• Gradient na oceňovaní najúspešnejších študentských firiem v rezidencii veľvyslanca USA
          • Gradient na oceňovaní najúspešnejších študentských firiem v rezidencii veľvyslanca USA

          • ​​​​​Koordinátorka a prezidentka študentskej firmy Gradient pani Erika Hrušková a Zoja Jurčiaková sa 15. júna 2023 zúčastnili oceňovania najúspešnejších študentských firiem v rezidencii veľvyslanca USA. Učiteľov a študentov oceňoval zástupca veľvyslanca Nicholas Namba, Deputy Chief of Mission, ktorý je aj absolventom Aplikovanej ekonómie (Company Program) v USA.

            Ďakujeme spoločnosti Junior Achievement Slovensko za skvelé príležitosti a skúsenosti nielen v oblasti podnikania, ako aj za organizovanie skvelých rôznych podujatí. Zároveň blahoželáme a tešíme sa zo všetkých dosiahnutých úspech našej študentskej firmy Gradient.

            Text a foto: - egt -

            ELCA Central Europe Teachers Program

            The school year is wrapping up and that means that this year's student companies are ending their run. The best companies in Slovakia were honored last week at the American embassy and representatives from Evanjelicke Gymnazium Tisovec, Evanjelické gymnázium J. A. Komenského, and Evanjelické lýceum all attended. Well done, student companies!

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 13.-15. júna 2023 sa uskutočnil Kurz ochrany života a zdravia pre žiakov 3. ročníka na Chate Zbojská.

            Program tohto účelového cvičenia bol jasný - overiť naše postoje, zručnosti a vedomosti pri bežných, ale i mimoriadnych situáciách, vznikajúcich a ohrozujúcich naše životy počas pobytu v prírode. V utorok sme začali kurzom prvej pomoci, prešli sme si jej teoretickú časť a naše zručnosti sme si overili v praktickej časti. V troch skupinách sme pracovali ako tím krízového manažmentu s témou pohyb v prírode. Ďalšími aktivitami boli streľba zo vzduchoviek, návod na nasadenie plynovej masky a deň sme zakončili spoločným karaoke večerom. V stredu sme mali budíček nastavený už na siedmu hodinu ráno, pričom sme absolvovali krátku rozcvičku, a tou sme si skrátili čas do raňajok. Hneď potom sme sa presunuli do skupín, v ktorých sme vykonávali jednotlivé aktivity - príprava krízového manažmentu pre pobyt v prírode, práca s mapou, buzolou a kompasom. Každá skupinka si ešte postavila vlastný stan. Nakoniec sme sa ešte prešli po okolí so snahou identifikovať divorastúce byliny. Po krátkom odpočinku si pre nás naši učitelia pripravili hon za pokladom, pričom sme dostali len súradnice s mapkou. Za odmenu sme mali spoločnú opekačku a po zotmení táborák. Posledný deň sme si ešte prešli všetky nasaté informácie a pomaličky sa rozlúčili s naším výletom.

            Všetci sme si odniesli úžasné zážitky.

            Radi by sme poďakovali hlavne pánom učiteľom J. Štefánikovi a J. Remeňovi, ktorí nás počas kurzu sprevádzali s úsmevom a radosťou a nemôžeme zabudnúť ani na pani učiteľky Z. Vojtekovú, J. Potančokovú a M. Kubinskú, ktorým taktiež touto cestou ďakujeme.

            Text: N. N. Vavreková

            Foto: J. Remeň, J. Štefánik

        • Ústne maturitné skúšky zo slovenského jazyka
          • Ústne maturitné skúšky zo slovenského jazyka

          • V pondelok 12. júna a utorok 13. júna 2023 sa na našej škole konala ústna maturitná skúška zo slovenského jazyka a literatúry, ktorú absolvovali žiaci štvrtého ročníka.

            Maturitná skúška bola otvorená príhovorom pani riaditeľky, pani predsedníčky maturitnej komisie ako aj vyučujúcej slovenského jazyka a popriali žiakom veľa úspechu a pevných nervov pri maturitných odpovediach.  Za študentov sa prihovoril Marko Kuvik modlitbou:

            Milostivý a milujúci Otče!

            Keď tu dnes stojím pred Tebou, moje srdce je plné očakávania aj strachu. Ďakujem Ti s pokorným duchom a ďakujem za Tvoje vedenie a silu, keď som sa pripravoval na maturitu. Uznávam, že toto je dôležitý míľnik v mojom živote a modlím sa, aby si bol so mnou na každom kroku.

            Pane, Ty si zdrojom všetkej múdrosti a poznania. Žiadam, aby mi bolo udelené tvoje božské porozumenie, keď budem stáť a čeliť pred komisiou pri tejto kľúčovej skúške. Pomôž mi pochopiť koncepty a udržať si informácie, ktoré potrebujem, aby som  úspešne zvládol dnešnú skúšku. Daj mi jasnosť myšlienok a schopnosť ľahko si spomenúť na to, čo som sa naučil.

            Ďakujem Ti Pane, za učiteľov, ktorí nezištne vlievajú svoje vedomosti, múdrosť a vášeň do života svojich žiakov. Slúžia ako majáky inšpirácie, ktoré vedú svojich študentov k rastu, porozumeniu a úspechu. Modlím sa, aby si posilnil ich odhodlanie, obnovil  ich nadšenie a zmocnil ich, aby mali trvalý vplyv na svojich študentov.

            Pane, ďakujem Ti za dar vzdelávania a možnosť učiť sa a rásť. Modlím sa za každého študenta, aby si mu dal  hlad po poznaní, smäd po porozumení a vášeň pre objavovanie. Pomôž  nám  pristupovať k štúdiu s usilovnosťou a túžbou vyniknúť s vedomím, že vzdelanie je cenným odrazovým mostíkom k našej budúcnosti.

