyhodnotenie súťaže z oblasti daní a účtovníctva

          • Žiaci tretieho ročníka mali možnosť zapojiť sa do súťaže organizovanej spoločnosťou RODOF plus, s.r.o. zaoberajúcou sa účtovníckymi a audítorskými činnosťami a daňovým poradenstvom. Úlohou žiakov bolo správne vyriešiť prípadovú štúdiu. Pre dve šťastné výherkyne súťaže (Sarah Kvetková, Nina Ondriková) bol prichystaný poukaz na vstup do wellness zariadenia. Cenu prišli osobne odovzdať manželia Iždinskí zo spomínanej spoločnosti. Za odborný prínos z oblasti podnikania, daní a účtovníctva, ako aj zorganizovanie súťaže ďakujeme.

            Text a foto: Guzmová Erika

             

            Third-year students had the opportunity to participate in a competition organized by RODOF plus, s.r.o. The company is focused on accounting and auditing activities and tax consultancy. The task of the students was to come up with the correct case study. Two lucky winners of the competition (Sarah Kvetková, and Nina Ondriková) received a voucher for entry to the wellness facility. The Iždinski couple from the company mentioned above came to present the award in person. We thank the company for their professional contribution to business, taxes, and accounting topics during workshop week, as well as for organizing the competition.

            Text & photo: Guzmová Erika

          • Krabice lásky

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? To je tá otázka, ktorú sme si tento rok opäť položili. Ako škola sme sa totiž znovu zapojili do celoslovenskej vianočnej výzvy, a tak cez dlhé zimné dni potešili seniorov. 

            V rámci každej triedy sme zhotovili darčekové krabice, ktoré sme vyplnili drobnosťami od srdca. Sviečkou, mydlom, čajom, ponožkami, čokoládou či krížovkami. Krabice sme doplnili aj drobnosťami od srdca – vianočným prianím či pohľadnicou. 

            Spoločne sme vyzbierali šestnásť krabíc. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom do výzvy zapojili! Ceníme si hojnú účasť!

            Text: I. Ďurišová (III.B)

             

             

            ​​​​​​​

            Foto: D. Dovala (V.B)

            ​​​​​​​

            How much love can fit in a shoebox? That's the question we asked ourselves again this year. As a school, we once again participated in a nationwide Christmas challenge and made the seniors happy during the long winter days.Within each class, we made gift boxes filled with little things from the heart—a candle, soap, tea, socks, chocolates, crossword puzzles and a Christmas wish or a card.Together we collected sixteen boxes!Thank you to everyone who participated in the challenge in any way! We appreciate the large turnout!

            Text: I. Ďurišová (III.B)

            Foto: D. Dovala (V.B)

          • Shakespeare memorial

          •  

            ​​​​​​Dňa 11.12 sa žiaci 2.A Viliam Slašťan a Janka Juhászová zúčastnili recitačnej súťaže Shakespeare memorial. Nakoľko sa súťaž začínala v pondelok skoro ráno, žiaci sa do Bratislavy dostavili už v nedeľu a navštívili aj vianočné trhy.

            Konkurencia bola veľmi silná keďže súťažiacich z celého Slovenska bolo až 82. Súťažilo sa v šiestich kategóriách a z toho naša škola mala zastúpenie v dvoch z nich. V silnej konkurencii obstáli veľmi dobre a tešia sa na ďalší ročník! 

            On the 11th of December students Viliam Slašťan and Janka Juhászová took part in a reciting competition "Shakespeare memorial". Considering that it was starting early on Monday morning, students had to get to Bratislava the day before and they even managed to visit the local Christmas markets. The competition was very difficult since there were 82 contestants from across Slovakia. It was divided into six categories and our students took part in two of them. They did very well and are already looking forward to the next year! -jp-

          • Christmas story: Známy- neznámy Tisovec

          • Počas workshopového týždňa aj prváci svedomito pracovali a pripravili si pre svojich rodičov, spolužiakov aj širokú verejnosť program Známy- neznámy Tisovec.

