• Burza stredných škôl v Detve
          • Burza stredných škôl v Detve

          • Dňa 7.11.2023 – utorok sa naša škola prijala pozvanie a zúčastnila sa prezentovania  našej školy na „Burze informácií“, ktorá sa konala v Kultúrnom centre Andreja Sládkoviča v Detve. Burza informácií bola určená najmä žiakom ZŠ v Detve a okolí, ale aj ich rodičom, ktorí mali možnosť prostredníctvom prezentácií, ale aj osobného kontaktu s našimi študentami spoznať aj našu školu.

            Verím, že sa s mnohými stretneme aj na DOD 1.2.2024 u nás na EGT.

            Text a foto: M. Kubinská

        • Týždeň zdravého životného štýlu
          • Týždeň zdravého životného štýlu

          • Pred jesennými prázdninami sme mali v škole týždeň zdravého životného štýlu.

            Počas celého týždňa sme žiakom a učiteľom ponúkali cez prestávky zdravé pochúťky.

            Mohli sme ochutnať pre mnohých netradičnú cviklovú nátierku, zeleninový šalát a ako osvieženie tento rok neúrody , tak cenné jablčka a banány. Okrem toho sme sa rozprávali o zdravej životospráve a seminaristi merali záujemcom krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Zahriali sme sa zdravým bylinkovým čajom a na hodinách biológie sme sa rozprávali o využití liečivých rastlín v kuchyni.

            Text: Gabika Antalová

            Foto: -egt-

            Healthy lifestyle week

            Before the autumn holidays, we had a healthy lifestyle week at school.

            Throughout the week, we offered pupils and teachers healthy snacks during breaks.

            We were able to taste beetroot spread, which is not traditional for many, a vegetable salad and, as a refresher for this year's poor harvest of apples, valuable apples and bananas. In addition, we talked about a healthy lifestyle, and the seminarians measured the blood pressure and blood sugar levels of those interested. We warmed up with healthy herbal tea and during the biology class we talked about the use of medicinal plants in the kitchen.

            Text: Gabika Antalová

            Foto: -egt-

        • Spoznávame Francúzsko s Erasmus+
          • Spoznávame Francúzsko s Erasmus+

          • V dňoch 9. – 19. 10. 2023 sme  spoznávali Francúzsko vďaka partnerskej škole Lycée  Saint Benoit v Angers a projektu Erasmus+. Program sme mali ozaj pestrý.

            Prvé tri dni sme strávili v hlavnom meste Francúzska – v Paríži.

            Navštívili sme známe pamiatky – od Eiffelovej veže a Versailles, cez Víťazný oblúk i La Défense, až po Baziliku Sacré-Coeur. Chvíle voľného času sme využili na ochutnávku francúzskej kuchyne, spoznávanie parížskych štvrtí, no najmä na sledovanie života vo veľkomeste s chrumkavým croissantom i kávou v ruke.

            Ani sme sa nenazdali a naše kroky smerovali do mesta Angers. Tam sme sa rozdelili a ako jednotlivci sme strávili víkend vo francúzskych rodinách. Nový týždeň sme odštartovali na vyučovacích hodinách v družobnej škole.

            Naše spoločné potulky Francúzskom však pokračovali aj cez týždeň. Navštívili sme zámok Chambord, mesto Saint Malo, ale i Dom Leonarda da Vinciho a Terru Botanicu. Nádherný Mont Saint Michel bol zážitok zážitkov! Jednoznačne vystihuje výrok “nezažiješ, nepochopíš”.

            Bolo to poriadne dobrodružstvo! Čím viac si prezerám fotky z Francúzska, tým viac verím tomu, že sa nám to celé nesnívalo. A preto mi ostáva povedať len jedno.

            V mene všetkých žiakov, ktorí boli súčasťou pobytu vo Francúzsku, ĎAKUJEM pani učiteľke Zuzane Vojtekovej, pani učiteľke Janette Ovčiarikovej a pani učiteľke Jane Kobelovej!