            V Ježišovom mene sa modlím. Amen.

            Aj napriek tréme a stresu sa všetkým študentom podarilo úspešne absolvovať prvú časť skúšky dospelosti a dokázať sebe aj iným, že dokážu odhodlane čeliť skúškam.

            Všetkým blahoželáme a želáme veľa múdrosti do ďalšieho štúdia.

            Foto: - egt -

            Text: - egt -

            Modlitba: M. Kuvik (IV.A)

            A levels of Slovakian language

            On Monday, June 12 and Tuesday, June 13, 2023, an oral A levels (maturita) exams in Slovak language and literature was held at our school, which was completed by students of the fourth year.The A levels were opened with a speech by the principal, the head of maturita board as well as the Slovak language teacher, who wished the students good luck and strong nerves during the exams. Marko Kuvik prayed for classmates.Despite the nervousness and stress, all students managed to successfully pass the first part of the maturita exam and prove to themselves and others that they can face the exams with resoluteness.Congratulations to all and we wish you much wisdom in your further studies!

            Foto: - egt -

            Text: - egt -

        • Športové hry evanjelických gymnázií
          • Športové hry evanjelických gymnázií

          • V dňoch 8. až 9. júna 2023 sa naša škola v zastúpení šikovnými žiakmi zúčastnila na športových hrách evanjelických gymnázií v Badíne. Súťaž bola zameraná na rôzne aktivity ako je napríklad volejbal, stolný tenis, futbal a florbal. Okrem zážitkov a nových kamarátstiev si naši študenti zobrali domov krásne prvé miesto v stolnom tenise a taktiež tretie miesto vo florbale. Všetkým zúčastneným hlboko gratulujeme a tešíme sa na ich budúce výkony. 

            Text: A. Vengrínová (II.B)

            Foto: J. Remeň, J. Štefánik​​​​​​​​​​​

            On June 8-9, 2023, our school, represented by our talented students, participated in the sports games of the evangelical high schools in Badín. The competition was focused on various activities such as volleyball, table tennis, football and floorball. In addition to experiences and new friendships, our students took home a beautiful first place in table tennis and also third place in floorball. We deeply congratulate all participants and look forward to their future performances.

            Text: A. Vengrínová (II.B)

            Foto: J. Remeň, J. Štefánik

        • Umelecká bodka za náročným pracovným týždňom
          • Umelecká bodka za náročným pracovným týždňom

          • V kinosále mestského kultúrneho strediska sa konal výchovný koncert pražského hudobného tria Troiss, v ktorom pôsobí ako gitarista bývalý absolvent tisovskej umeleckej školy, tisovský rodák, Mgr. Ján Žabka, CSc. Koncert sa konal v spolupráci so Základnou umeleckou školou v Tisovci a bol venovaný hudobnému žánru JAZZ. 

            Ďakujeme za pekný kultúrny zážitok.

            Text a foto: -egt-

            Educational concert

            On June 9, 2023, a jazz educational concert by the Prague musical trio Troiss was held in the cinema hall of the towns's cultural center. A graduate of the Tisovec Art School, native of Tisovec, Mgr. Ján Žabka, also plays in this group. The concert was held in cooperation with the Tisovec Elementary Art School. And in addition to our students, the older years of elementary school also participated.We thank for a nice cultural experience!

            Text a foto: -egt-

        • Krabice požehnania 3
          • Krabice požehnania 3

          • Evanjelické gymnázium v Tisovci sa už po tretíkrát zapojilo do projektu „Krabice požehnania 3“. Tento projekt je zameraný na podporu rodín na Ukrajine vo forme materiálnej pomoci. Krabice obsahujú potravy a hygienické potreby, ako aj pozdravy od žiakov školy, či biblické veršíky, ktoré veríme, že potešia obdarovanú rodinu. Každá krabica obsahuje pomoc a podporu v ťažkej aktuálnej situácii jednej ukrajinskej rodine na jeden mesiac.

            Koordinátorom humanitárnej pomoci ECAV na Slovensku a Svetového luteránskeho zväzu je americký misionár Baven Stein. ktorý nás navštívil v utorok 6. júna 2023, aby mohol prevziať tri naplnené krabice požehnania.

            Finančné prostriedky na zakúpenie materiálnej podpory sa nám podarilo vyzbierať za pomoci žiakov, rodičov ako aj zamestnancov školy. Všetkým darcom za ich štedrosť ďakujeme a želáme im, nech Pán Boh mnohonásobne obdarí ich štedrosť a zároveň nech ich požehnáva a ochraňuje na ceste životom.

            Viac o humanitárnej pomoci amerického misionára a koordinátora Bavena Steina nájdete v článku ››› Nechcem byť len kuriérom, ale poslom Krista

        • Graduation 2023 - slávnosť odovzdávania maturitných vysvedčení absolventom školy
          • Graduation 2023 - slávnosť odovzdávania maturitných vysvedčení absolventom školy

          • V piatok 2. júna 2023 sa v Evanjelickom gymnáziu v Tisovci konalo Graduation - slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení žiakom piateho ročníka. Medzi pozvanými hosťami bol pán primátor mesta Tisovec Ján Vengrín, dozorca evanjelického cirkevného zboru Juraj Maťko, sestra farárka Danica Hudecová, brat farár Vladimír Ticháň, sestra spirituálka Lýdia Naďová, brat diakon Ján Belica, pani riaditeľka Základnej školy v Tisovci Katarína Dominiková, pán riaditeľ Základnej umeleckej školy v Tisovci Milan Matucha. V rámci služieb Božích preniesla slávnostnú kázeň školská spirituálka Michaela Púpalová. Graduation moderovali študenti školy Iveta Ďurišová a Róbert Biž. Neskôr predniesla slávnostný príhovor pani riaditeľka Miroslava Štefániková. Nasledovalo slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení a udeľovanie ocenení Laudatio najúspešnejším absolventom.