            V krátkom divadelnom predstavení netradičnou formou s prvkamy fantasy predstavili významné osobnosti, ktoré pôsobili v Tisovci. Pri ceste do minulosti nás EGŤ-áci zoznámili s Pavlom Joyeffym, Štefanom Markom Daxnerom či manželmi Vansovcami. Aj takto sme sa mohli dozvedieť viac o ich živote a presvedčiť sa, že aj  súčasná mladá generácia má v sebe tvorivý potenciál a chuť robiť nové veci .

            Počas týždňa si prváci vyskúšali role hercov, režiserov, tvorcov rekvizít aj kulís a naučili sa vzájomne si pomáhať a tolerovať rôzne názory.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhali pri tvorbe tohto predstavenia, učiteľom ale aj pánovi M. Stejskalovi a Š. Szabovi.

              Ak máte záujem pozrieť si predstavenie našich prvákov budeme ho hrať 18.12. 2023 (v pondelok) o 12.45 v MsKs v Tisovci .

            Srdečne vás pozývame. 

            Mgr. Gabriela Antalová

             

            During the workshop week, the first-year students also worked conscientiously and prepared the Known-unknown Tisovec play for their parents, classmates and the general public.

            In a short theatrical performance, in an unconventional form with elements of fantasy, prominent people of Tisovec were presented. During the trip to the past, the EGT students introduced us to Pavel Jozeffy, Štefan Marko Daxner and the Vans family. This way we could also learn more about their lives and make sure that even the current young generation has creative potential and a desire to do new things.

            During the week, the first-year students tried out the roles of actors, directors, props and scenery makers and learned to help each other and tolerate different opinions.

            We would like to thank everyone who helped us in the creation of this performance, the teachers, but also Mr. M. Stejskal and Š. Szabo.

            If you are interested in seeing the performance of our first-years, we will perform it on the 18th of December  2023 (on Monday) at 12:45 in MsKs in Tisovec.

            We sincerely invite you.

        • Overnightový teambuilding študentskej firmy Greenture
          • Overnightový teambuilding študentskej firmy Greenture

          • Študentská firma Greenture nedávno zažila intenzívny overnightový teambuilding, ktorý pozdvihol tímový duch a kreativita študentov.

            Počas tejto nezabudnuteľnej udalosti sme sa venovali rôznym spoznávacím hrám a osobnostnej analýze, čo posilnilo vzájomné väzby. Výsledkom bolo naštartovanie našej kreativity a my sme mohli začať intenzívne pracovať na výrobe produktu – ovsených a pohánkových kašičiek s pridaním moringy, či intenzívne sa venovať príprave na medzinárodný veľtrh JA študentských firiem, ktorý nás už onedlho čaká. Pripravovali sme si prezentáciu a prezentovanie o našej študentskej firme.

            S odhodlaním a spoluprácou sme dokončili prácu v skorých ranných hodinách druhého dňa, konkrétne o 3:00 ráno. Táto nočná snaha nám nielen poskytla potešenie z dokončenej práce, ale aj posilnila náš záväzok voči spoločnému cieľu. Tento teambuilding nám otvoril priestor na nové myšlienky a perspektívy, čím sme získali neoceniteľný náskok v našom tvorivom procese.

            Vzhľadom k podpore pani Paľovej sme si uvedomili, že sme nielen kolegovia, ale aj ľudia s rovnakým smerovaním. Jej oddanosť a podpora nám umožnili realizovať sa a posunúť sa ďalej, zároveň by sme  sa chceli poďakovať našej konzultantke pani Hruškovej, ktorá nás prišla podporiť a povzbudiť k ďalšej práci a taktiež nám poskytla cenné rady pri fungovaní firmy.

            Sme vďační za tento zážitok, ktorý nám nielen posilnil tímový duch, ale tiež nás priblížil k úspechu nášho projektu, ktorý sme už mali možnosť vidieť aj na vianočných trhoch v Revúcej, hneď o dva dni po teambuldingu.