            Ďakujeme, že sa nás, EGeŤákov, hoci len na pár dní, stali Francúzi!

            Text a foto: Iveta Ďurišová (III. B)

        • Halloween párty študentskej firmy Greenture
          • Halloween párty študentskej firmy Greenture

          • V strašidelný štvrtkový večer sa všetky strašidlá a masky z EGT stretli a rozpútali najlepšiu Halloweensku párty, aká tu kedy bola!

            Študentská firma Greenture zorganizovala 26.10.2023 ich prvú oficiálnu akciu Haunted School Party. Každý, kto mal záujem prísť zabaviť sa, bol vítaný. EGeŤákov čakal bohatý program od oficiálneho otvorenia s tanečným vystúpením, tombolou, prehliadkou masiek až po poriadnu tancovačku. Okrem toho mali účastníci možnosť vyrobiť si svoju tekvičku, triafať duchov a vyvolených čakala cesta odvahy. Nechýbalo ani občerstvenie a úžasná výzdoba, ktoré zdobila celú chill-our zónu. Keďže akcia slúžila ako prvá príležitosť ochutnať aj náš produkt, kto mal záujem mohol si zakúpiť našu kašičku s moringou za akciovú cenu.  

            Sme veľmi vďační každému, kto nás prišiel podporiť a zabaviť sa s nami. Zároveň by sme chceli poďakovať spoločnosti JA Slovensko, vďaka ktorej máme príležitosť realizovať sa a ukázať naše talenty!

            Text: N. N. Vavreková (IV.B)

            Foto: Greenture, š. f.

            On a spooky Thursday evening, all the ghosts and masks from EGT gathered and unleashed the best Halloween party ever seen here!

            Greenture, a new student company, organized their first official event on October 26th- the Haunted School Party. Anyone interested in having a good time was welcome. EGT members were in for a rich program, from the official opening with a dance performance, a raffle, mask parade, to a proper dance party. In addition, they had the opportunity to draw their own pumpkins, play pumpkin pong, and the chosen ones embarked on a journey of courage. Snacks and amazing decorations that adorned the entire chill-out zone were not lacking. Since the event served as the first opportunity to taste our product, we offered everyone a special deal on our oatmeals.

            We are very grateful to everyone who came to support and have fun with us. At the same time, we would like to thank JA Slovakia, thanks to which we have the opportunity to make our ideas come to life.

            Text: N. N. Vavreková (IV.B)

            Foto: Greenture, š. f.

        • Biznis fórum! - Rozbehni sa! Academy
          • Biznis fórum! - Rozbehni sa! Academy

          • V utorok 24. októbra 2023 sa EGeŤáci zúčastnili workshopu Biznis fórum! Prednášajúcim bol Jozef Kováč, programový manažér ROZBEHNI SA! Workshop bol zameraný na obohatenie znalostí, zručností a schopností z podnikateľskej oblasti. Študenti sa naučili ako rozbehnúť inovatívne podnikateľské nápady bez rizika a zároveň majú možnosť Tí, ktorých podnikanie zaujme prihlásiť sa so svojím super nápadom do inkubátora a získať 300 € grant. Tento program podporuje rozvoj zručností 21. storočia a koná sa s podporou Rozvojovej agentúry BBSK, n. o. DOBRÝ KRAJ.

            Text a foto: - egt-

        • Vzdelávanie študentskej firmy GREENTURE na webinároch
          • Vzdelávanie študentskej firmy GREENTURE na webinároch

          • V dňoch 20. a 23. októbra 2023 sa niektorí študenti Greenture, š. f., zúčastnili zaujímavých webinárov:

            VIDEO AKO NAJFUNKČNEJŠÍ KOMUNIKAČNÝ NÁSTROJ SÚČASNOSTI s Nazarijom Kľujevom naším bývalým absolventom školy, ako aj absolventom Aplikovanej ekonómie a v súčasnosti režisérom a producentom v spoločnosti TOXPRO, ktorá sa zameriava na fullservis produkciu v oblasti reklamy a filmu. 