            Titul Laudatio sapientiae získala Dominika Murínová, za príkladný kresťanský postoj, výborné študijné výsledky, za reprezentáciu školy v kultúrnej, duchovnej, sociálnej a športovej oblasti a aktívnu mimoškolskú prácu v medzinárodnej spolupráci.

            Titul Laudatio industriae získal Tomáš Bobka za aktívnu prácu na národných a medzinárodných projektoch školy, za duchovné aktivity a reprezentáciu školy vo vedomostných súťažiach.

            Nasledoval príhovor absolventky Henriety Vengrínovej v slovenskom jazyku, Kladie Rusnákovej v anglickom jazyku a príhovor rodiča Jany Dorčákovej. Po ukončí slávnosti v Evanjelickom a. v. chráme Božom v Tisovci nasledovala tradičná čaša vína v obradnej sieni na Mestskom úrade v Tisovci.

            Absolventom prajeme veľa šťastia v ich ďalšej etape života! 

            Text: Z. Jurčiaková (IV.A)

            Foto: B. Jankovičová, K. Chromeková (I.A)

            On Friday, June 2, 2023, EGT organized a ceremonial graduation ceremony for the fifth-year students. Among the invited guests were Mr. Ján Vengrín, the mayor of Tisovec, Mr. Juraj Maťko, the supervisor of the church congregation, Mrs. Danica Hudecová, Mr. Vladimír Ticháň, Mrs. Lýdia Naďová, Mr. Ján Belica, Mrs. Katarína Dominiková, the principal of Dr. Vladimír Clementis Elementary School, and Mr. Milan Matucha, the director of Tisovec Elementary Art School. The ceremonial sermon was delivered during the church service by Mrs. Michaela Púpalová. The graduation ceremony was moderated by students from the EGT, Iveta Ďurišová and Róbert Biž. Later, the principal, Miroslava Štefániková, gave a ceremonial speech. This was followed by the ceremonial presentation of graduation certificates and the awarding of Laudatio honors to the most successful graduates.

            The Laudatio Sapientiae title was awarded this year to Dominika Murínová for exemplary Christian attitude, excellent academic performance, representation of the school in cultural, spiritual, social, and sports activities, and active extracurricular work in international cooperation.

            The Laudatio Industriae award went to Tomáš Bobka for representing the school, extracurricular activities, good grades and attendance.

            The ceremony continued with a speech by graduate Henrieta Vengrínová and a speech by parent Jana Dorčáková. After the conclusion of the ceremony in the church, a traditional wine toast took place at the Municipal Office in Tisovec. We wish the graduates good luck in their future endeavors!

            Text: Z. Jurčiaková (IV.A)

            Foto: B. Jankovičová, K. Chromeková (I.A)

        • Maturitné skúšky 2023
          • Maturitné skúšky 2023

          • V pondelok až stredu 29. - 31. mája 2023 sa na našej škole konali maturitné skúšky. Aj napriek vystresovanosti, nervozite a tréme sa všetkým žiakom podarilo úspešne zmaturovať.

            Blahoželáme im k dosiahnutým výsledkom a želáme veľa šťastia na prijímacích skúškach na vysoké školy.

            V piatok 2. júna 2023 ich čaká Graduation - slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení v Evanjelickom a. v. chráme Božom v Tisovci. 

            Text a foto: -egt-

            A levels 2023

            Since Monday to Wednesday, May 29 - 31, 2023, oral A levls exams were held at our school. Despite being stressed, nervous and stage fight, all students managed to graduate successfully.We congratulate them on their achievements and wish them the best of luck in their university entrance exams.

            Text a foto: -egt-

        • 30 rokov jednotného trhu Európskej únie - súťaž v písaní esejí
          • 30 rokov jednotného trhu Európskej únie - súťaž v písaní esejí

          • Dňa 26. mája 2023 sme sa ako škola v zastúpení žiačkou druhého ročníka Viki Iždinskou mali možnosť zúčastniť sa na vyhodnotení súťaže v písaní esejí pre stredné a vysoké školy na tému “30 rokov jednotného trhu Európskej únie”, ktorú vyhlásil europoslanec pán Ivan Štefanec. Súčasťou odovzdávania cien a celkového vyhodnotenia bola medzinárodná konferencia. Táto konferencia prebehla v slovenskom ale aj anglickom jazyku a účastníci mali možnosť vypočuť si odborníkov z radu politikov a analytikov na tému digitalizácie a fondu obnovy. Na podujatí sme mali možnosť stretnúť bývalého premiéra Eduarda Hegera, politikov, výskumníkov, či iných zamestnancov euruópskeho formátu.

            Text a foto: V. Iždinská (II.B)

            On May 26, 2023, our school had the privilege of being represented by Viki Iždinská, a second-year student, at the evaluation of the essay writing competition for high schools and universities. This competition, on the topic "30 years of the single market of the European Union," was announced by MEP Mr. Ivan Štefanec. The award ceremony and overall evaluation included an international conference. The conference was conducted in both Slovak and English, allowing participants to listen to experts including politicians and analysts who discussed digitization and the Recovery Fund. During the event, we had the opportunity to meet former Prime Minister Eduard Heger, politicians, researchers, and other European Union staff members.

            Text and foto: V. Iždinská (II.B)

        • Stretnutie absolventov po 25 rokoch
          • Stretnutie absolventov po 25 rokoch

          • V piatok 26. mája 2023 absolventi, ktorí študovali na EGT v rokoch 1993-1998 zasadli do stredoškolských lavíc a zaspomínali si na študentské časy. Stretnutie začali v škole, kde ich privítali súčasná pani riaditeľka a pani zástupkyňa, pozvanie prijali aj bývalá páni riaditeľka a pani zástupkyňa, ako aj triedna učiteľka. Stretnutie pokračovalo na chate Zbojská a ukončené bolo posadením jablone v areáli školy, podsta spolužiakovi Murovi - Jaroslavovi Murtínovi, ktorý ako mladý tragicky zahynul. 