            Greenture, š. f. s podporou organizácie JA Slovensko

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: - ŠF -

            Greenture a student company participating in JA Slovakia project recently experienced an intense overnight teambuilding event that elevated team spirit and creativity.

            During this memorable occasion, we engaged in various ice-breaking activities and personality analyses, strengthening our bonds. The result was a boost in creativity, which helped us to be ready to work on our product- oat and buckewheat porridge with addition of moringa powder. We also focused on preparing for the upcoming internation JA Student company Fair.

            With determination and collaboration, we completed the task in the early morning hours of the second day, at 3:00 a.m. This effort not only provided us with the satisfaction of a finished project but also reinforced our commitment to a shared goal. The overnight teambuilding opened up space for new ideas and perspectives, giving us an invaluable head start in our creative process.

            Given the support from Mrs. Paľová, we realized that we are not just colleagues but individuals with the same direction. Her dedication and support allowed us to move forward. We also want to express our gratitude to our consultant, Mrs. Hrušková, who came to support and encourage us, providing valuable advice on running the company.

            We are grateful for this experience, which not only strengthened our team spirit but also brought us closer to the success of our project, showed at the Christmas markets in Revúca just two days after the team-building. 

            Greenture, š. c. with the support of JA Slovensko

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: - ŠF -

        • Workshop finančnej gramotnosti
          • Workshop finančnej gramotnosti

          • Žiaci tretieho ročníka sa celý týždeň venovali ekonomickým témam, ktorých cieľom bolo prispieť k zvýšeniu ich finančnej gramotnosti. Témami ich sprevádzali učitelia školy, ako aj externí prednášajúci. Žiaci uvažovali o princípoch fungovania finančného trhu, o produktoch, ktoré im trh ponúka a vypracovali prípadovú štúdiu reflektujúcu aktuálnu situáciu na finančnom trhu. Na hodinách počítali príklady zamerané na zhodnotenie investovaných prostriedkov, výpočet úrokov z úverových produktov, výpočet odvodových položiek zamestnanca, ako aj príklady súvisiace s geometrickým rastom a poklesom. Hrou Finančná sloboda sa dostali do simulovaného historického obdobia na finančných trhoch a sami prijímali rozhodnutia, ktoré im generovali zisky alebo straty. Súťažiacim s najvyšším ziskom (Gréta Zacherová, Michaela Hudecová) pán Štofira zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko, a.s. odovzdal diplom. Na svoje osobné finančné rozhodnutia sa žiaci pozreli spoločne so zamestnancami spoločnosti Partners Group. Manželia Iždinskí reprezentujúci spoločnosť Rodof, spol. s.r.o. žiakov previedli svetom podnikania v spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.) a systémom zdanenia nielen v tejto forme podnikania. Žiakom dali možnosť zapojiť sa do súťaže vypracovaním prípadovej štúdie. Vyhodnotenie súťaže prebehne formou vyžrebovania víťaza, ktorý získa 3-hodinový vstup do wellness zariadenia. Súčasťou workshopu bol aj prednáškový blok p. Štofiru venujúci sa základným princípom fungovania 2. piliera a aktuálnej situácii v tejto oblasti na Slovensku. Workshop bol obohatený prednáškou p. Halušťoka z neziskovej organizácie Biblia a financie. Žiaci sa na svoje finančné rozhodnutia pozreli z biblického pohľadu, ktorý nás vyzýva k múdremu hospodáreniu, sporeniu, ale aj k dávaniu z toho, čo máme.  Guzmová E.