            NA VLNE AI s Petrom Miškusom, marketingovým manažérom JA Slovensko, študenti diskutovali o možnostiach a využití umelej inteligencie, ktorá môže pomôcť študentom pri dosiahnutí úspechu nielen v študentskej firme, ale aj v osobnom živote.

            Ďakujeme organizácii Ja Slovensko za množstvo príležitostí, ktoré nám ponúka, čím napomáha pri vzdelávaní našich žiakov v rôznych oblastiach. 

            Text a foto: -egt-

            Video: Greenture, š. f. 

          • Návšteva Domova dôchodcov v Tisovci

          • Dňa 19.10 (stredu) sme my, žiaci prvého a tretieho ročníka, pripravili program pre dôchodcov v Tisovci. Predstavili sme im náš program. Zaspievali sme si s dôchodcami pesničku Boh je láska. Pesničku si behom sekundy seniori obľúbili a spievali ju spoločne s nami. Žiačka prvého ročníka Lucka Palašová prečítala svoju vlastnú básničku, ktorú napísala pri príležitosti mesiaca úcty voči starším. Po prednese sme sa išli hrať so seniormi známu hru Bingo, ktorú sme si pre nich pripravili. Dôchodcom sa neskutočne táto hra páčila. Zažili sme smiech, zábavu, spev, ale aj sme sa porozprávali so seniormi o ich dňoch v domove dôchodcov v Tisovci.  Veríme, že sme našou návštevou seniorom spríjemnili poobedie a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 😊

            Text: Sabri Bencsiková, Aďka Pockľanová

            On 19.10 (Wednesday), we, first and third-year students, prepared a program for pensioners in Tisovec. We presented our program to them. We sang the song God is love with the pensioners. They were astonished by our song, that it made them sing it with us together. A first grader Lucka Palašová read her poem that she made up on the topic. After the poem, we went to play the well-known Bingo game with the seniors, which we had prepared for them. The pensioners liked this game. We had fun: we were singing, but also talking with seniors about their days in the retirement home in Tisovec. We believe that we made the seniors' afternoon more pleasant with our visit and we look forward to the next meeting.

        • Ustanovujúce valné zhromaždenie GREENTURE, š. f.
          • Ustanovujúce valné zhromaždenie GREENTURE, š. f.

          • V utorok 17.10.2023 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie novej študentskej firmy Greenture. Členovia firmy si poctivo pripravili podnikateľský plán, ktorý následne odprezentovali svojim akcionárom. Pri počte 81% uznášania schopných prítomných akcionárov bol program študentskej firmy úspešne odsúhlasený. Už teraz vieme potvrdiť, že nás čaká rok plný skvelých podujatí, ktoré si firma pre žiakov školy pripravila. Okrem toho mali firemníci pripravené milé pohostenie v podobe muffiniek so základnou zložkou produktu firmy - Moringou. O nej, ale aj o produkte firmy Greenture sa môžete viac dozvedieť na sociálnych sieťach študentskej firmy: greenture.sk alebo priamo v škole. Členovia študentskej firmy ďakujú všetkým akcionárom ako aj podporovateľom za účasť na valnom zhromaždení a sme radi za vašu dôveru, ktorú ste odovzdali našej študentskej firme Greenture. Ďakujeme aj organizácii JA Slovensko za možnosť zapojenia sa do tohto projektu a získať tak zručnosti, skúsenosti a poznatky z oblasti podnikania.

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: E. Kyzúrová (IV. A)

            On Tuesday, October 17 general assembly of new school company Greenture took place at EGT. Business plan had been prepared and then presented to the stockholders. The plan was successfully approved. We are happy to announce that there are lots of interesting events planned for this school year. The staff also prepared muffins with their main ingredient- extract of Moringa. You can get to know what Moringa is through our instagram profile greenture.sk or directly from the members of our company. We appreciate all the participants and the ones who put their trust into us- Greenture school company. We are also grateful to JA Slovakia to participate in this project. We see it as a great opportunity to gain new skills and experiences in the field of business. Your Greenture.