            Text a foto: -egt-

            Na pamiatku spolužiakovi Murovi - Jaroslavovi Murtinovi a pri príležitosti 25. výročia ukončenia štúdia na EGT, zasadili študenti a pedagógovia jabloň.

            Príhovor absolventa, Michala Šalagu (1993 -1998)

            Milí Murtinovci Alena a Igor, ctené dámy, vážená pani riaditeľka, milá Helena, milá Ľubomíra, milá Tatiana, milá Jaroslava, und zu guter Letzt, liebe Ortrud.

            Možno trochu familiárnejšie, ako bývalo kedysi zvykom, ale ako hovorí jeden múdry Kazateľ: Všetko má svoj čas a každé počínanie pod nebom má svoju chvíľu.

            Nám po piatich rokoch prišla chvíľa, aby sme si urobili voľný piatok, dali sme zarobiť holičovi či kaderníčke, obliekli sme si na seba niečo pekné a vybrali sa sem do tohto mesta. Pred 30. rokmi sme v doprovode rodičov bojovali o prijatie (niektorí tento bod preskočili), aby sme tu potom zažili 5 rokov a veru určite nezabudnuteľných 5 rokov. Ak by sme boli stromami a nie ľuďmi a niekto by sa azda pozrel na naše letokruhy, čo by videl v období rokov 1993 – 1998? Rád by som na to mal nejakú zaujímavú, múdru a určite aj vtipnú odpoveď.

            Je však viac než jasné, že v prípade tých ľudí, ktorí prišli dnes sem a tiež tých ktorí sa k nám pridajú v priebehu dňa, môžem s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou tvrdiť, že toto letokruhové päťročie na kmeni našich stromov je najpevnejšie a určujúce pre roky nasledovné. Tu sme sa stávali ľuďmi. Áno sem-tam sa … možno … udiala … jedna či dve … no dobre, tri … nečakane ... prudké … exotermické … reakcie a niekomu z nás študentov či z učiteľov bolo z toho horúco.

            Nevadí – ako často vraví moja dcéra a mne vtedy tlačí ručičky tlakomera do červených čísel. Nevadí, spolu sme sa tými rokmi plavili ako oceánom od ostrova k ostrovu. Vedno sme po piatich rokoch doveslovali do cieľa plavby. Na tom brehu sme hrali už každý sám za seba. Alebo nie? Ostali sme predsa len zviazaní neviditeľnými povrazmi priateľstva, lásky, prajnosti či dobrej vôle. Vzdialení ale predsa nesúci niečo, čo nám bolo dané ako poslom v tomto svete, nech už by sme v ňom zašli kdekoľvek, trebárs aj k tomu plotu na jeho konci.

            Nie všetkým nám bolo dopriate postaviť sa po 5., po 10. či po 25. rokoch dnes ku bránam tejto inštitúcie.

            Ako vzdať hold jednému z tých súputníkov, ktorý k nám patril, ktorý by tu bez pochýb bol dnes s nami, no nemožno mu už stisnúť ruku, objať, pozdraviť? Ako si pripomenúť jedného z nás? Ako to urobiť vďakou a pokorou voči Tomu, ktorý nás vyviedol na svetlo sveta a ktorý Mura i nás vyslal do tohto sveta?

            Čo nám Mura pripomenie? Čo poteší srdce? Čo vyjadrí radosť zo života, ktorú sme kedysi mali práve tu? Má zmysel ešte niečo robiť? Prečo práve strom? Prečo jabloň?

            Nasleduje veta v nemčine.

            „Wenn ich wüsste, dass morgen die Welt unterginge, würde ich heute noch ein Apfelbäumchen pflanzen.“

            "Keby som vedel, že zajtra príde koniec sveta, ešte dnes by som zasadil jabloň."– Uvedený citát údajne vyriekol jeden nemecký augustiánsky mních. Vraj istý … Martin Luther.

            Dôležité posolstvo tejto vety znie: má zmysel robiť veci v ktorých nehľadám iba svoj skorý osobný prospech. Má zmysel robiť veci, ktorých naplnenie dnes nevidím. Má zmysel kráčať i keď cieľ je skrytý za obzorom.

            Minulý víkend som v rádiu započul PR rozhovor so zástupcom istého obchodu. Vraj najlepší čas na zasadenie stromu bol pred 20. rokmi a druhý najlepší čas je práve dnes. Využijeme dnes ten múdry čas. Takto poďakujeme za prežité roky tu na EGT. Poďakujeme za spoločnú plavbu. Vzdáme hold človeku, ktorý vesloval usilovne s nami a v posádke udržiaval za každých okolností povznesenú náladu.

            Nech tí čo pôjdu okolo, potešia svoje oči krásou kvetov tejto jablone. Nech ich vôňa prevonia každú jar. Nech jabloň prináša ovocie mnohé a mnohé roky. Nech svojim krásnym životom pripomína život človeka, za ktorý sme aj my dnes vďační.

            A aby som do toho vniesol stopu Murovho praktického umu, poviem ešte jedno prianie.

            Nech je tých jabĺk vždy dosť a nech sú dobré na fajnovú jablkovicu.

            Všetko má svoj čas a každé počínanie pod nebom má svoju chvíľu.

            Zasaďme preto teda spolu túto jabloň.