             

             

            The students of the third year spent the whole week on economic topics, the aim of which was to contribute to the increase of their financial literacy. The topics were accompanied by school teachers as well as external lecturers. The students thought about the principles of the functioning of the financial market, about the products that the market offers them and developed a case study reflecting the current situation on the financial market. During the lessons, they calculated examples focused on the evaluation of invested funds, calculation of interest from loan products, calculation of employee contribution products, as well as examples related to geometric growth and decline. With the Financial freedom game, they got into a simulated historical period in the financial markets and made decisions themselves that generated profits or losses. The contestant with the highest profit (Gréta Zacherová, Michaela Hudecová) got the diploma from Mr. Štofira from the company OVB Allfinanz Slovensko, a.s. The students looked at their personal financial decisions together with the employees of Partners Group. Mr. and Mrs. Iždinski representing the company Rodof, spol. Ltd. demonstrated global business in a limited liability company and the taxation system not only in this form of business. They gave the students the opportunity to participate in the competition by developing a case study. The evaluation of the competition will take place in the form of a drawing of the winner, who will receive a 3-hour entry to the wellness facility. The workshop also included a lecture block by Mr. Štofira dedicated to the basic principles of the functioning of the 2nd pillar and the current situation in this area in Slovakia. The workshop was enriched by a lecture by Mr. Halušťok from the non-profit organization Bible and finance. The students looked at their financial decision from a biblical perspective, which calls us to manage wisely, save, but also to share what we have. Guzmová E. 

        • Len jeden z aktívnych týždňov v študentskej firme GREENTURE
          • Len jeden z aktívnych týždňov v študentskej firme GREENTURE

          • Od pondelka do piatku 20. – 24. novembra 2023 členovia študentskej firmy GREENTURE prežili len jeden z mnohých aktívnych týždňov.

            V pondelok a utorok počas veľkej prestávky na 200-kách zorganizovali super akciu „Ulov si svojho zelenáča“, ktorá spočívala v tom, že členovia študentskej firmy ponúkli do „dražby“ svoje kreatívne, športové, umelecké a kognitívne schopnosti či vlastné nadanie, ktoré si ostatní študenti mohli vydražiť. Zároveň aj vyučujúci školy dali študentskej firme do dražby rôzne ponuky a  benefity, ktoré budú môcť žiaci použiť.

            Ďalším podujatím, ktoré ŠF organizuje budú Vianočné trhy v Budapešti a počas tohto týždňa si záujemci mali možnosť vyplatiť spomínaný zájazd. Keďže záujemcov bolo veľa a miest málo, táto akcia bola propagovaná s myšlienkou „Kto skôr zaplatí, ten sa zúčastní!“.  A tak to v strede týždňa počas veľkej prestávky vyzeralo na 200-tách, ako keby sa niečo rozdávalo zadarmo. 

            Keďže sa ŠF rozhodla vyrábať ovsené kašičky s pridaním super-potraviny 21. storočia - moringy, ktorá má vysoké množstvo výživových látok, vitamínov a antioxidantov, tak veľkú prestávku využili aj na predaj svojho produktu. A aj z predaja kašičiek mali dobrý pocit, pretože spätná väzba od „zákazníkov“ - študentov a učiteľov školy bola zatiaľ len pozitívna.

            A aby toho nebolo málo, tak v posledný deň v týždni zavŕšili vzdelávaním na online školení manažmentu s Alumni, ktorú zorganizovala organizácia JA SLOVENSKO. Cieľom školenia bolo zoznámenie študentov so systémom fungovania a riadenia komerčnej firmy tak, aby vedeli získané poznatky reálne uplatniť pri vedení svojej študentskej firmy. Bol vytvorený priestor na výmenu skúseností a riešenie konkrétnych problémov, s ktorými sa môžeme bežne stretnúť v praxi.

            Mimoriadne akčný týždeň majú za sebou a kopec akcií ešte pred sebou.

            Želáme im veľa pozitívnej energie v ich ďalších aktivitách.