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            Foto: E. Kyzúrová (IV. A)

        • Stretnutie absolventov po 10 rokoch
          • Stretnutie absolventov po 10 rokoch

          • Dňa 8. septembra sa absolventi EGT (2008 - 2013) stretli, aby si spoločne zaspomínali na časy strávené v školských laviciach. Stretávku začali vo svojej kmeňovej triede, kde sa spoločne porozprávali o svojom súčasnom pôsobení. Pozvanie na stretnutie prijala pani riaditeľka Miroslava Štefániková, pani učiteľky triedne Jaroslava Szczyrbová a Katarína Jakubcová a pani emeritná riaditeľka Helena Pašiaková. Výnimočnou návštevou bola Ms. Rachel Liptak, ktorá prijala pozvanie a do Tisovca priletela kvôli stretávke absolventov až z ďalekých Spojených štátov.

            Zuzana Szalaiová, absolventka 2013

            On September 8th, the graduates of EGT (2008 - 2013) gathered to reminisce about the times spent in their school desks. They began the reunion in their homeroom, where they discussed their current activities. The invitation was accepted by the school principal Miroslava Štefániková, class teachers Jarosiava Szczyrbová and Katarína Jakubcová, as well as the retired principal Helena Pašiaková. A special guest was Ms. Rachel Liptak, who accepted the invitation and flew to Tisovec for the reunion from afar all the way to United States.

          • Imatrikulácie prvákov

          • Ako každoročne, aj tento rok sa imatrikulácií zhostili tretiaci. Krstenie prvákov sa nieslo v téme MAFIA - každý tretiak si chytil svojho prváka - mafiána.

            Pre prvákov sme si prichystali mnoho hier, v ktorých sme sledovali ich šikovnosť a prácu jednotlivcov i skupín. A poriadne sme sa zabavili! Počas hier sa mohli hostia ponúknuť občerstvením vo forme slaných i sladkých buchtičiek, koláčikov a všeličoho iného. Nechýbala nám ani tombola. Ale o tej nech vám prezradia jej výhercovia. :)

            V neposlednom rade, večerom sme si všetci poriadne zatancovali na after-party.

          • Druháci na sysľovisku

          • Clean Up Day druhákov na sysľovisku

             

            Clean Up Day je súčasťou našej školy už nejaký ten čas, aj my druháci sme využili túto príležitosť na obnovu areálu sysľoviska, spolu s opravou informačnej tabule, ktorá sa nachádza na náučnom chodníku Poďte s nami za sysľami.

             Cestou sme zbierali odpadky, plastové fľaše, igelitové vrecia a  iný neporiadok porozhadzovaný v prírode. Počas úprav v okolí nás ochranári z Národného parku Muránska planina poučili o poriadku v NP a udržiavaní nášho okolia v čistote. Mali sme možnosť vyskúšať si nástroje ako krovinorez, s ktorým sme obkosili okraje cesty. Našu brigádu sme zakončili trasou, vedúcou okolo Tisovského rybníka a následným zbieraním ďalších odpadkov.

             

             

            Clean Up Day  with second graders to help ground squirrel

             

            Clean Up Day is a part of EGT for some time already, our second graders took a chance to clean up place where ground squirrels live, on our way they also renovated education board which is on the way. On our way we picked up diffrent trash like plastic bottle, bags or any other trash that doesn’t belong in nature. Through our work we got educational instructions from conservationists from National Park of Muránska Planina how to keep nature around us safe in our own interest. We had a chance to try diffrent machines as brush cutter which helped us cut the grass around road. Our brigade ended with our way around Tisovec pond where we picked up more trash to keep our nature safe as we always should.