             

            Pavol Országh-Hviezdoslav

            Stesky

            Na môjho žitia cestu krátku

            (1)

            Na môjho žitia cestu krátku, ó, nebies svetlá! svieťte mi, jak svietili ste od počiatku; ináče blud-trud na zemi.   Keď vy tak k púti sviecate, tu noha nemôž’ zmýliť cieľa; a len zriem nebo hviezdnaté, i duša vo mne zdvíha kriela.

            (2)

            Povädli vence lúčin. Polí bohatstvo zmrhal ľudský plen, Zem strniskom: až srdce bolí: veď každým stonkom bodá veň. Sám potok plače u hate; vtač z hájov s kviľom uletela…  Len vidím nebo hviezdnaté, i vo mne duša dvihne kriela.

            (3)

            Na vzchode leda slnko zbronie, už líc mu ruže opadli. Tak vtrhol podzim, pred ním tône a za ním valiace sa hmly; i zúri v divom záchvate, až drglí svet a mraky trieľa… Len prezrie nebo hviezdnaté, mi duša už-už rozpne kriela.

            (4)

            Tiež prežil ruch som jara-leta, jas; v pustej dumám jeseni. Čas-víchor listvu zo mňa zmetá, som znavený i strápený; zrak jakby hľadal úvrate, a srdce spočinku si želá…  Len spatrím nebo hviezdnaté, už duša upravuje kriela.

            (5)

            Veď aké nepuknú tu pásky? Čo strvá v zemskom údolí? Niet tepla v ňom, bo niet v ňom lásky, niet svetla, bo noc vrcholí, v nejž hriech si dvorí rohate, kainské blýskajú sa čelá… Len zhliadnem nebo hviezdnaté, a duša rozprestiera kriela.

            (6)

            Ó, zhovej, dušo nedočkavá, bár na suchej smúť paruti; si cudzia tu, si sťahovavá! Raz stane sa ti po chuti: len tajná ruka dvierka tie odchýli klietky tíško, tela… i azda v nebo hviezdnaté ťa vznesú tvoje svižné kriela.

            (7)

            Na môjho žitia cestu krátku, ó, svetlá nebies! svieťte mi, jak sviecali ste, do ostatku; tma ináč, zvrat-pád na zemi. Keď vy tak k púti sviecate, tu noha nemôž’ stratiť cieľa; a len zriem nebo hviezdnaté, už vo mne duša skúša kriela.

            Pri hrobe

            Priatelia,

            hrob blízkeho človeka, hrob môjho priateľa je i mojim hrobom. V každom človeku, ktorý zomrel, umrie aj kus z nás a pri našom spolužiakovi a priateľovi Murovi to nebolo a nie je inak.

            Tieto slová zneli na tomto mieste aj pred piatimi rokmi. Dnes platia rovnako. Nič sa nezmenilo. Možno nejaká vráska pribudla či šedivý vlas. Dakto z nás dokonca vraj možno zmúdrel. Dnes nevieme, ako ďaleko dôjdeme po vlastných. Dohráme celých pomyselných 90 minút? Stiahne nás tréner už cez polčas?

            Nech nás teší, že Ten, ktorý nás postavil do tohto zápasu, nám zároveň plne dôveruje. Vie, čo robí a vie prečo o robí. Skúsme mu dôverovať. Stojí to za to. Na našej strane je totiž Ten, ktorý porazil smrť. V zápase nie sme za žiadnych okolností ponechaní sami na seba.

            Dnes pokračujeme v tradícii veršov pri hrobe. Sám som to pri skúške nedal ani doma bez svedkov, pretože mi zvieralo hrdlo a nejaká tekutina mi rozmazávala zrak. Pavol Orshágh to dal totiž na pána aj v týchto veršoch. Prejdeme nimi spolu. Takto to zvládneme. Báseň Na môjho žitia cestu krátku zo zbierky Stesky.

            Starozmluvný Kazateľ, ktorého slová som dnes už citoval pri sadení stromu, píše ďalej v 3. kapitole takto:

            11 Boh všetko krásne urobil vo svojom čase, aj večnosť dal ľuďom do mysle, ale dielo, ktoré Boh koná, človek od začiatku až do konca nevystihne.

            12 Spoznal som, že nie je pre nich nič lepšie, ako sa radovať a konať vo svojom živote dobro.

            13 Aj to, ak niekto môže jesť a piť a zakúsiť dobro popri svojej námahe, je Boží dar.

            14 Spoznal som, že všetko, čo Boh koná, trvá naveky. Nemožno k tomu nič pridať ani z toho nemožno ubrať, Boh tak urobil, aby sa ho ľudia báli.

            15 Čo je, je už dávno. Čo má byť, bolo už dávno. Boh však znovu vyhľadáva, čo sa pominulo.

            Tak ako Boh vyhľadáva toho, ktorý sa stratil našim očiam, máme nádej, že v Kristovi rovnako vyhľadáva i nás, či už dnes, ale napokon aj potom, keď sa pominieme očiam tohto sveta a ľuďom tohto sveta.

            Modlitba

            Minule sme zauvažovali na tým, že zastavenie nad Murovým hrobom by sme mohli uzavrieť tým, že si vychutnáme v pokoji jednu cigaretu.

            Takže nech sa páči!

            In the loving memory of the precious presence.

        • Záverečné valné zhromaždenie študentskej firmy Gradient
          • Záverečné valné zhromaždenie študentskej firmy Gradient

          • Po celoročnom úsilí študentskej firmy Gradient sa dňa 23. mája 2023 uskutočnilo v priestoroch EGT záverečné Valné zhromaždenie, ktoré bolo s 84 % účasťou akcionárov uznášaniaschopné.

            V úvode boli zúčastnení oboznámení s programom zhromaždenia a voľbou jeho orgánov (predsedu, zapisovateľov, overovateľov zápisnice, skrutátorov) v podaní moderátora Lukáša Kucharíka. Následne bol predložený návrh jednohlasne schválený a zhromaždenie zahájené.