            Text a foto: - egt -

        • 17. november
          • 17. november

          • Dňa 16.11.2023 sme si na CHAPEL pripomenuli jeden z najvýznamnejších dní na ceste k  slobode - výročie 17. novembra. Hosť, Samuel Abrahám, rektor BISLA, si s nami spomenul na dôvody jeho emigrácie a tiež, prečo sa vrátil. Spomínanie bolo obohatené predstavami žiakov a pedagógov o slobode.  V ďalšej časti sa nám prihovoril p. farár Ticháň a jeho hosť p. farár Pačmár. Najcennejšie odkazy dlhoročných  pripomienok Dňa boja za slobodu a demokraciu sú: 

            • sloboda je veľmi zraniteľná a ľahko môžeme o ňu prísť našou ľahostajnosťou
            • nemáme strácať nádej, lebo sme vyspelá spoločnosť, hoci to tak nevnímame
            • študenti majú zachovávať odvahu postaviť sa za seba.

            text: J. Šmecková

            foto: M. Gazdíková (I. A)

             

            On November 16, we commemorated at CHAPEL one of the most important days on the road to freedom - the anniversary of November 17. Our guest, Samuel Abraham, Rector of BISLA, reminisced with us about the reasons for his emigration and also why he returned. The recollection was enriched by the students' and teachers' ideas about freedom.  In the next part, we were addressed by the pastors, Mr. Ticháň and his guest Mr. Pačmár. The most precious messages of the long-standing commemorations of the Day of Struggle for Freedom and Democracy are: 

            • freedom is very vulnerable and we can easily lose it by our indifference
            • we should not lose hope because we are an advanced society, even if we don't see it that way
            • students have the courage to stand up for themselves.

             

             

             

             

             

        • EGT na Burze stredných škôl v Revúcej
          • EGT na Burze stredných škôl v Revúcej

          • Dňa 16.11.2023 – štvrtok naša škola prijala pozvanie na ďalšiu prezentáciu našej školy a my, žiaci tretieho ročníka, sme sa zúčastnili ,,Burzy informácií‘‘, ktorá sa konala v Kultúrnom dome v Revúcej. Burza informácií bola určená najmä žiakom ZŠ v Revúcej a blízkeho okolia, ale aj ich rodičom, ktorí mali možnosť prostredníctvom prezentácie, a najmä osobného kontaktu, spoznať aj našu školu. Ďakujeme za pozvanie a veľmi príjemnú atmosféru zamestnancom Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v odbore vzdelávania. Veríme, že sa s mnohými uvidíme aj na našom DOD 1.2.2024 u nás na EGT v Tisovci.​​​​​​

            Text: S. Bencsiková (III.B)

            Foto: M. Kubinská

            EGT at the Secondary School Exchange in Revúca On 16.11.2023 - Thursday, our school accepted an invitation to the next presentation of our school and we, the students of the third grade, took part in the "Information Exchange", which took place in the Cultural Center in Revúca. The information  exchange was intended mainly for elementary school students in Revúca and the surrounding area, but also for their parents,who had the opportunity to get to know our school through the presentation, and especially through personal contact. 

            We thank the employees of the Office of Social Affairs and Labor in the field of education for the invitation and the very pleasant  atmosphere. We believe that we will see many of you at our DOD on February 1, 2024 at our EGT in Tisovec.

            Text: S. Bencsiková (III.B)

            Foto: M. Kubinská

        • Stužková slávnosť V. A triedy
          • Stužková slávnosť V. A triedy

          • Druhá tohtoročná stužková slávnosť, sa uskutočnila v piatok 10.11.2023 v Mestskej sále v Tisovci, kde študentom z V.A triedy boli slávnostné odovzdané maturitné stužky.

            Text a foto: J. Máliková (V.A)

        • Namakaný deň
          • Namakaný deň

          • V stredu 8.11.2023 sa štvrtáci zo semináru z informatiky zúčastnili na akcii “Namakaný deň” v Košiciach, kde sme sa naučili, ako pracovať s Tinkercadom, MakeCode či AI. Prednášali nám aj o alternatívnych zdrojoch energie, čiernej skrinke alebo autíčka na vodíkový pohon. Zároveň sa tam diali aj tvorivé dielne, na ktorých sme sa priamo s prednašajúcimi učili programovať hry s Micro:bitom, Arduinom alebo Raspbery pi pico. V budove sa nachádzal aj technický unikátny výťah - paternoster, ktorých je na slovensku iba 5.