             

            Natália Dunajská 2.A

        • Clean Up Day
          • Clean Up Day

          • Clean-up Day je globálna sociálna akcia, ktorá vznikla v roku 2008 v Estónsku. Jej cieľom bol boj s morským odpadom.  V súčasnosti ide o celosvetovú akciu a odpad všeobecne. Tento rok bol Clean-up Day vyhlásený 18. septembra, no jednotlivé akcie sa konali v priebehu viacerých dní.  Naši žiaci sa zapojili do celosvetovej výzvy zbieraním odpadkov v okolí svojho bydliska, aj v okolí Tisovca. Urobili niečo dobré pre seba, pre naše životné prostredie a získali body pre svoju triedu v celoškolskej súťaži. Ďakujeme J

            Clean-up Day is a global social event which idea was created in 2008 in Estonia. Its goal was to fight against marine waste. Currently, it is a global action that considers waste in general. This year, Clean-up Day was announced on September 18, but individual events took place over several days. Our students have participated in a global challenge by collecting garbage around their homes and around Tisovec. They did something good for themselves, for our environment and won some points for their class in our school competition. Thank you!

        • Burza informácií o trhu práce v Rimavskej Sobote
          • Burza informácií o trhu práce v Rimavskej Sobote

          • Dňa 5.10.2023 štvrtok sa aj naša škola zúčastnila a prezentovala náš študijný program na "Burze informácií o trhu práce“, ktorá sa konala už tradične v MsKS v Rimavskej Sobote pod záštitou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej  Sobote. Burza je určená rodičom a žiakom posledných ročníkov ZŠ, ktorí mali možnosť prostredníctvom prezentácií, ale aj osobného kontaktu s našimi žiakmi spoznať aj našu školu. Týmto sa chcem poďakovať  Veronike, Tatiane, Terke a Viktorovi za perfektnú prácu 😊

            Veríme, že sa s mnohými stretneme aj na DOD 1.2.2024 u nás na EGT.

            Text a foto: M. Kubinská

          • ŠTRBArace

          • ŠTRBArace 2023

            Dňa 4.októbra 2023 sme sa zúčastnili na druhom ročníku prekážkového behu žiakov a žiačok stredných škôl na Štrbskom Plese.Trať bola postavená pod skokanskými mostíkmi a v bežeckom areáli. Na trati sa nachádzali rôzne prekážky napr. slalom do kopca a z kopca, preskakovanie rôznych prekážok, plazenie v bahne a podobne. Pretekov sa zúčastnilo 82 škôl z celého Slovenska a my sme sa umiestnili na 26.mieste.Medzi jednotlivcami sa umiestnil Róbert Biž na 43.mieste a Michal Biž na 73. mieste zo162 pretekárov.Alexandra Štempelová sa umiestnila na 57.mieste a Hana Kobelová na 71.mieste zo 162 pretekárok.

            Foto a text.JŠ

             

        • Európsky týždeň športu na EGT
          • Európsky týždeň športu na EGT

          •  

            V rámci #BEACTIVE DAYS, teda Európskeho týždňa športu, sa dňa 28.9.2023 na našej škole uskutočnil Deň športu. Počas tohto dňa si naši žiaci poriadne zašportovali a zmerali svoje sily v rôznych disciplínach (štafetový beh, workoutové súťaženie, hod medicinbalom, plank, zhyby, streľba na kôš a iné). Po ukončení športových aktivít v areáli Rudolfa Valenta sa žiaci presunuli na Bakulínyho ulicu, kde sa už tradične uskutočnil memoriál behu  Petra Šóšika. Tento rok žiaci odbehli už v poradí 23. ročník. Spomienkovým behom si pripomíname pamiatku nášho bývalého žiaka  Petra Šóšika. Počasie nám prialo aj tento deň a nechýbal kopec srandy a dobrých športových výkonov.