            Prezidentka študentskej firmy Zoja Jurčiaková akcionárov informovala o fungovaní i úspechoch, ktoré počas roka študentská firma dosiahla. Dozvedeli sa o veľtrhoch, školeniach či úspešných umiestneniach. Slovo postupne preberali viceprezidentky jednotlivých oddelení, ktoré nám zhrnuli ich celoročnú činnosť. Od viceprezidentky marketingu Júlie Borošovej si mali akcionári možnosť priblížiť marketingové stratégie firmy. Viceprezidentka výroby Alžbeta Chmelková ich zas oboznámila s počtom vyrobených produktov, so špeciálnymi edíciami a novinkou vo forme scrubu ako ďalšieho výrobku firmy Gradient. Ďalej pokračovala viceprezidentka ľudských zdrojov Lenka Bubelínyová so zhrnutím firemných podujatí (Dražba kvietkov, Halloweenska party, Školský ples, Majáles), ktoré veľmi pomohli jej rastu, a taktiež dobročinností, ktoré študenti pravidelne organizovali. Ako posledná slovo prebrala viceprezidentka oddelenia financií Janka Máliková, ktorá uviedla hospodárske výsledky firmy Gradient a návrh rozdelenia jej zisku.

            Správu dozornej rady akcionárom a ostatným zúčastneným predniesol jej predseda Denis Dovala spolu so závermi, ku ktorým rada dospela. Predposledným bodom zhromaždenia bola aj diskusia, v ktorej mali akcionári možnosť klásť otázky či prispieť svojimi pripomienkami. Na záver prebehlo úspešné schválenie výročnej správy, ktorým sa Valné zhromaždenie ukončilo spolu so študentskou firmou Gradient.

            Ďakujeme za prejavenú dôveru a účasť na firemných akciách v priebehu školského roka. Osobitná vďaka patrí našej koordinátorke pani Erike Hruškovej za neustálu pomoc a podporu. Nadobudli sme množstvo nezabudnuteľných skúseností do budúcnosti a sme vďační za túto jedinečnú príležitosť.

            Text: N. Petrušková (IV.A

            Foto: M. Adameková (IV.A)

            Final General Assembly of school company Gradient

            After a year of effort by the student company Gradient, the final General Assembly took place on May 23, 2023, in the premises of EGT, with a shareholder attendance of 84%, making it quorate.

            In the beginning, participants were informed about the meeting agenda and the election of its officials presented by the moderator Lukáš Kucharík. Subsequently, a proposal was unanimously approved, and the meeting commenced.

            Zoja Jurčiaková, the president of the student company, informed the shareholders about its functioning and achievements throughout the year. They learned about trade fairs, training, and successful placements. The floor was then given to the vice presidents of individual departments who summarized their year-long activities. Julia Borošová, the Vice President of Marketing, provided shareholders with insights into the company's marketing strategies. Alžbeta Chmelková, the Vice President of Production, acquainted them with the number of manufactured products, special editions, and the new addition of a scrub as another product by Gradient. Lenka Bubelínyová, the Vice President of Human Resources, continued with a summary of corporate events that greatly contributed to their growth, as well as the regular charity initiatives organized by the students. Finally, Janka Máliková, the Vice President of Finance, presented the financial results of Gradient and a proposal for the distribution of its profits.

            The Chairman of the Supervisory Board, Denis Dovala, delivered a report to the shareholders and other attendees, along with the conclusions reached by the board. The penultimate item on the agenda was a discussion, allowing shareholders to ask questions or provide feedback. Lastly, the successful approval of the annual report marked the conclusion of the General Assembly, along with the student company Gradient.

            Thank you for your trust and participation in the company's events throughout the school year. Especially, a big thanks go to our coordinator, Mrs. Erika Hrušková, for her constant help and support. We have gained a lot of unforgettable experiences for the future and are grateful for this unique opportunity.

            Text: N. Petrušková (IV.A)

            Foto: M. Adameková (IV.A)

        • ​​​​Na známosť sa všetkým dáva jedna skvelá, dobrá správa
          • ​​​​Na známosť sa všetkým dáva jedna skvelá, dobrá správa

          • Sme radi, že môžeme oznámiť, že Evanjelické gymnázium v Tisovci bolo úspešné vo výberovej procedúre na rok 2023 v rámci programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, Kľúčová akcia 1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov. Znamená to, že skupina žiakov Evanjelického gymnázia absolvuje zahraničnú mobilitu vo Francúzsku na jeseň 2023. Okrem žiakov sa budú vzdelávať aj učitelia ale aj manažment školy. Dve vyučujúce sa zúčastnia vzdelávacej aktivity „job shadowing“ vo Fínsku, kde budú mať možnosť inšpirovať sa kolegami zo stredných škôl. Vyučujúce prírodných vied absolvujú učiteľský tréning v Taliansku zameraný na zatraktívnenie vzdelávania a stratégií vyučovania v oblasti prírodných vied a zástupcovia manažmentu školy sa zúčastnia konferencie v Holandsku.

            Text: Z. Vojteková

            A great news to announce J

            We are happy to announce that The Lutheran High School in Tisovec was successful in the selection procedure for 2023 within the Erasmus+ program for education and training, Key action 1 – Educational mobility of individuals. It means that a group the Lutheran High School students will participate at foreign mobility in France in the fall of 2023. In addition to the students, teachers and school management will also be educated. Two teachers will participate in the educational activity "job shadowing" in Finland, where they will have the opportunity to be inspired by their colleagues from secondary schools. Science teachers will undergo teacher training in Italy aimed at making science education and teaching strategies more attractive, and school management representatives will attend a conference in the Netherlands.