            Dievčatá:

            Mladšie žiačky (1. a 2. ročník)                   

            1. miesto: Medveďová Soňa                    4:23:58
            2. miesto: Moórová Tamara                     4:31:30
            3. miesto: Vaššová Diana                        4:37:22

            Staršie Žiačky (3., 4. a 5. ročník)

            1. Miesto: Kobelová Hana 5A              4:12:52
            2. Miesto: Štempelová Alexandra 4B   4:15:32
            3. Miesto: Adameková Monika 5A      4:15:38

            Chlapci :

            Mladší žiaci (1. a 2. ročník)

                  1.Miesto: Biž Michal 1A                              3:28:84

                  2. Miesto: Hrivnák Marek 1A                       3:37:48

                  3. Miesto: Sokol Marián 1B                         3:43:18

            Starší žiaci (3., 4. a 5. ročník)

                  1.Miesto: Biž Róbert 4A                                  3:12:73

                  2. Miesto: Karvay Filip 4B                              3:47:33

                  3. Miesto: Talaj Markus 3B                             4:06:59

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom srdečne gratulujeme!

            European week of sport in EGT

            European week of sport in EGT Within European week of sport, #BEACTIVE DAYS, on 28th of September, our school organized a Sports day. During this day, all student from EGT can show their skills and abilities in various sport aktivities in which they compete: relay race, plank, workout, medicimbal throw, bends, shooting the basketball and others. Students, after completing sport activities, went to Bakulíny street where the traditional Peter Šóšik running memorial was held. This year students were commmemorating his memory for 23rd time. The weather was perfect today, we had so much fun together and students have shown great sportsmanship.

            Thank you to all participants and congratulations to winners!

            Lenka Bubelínyová 5.A.

        • Biela pastelka 2023
          • Biela pastelka 2023

          • Dňa 22. septembra sme sa už tradične zapojili do zbierky Únie slabozrakých a nevidiacich.

            Biela pastelka, ktorá pomáha ľuďom so zrakovým hendikepom prekonávať ich neľahkú životnú situáciu. Dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať aj s vašou pomocou takmer 164 eur, za čo vám srdečne ďakujeme.

            Text a foto: - egt-

            White crayon 2023!

            On September 22, we traditionally participated in the collection of the Union of the Visually Impaired and the Blind.

            A white crayon that helps visually impaired people overcome their difficult life situation. With your help, the volunteers managed to collect almost 164 euros, for which we sincerely thank you.

            Text a foto: - egt-

        • Voľby do študentskej firmy
          • Voľby do študentskej firmy

          • V stredu 20.9.2023 sa uskutočnilo výberové konanie na posty vedenia v študentskej firme pre tento rok. Vďaka spoločnosti JA Slovensko sme mali možnosť vyskúšať si, aké je to kandidovať na post prezidenta firmy, viceprezidenta pre oddelenie marketingu, ľudských zdrojov, výroby alebo financií.

            Študentské voľby sú už tradičnou súčasťou na našej škole. V rámci predmetu aplikovaná ekonómia v 4. ročníku sa môže zúčastniť každý, kto má záujem reprezentovať a viesť študentskú spoločnosť. Každý kandidát v krátkosti odprezentoval seba a svoje plány pre firmu. Nasledovali otázky z pléna a diskusia. Záujemcov bolo viac než dosť, avšak víťazom mohol byť iba jeden. Post prezidenta študentskej firmy získal Robert Biž (kandidovali 3), ktorý predniesol svoje leaderské schopnosti a tým ostatných jasne presvedčil, že práve on by sa mal stať prezidentom. Po krátkej prestávke sčítavania hlasov nasledovalo výberové konanie na jednotlivé pozície. Marketing ovládla Amália Lajčáková (kandidovali 4.). Viceprezidentkou pre ľudské zdroje sa stala Nina Vavreková (kandidovali 4). Hoci na posty viceprezidenta pre oddelenia výroby a financií nám bolo jasné, kto vyhrá, tak sa dievčatá nedali zahambiť a vzorne sa odprezentovali pred spolužiakmi. Zoja Laššáková sa stala viceprezidentkou pre oddelenie výroba a Michaela Turissová pre oddelenie financií (kandidovali jediné).