            Text: Z. Vojteková

        • Zbierka Modrý gombík
          • Zbierka Modrý gombík

          • NA SVETE JE VEĽA DETÍ, KTORÉ SA TRÁPIA. BUĎTE ICH NÁDEJOU.

            Milióny detí na svete vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Prichádzajú o svoje domovy, blízkych, nemôžu chodiť do školy a bezstarostne sa hrať so svojimi kamarátmi, nemajú prístup k čistej vode, výživnej strave či liekom. Detská duša je veľmi krehká a rany na nej sa často nezahoja celý život. Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je určená práve týmto deťom. Pracovníci UNICEF prichádzajú za deťmi aj na tie najťažšie dostupné miesta a prinášajú im programy, v ktorých sa deti môžu vrátiť k svojim detským aktivitám, športovať, šantiť, vzdelávať sa, tvoriť.

            Práve preto sme sa aj my zapojili do zbierky UNICEF-u Modrý gombík .

            Dobrovoľníci z 3. ročníka Alexandra Bokorová, Jakub Šturmankin 3.A ,  Vierka Dujničová a Martin Feranec 3.B počas štvrtka 18. mája rozdávali nielen v škole ale aj v uliciach mesta Tisovec modré gombíky za dobrovoľný príspevok . Podarilo sa nám vyzbierať 260 eur . Nie je to vysoká suma, ale aj málo prispeje na zlepšenie života detí s problémami.

            Výnos zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 bude venovaný na programy duševného zdravia pre deti vo svete aj na Slovensku.

            Všetkým, ktorí ste nám pomáhali a prispeli srdečne ďakujeme.

            Text a foto: G. Antalová, koordinátorka programu

            HERE ARE MANY CHILDREN WHO SUFFER IN THIS WORLD. BE THEIR HOPE!

            Millions of children in the world grow up in countries that are ravaged by wars or natural disasters. They lose their homes, their loved ones, they cannot go to school and play carefree with their friends, they do not have access to clean water, nutritious food or medicine. A child's soul is very fragile, and wounds on it often do not heal throughout life. The BLUE BUTTON 2023 collection is organized for these children. UNICEF workers come to children even in the most difficult places to reach and bring them programs in which children can return to their childhood activities, play sports, frolic, learn, create.

            That is why we also joined the UNICEF Blue Button collection.

            Volunteers from the 3rd year Alexandra Bokorová, Jakub Šturmankin 3.A, Vierka Dujničová and Martin Feranec 3.B distributed blue buttons for a voluntary contribution not only in the school but also in the streets of Tisovec on Thursday, May 18. We managed to collect 260 euros. It is not a large amount, but it will contribute little to improving the lives of children with problems.

            Proceeds from the BLUE BUTTON 2023 collection will be donated to mental health programs for children in the world and in Slovakia.

            We sincerely thank everyone who helped us and contributed.

            Text and foto: G. Antalová, program coordinator

        • Rozlúčka piatakov
          • Rozlúčka piatakov

          • V piatok 19. mája 2023 ako aj v utorok 16. mája 2023 počas Chapel sa EGeŤáci piateho ročníka lúčili so žiakmi a zamestnancami školy. Čaká ich akademický týždeň a potom maturitný týždeň. V piatok 2. júna 2023 zavŕšia päťročné štúdium na EGT slávnostnými službami Božími, ktoré budú spojené s odovzdávaním maturitných vysvedčení - GRADUATION CEREMONY.

            Želáme veľa šťastia a držíme palce. 

            Text a foto: -egt-

        • Americké dni v BB
          • Americké dni v BB

          • Zástupcovia študentskej firmy Gradient sa v stredu 17. mája 2023 prezentovali na podujatí Americké dni, ktoré organizuje Americká ambasáda na Slovensku, ako symbol tridsaťročných priateľských slovensko-amerických vzťahov.
            Program bol otvorený koncertom skupiny Touch’n Go (USAFE) a obohatený príhovorom Veľvyslanca USA na Slovensku Gautam A. Rana, ako aj Breakdance show a Vojenskou hudbou z Banskej Bystrice.

            Text: -egt-
            Foto: -gradient-

        • Zážitkové vyučovanie na EGT
          • Zážitkové vyučovanie na EGT

          • V pondelok 15. mája 2023 sme si my, žiaci tretieto ročníka francúzského jazyka vyskúšali vyučovanie trošku inak. V rámci lekcii o receptoch a jedlách sme si pripravili typický francúzsky pokrm Quiche- kiš loren. Prvým krokom bolo zhotovenie receptu, ktorý sme prevzali od našich francúzskych kamarátov. V rámci písania receptu sme na naučili francúzske frázy o varení a pečení, taktiež slovíčka pri nákupe surovín.
            Týmto by sme chceli poďakovať pani učiteľke J. Ovčiarikovej, ktorej vďačíme za jej spôsob výučby, ktorú si určite navždy zapamätáme. Predsa ako sa hovorí, radšej raz zažiť ako 100 krát počuť.

            Náš recept:
            ÉTAPE 1
            Etaler la pâte dans un moule à tarte et tapisser le fond de râpé.
            ÉTAPE 2
            Faire revenir les lardons (sans les faire dorer) et étaler les sur le râpé.
            ÉTAPE 3
            Battre les 3 oeufs, ajouter la crème fraîche et assaisonner.
            ÉTAPE 4
            Verser le mélange sur les lardons et recouvrer de râpé.
            ÉTAPE 5
            Faire cuire environ 30 min, th.6 (180°): jusqu'à ce que le râpé soit fondu et légèrement doré.

            Text a foto: N. N. Vavreková (III. B)

            Experiential learning at EGT

            On Monday, May 15th, 2023, we, the third-year students, experienced our French lessons in a different way than usual. As a part of our lesson about recipes and foods, we prepared a typical French dish, quiche Lorraine.
            The first step was to make the recipe, which we had borrowed from our French friends. While we were translating the recipe, we learned French phrases about cooking and baking, as well as vocabulary for buying ingredients.
            We would like to thank our teacher, J. Ovčiariková, to whom we owe our gratitude for this special method of teaching, which we will surely remember forever. After all, as they say, it is better to experience something once than to hear about it 100 times.

            Our Recipe:

            ÉTAPE 1

            Etaler la pâte dans un moule à tarte et tapisser le fond de râpé.

            ÉTAPE 2 - Faire revenir les lardons (sans les faire dorer) et étaler les sur le râpé.

            ÉTAPE 3 - Battre les 3 oeufs, ajouter la crème fraîche et assaisonner.

            ÉTAPE 4 - Verser le mélange sur les lardons et recouvrer de râpé.

            ÉTAPE 5 - Faire cuire environ 30 min, th.6 (180°): jusqu'à ce que le râpé soit fondu et légèrement doré.

             

            Text and photo: N. N. Vavreková (3B)

            Translated by:  G. Kubej, V. Zboinská, N. Vaculčiak, A. (I.A)

        • Gradient v Gemersko-malohontskom múzeu
          • Gradient v Gemersko-malohontskom múzeu

          • V sobotu 13. júna 2023 sa v mnohých múzeách a galériách konalo podujatie Noc v múzeu. Je to celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy, ktoré má za cieľ v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu.

            V programe Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktoré zároveň v tento rok oslavuje 110. výročie otvorenia prvej stálej expozície si návštevníci mohli nájsť aj našu simulovanú študentskú firmu Gradient. Svoje voňavé a prírodné výrobky vo forme rôznych druhov mydielok a scrubov obsahujúcich lufu tu predstavili traja žiaci Laurą Šusteková, Denis Dovala a Miroslav Szepessy. Okrem svojich produktov ich oboznámili s ekologickým podnikateľským zámerom firmy a úspechoch dosiahnutých na rôznych veľtrhoch študentských firiem. Bonusom boli aj utŕžené eurá za ručne vyrobené mydielka a scruby.

            Ďakujeme vedeniu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote za možnosť účasti a prezentácie našej firmy.

            Text a foto: M. Szepessy (IV. A)​

            On Saturday 13th June 2023 there was a program in many galleries and museums called Noc v múzeu. It is a Pan-European event realized under the patronage council of Europe, which goals are to present cultural legacy, to save and protect it from cultural changes, sharing information about various cultures in different countries of Europe, in informal education and cultured rest.

            Translated by:  D. Vaššová, N. Dujničová, T. A. Vlkoláčková, K. Kopcsáková (I.A)

            Our student company Gradient could be found by visitors to the program of the 110th anniversary of the Gemer- Malohont museum’s opening of its first permanent exposition. Three of our students, Laura Šusteková, Denis Dovala and Miroslav Szepessy, introduced their nice-smelling, naturally made products such as soaps and scrubs made from loofah. In addition to Gradient’s products, the customers’ knowledge was also expanded with the student company’s achievements on fairs, along with its eco-friendly business plan and intentions. To top it all off, the company even made a profit off the handmade scrubs and soaps.

            We sincerely thank the Gemer-malohont museum in Rimavská Sobota for the opportunity to participate and present our company.

            Text and photos: M. Szepessy (IV.A)

            Translated by: V. Slašťan, C. Karasová, J. Juhászová, N. Krštieňová (I.A)

        • Majáles - posledná akcia študentskej firmy GRADIENT
          • Majáles - posledná akcia študentskej firmy GRADIENT

          • EGT Majáles sa konal v tanečnej sále MsKS v Tisovci, dňa 12. mája 2023. Touto poslednou firemnou akciou sa naša firma Gradient chcela rozlúčiť a poslednýkrát sa v ich réžii zabaviť. Príchodom a usadením hostí, spolu s príhovorom našej prezidentky firmy, sa to začalo. Súčasťou príhovoru bolo aj poďakovanie našej trpezlivej a najlepšej koordinátorke Erike Hruškovej. Zábavu otvoril talentovaný muzikant Dávid Bílek. Jeho vystúpenie bolo skvelé o čom nasvedčovalo spontánne rozprúdenie tanečnej zábavy. Ďalšia na programe bola tombola s dvadsiatimi lákavými cenami. Za tombolou mal znovu hodinový vstup Dávid Bílek a jeho gitarové majstrovstvo, po ktorom sa rozpútala voľná zábava. Všetci študenti, vrátane učiteľov, sa bavili a podľa spätnej väzby hostí sa táto akcia skutočne podarila. Ďakujeme mestu Tisovec za poskytnutie priestorov, učiteľom za účasť, Dávidovi Bílekovi za nádherné spestrenie programu a, samozrejme, aj študentom a firme Gradient za záverečnú akciu.

            Text: S. Gabriel (IV. B)

            Foto: D. Dovala (IV. B)

            Ďakujeme všetkým členom študentskej firmy ako aj pani učiteľke Hruškovej, za spestrenie vyučovacieho procesu počas celého školského roka rôznymi akciami a aktivitami, ktoré nám pripravovali. Zároveň sme radi a tešíme sa s nimi za všetky dosiahnuté úspechy.

            Text: -egt-

            On the Friday may 12 2023 student company Gradient organized for other students and for the public one of the last big events – Majales. The pleasant atmosphere was enriched by a mini raffle, a sweden kitchen which was prepared by students from the company, and last but not least, the young musician David Bilek. We thank all of the members of the school firm and Mrs Hruskovej, for diversifying the teaching process throughout the school year with various events and activities which they prepared for us. At the same time we are happy for all of their successes.

            Text and photo: N. N. Vavreková (III.B)

            Translated by: F. Dovala, B. Jankovičová (I.A)