            V neposlednom rade by sme v mene štvrtákov radi poďakovali pani učiteľke Martine Paľovej, ktorá nás sprevádzala celými voľbami a hlavne sa stala našou hlavnou mentorkou. Určite to s nami nebude ľahké, ale my sa budeme snažiť správať tak, aby bola na nás právom hrdá. Vážime si prijatie pozvania a účasti Eriky Hruškovej, ktorá niekoľko rokov viedla úspešné študentské spoločnosti na našej škole. Pre tento rok sa stala našou konzultantkou. Ďakujeme aj všetkým pozvaným hosťom, pani riaditeľke, zástupkyni a učiteľskému zboru za účasť a podporu.

            Veríme, že budeme úspešná spoločnosť plná nápadov a entuziazmu, s vhodne nastavenou víziou a hodnotami, ktorými sa budeme riadiť.

            Foto: I. Kyseľová (IV. B)

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

            The school company election took place in EGT on Wednesday, September 20th. We were able to try what is like to candidate for the leader position of the company thanks to JA Slovakia company.

            The student company is, as traditionally, a part of applied economics subjects for the 4th graders. Anyone interested could candidate and present their qualities and vision for our future company. A lot of students were interested in becoming leaders, but only one could be the winner. The president of school company for 2023/24 became Robert Biž, who truly showed his ability to make a good leader. Vicepresidents of various departments: Marketing Department- Amalia Lajčáková (4 candidates) Human sources department-Nina Vavreková (4 candidates). Production department- Zoja Lašáková (1 candidate) Finance Department- Michaela Turisová (1 candidate)

            To sum up, we would like to thank Mrs. Martina Paľová for being our mentor for this year. Our goal is to make you proud and happy about our cooperation. We are grateful for Erika Hrušková, who led successful companies for years to become our consultant. Thanks to our guests who came to show us support and help.

            We believe to be successful school company with valuable vision and experience.

            Foto: I. Kyseľová (IV. B)

            Text: N. N. Vavreková (IV. B)

        • Štvrtáci workshopovali
          • Štvrtáci workshopovali

          • V dňoch 12.-13. septembra 2023 sa naši štvrtáci zúčastnili úžasného workshopu „ KĽUČKO“ pod vedením pána Jozefa Kováča.

            Prvý deň sa venovali najmä prezentačným schopnostiam, kde si v tímoch našli zaujímavé témy, na ktoré vytvárali plagáty, a následne ich prezentovali. Po odprezentovaní sa začali venovať „kľúčovým kompetenciám“ a ukazovali si, čo by sa malo a nemalo robiť pri prezentovaní. Ukázali si stránky, ktoré im môžu pomôcť pri výrobe tej správnej prezentácie a následne si ich aj vyskúšali vytvoriť.

            Na druhý deň pokračovali v rozoberaní kľúčových kompetencií, no tento raz sa zamerali viac na podnikanie. Začali rozoberať rôzne podnikateľské nápady, učili sa napríklad, kde ich môžu nájsť a ako vedieť, či je to ten správny nápad. Ukázali si aj „stratégie“, ktoré by im mohli pomôcť pri začatí vlastného biznisu. Na konci si zahrali hry, ktoré im umožnili porozumieť ako sa môžu veci zmeniť, ak prejdú cez viacerých ľudí a rôzne iné hry.

            Ďakujeme pánovi Jozefovi Kováčovi za dva príjemné a náučné dni. 

            Text: A. Lajčáková (IV.A)

            Foto: -egt-

            On September 12.-13. our fourth graders attended a workshop called "kľučko" led by Mr. Jozef Kováč. On the first day they focused on presentation skills, firstly they found interesting topics and than they made a poster about their theme and they presented it. After they presented it they started to talk about "key competencies" and what they should and shouldn't do while presenting something. They were shown some sites that could help them make the right presentation and than they tried them and made their own presentations. On the second day they continued to talk about key competencies, but this time they focused more on the business part. They started talking about different business ideas, where they could find these ideas or how to figure out if their idea is the right one. They also talked about different "strategies" that could help them start their own business. In the end they played some games, that helped them understand how can some things change if they are passed on through more people and they also played som other games. We thank Mr. Jozef Kováč for two pleasant and educational days.

            Text: A. Lajčáková (IV.A)

            Foto: -egt-