• Prijímacie skúšky pre školský rok 2023/2024
          • Prijímacie skúšky pre školský rok 2023/2024

          • V utorok 2. mája a vo štvrtok 11. mája 2023 sa na našej škole uskutočnili prijímacie skúšky do prvého ročníka pre školský rok 2023/2024. Uchádzači o štúdium počas prijímacích skúšok abslvovali psychologický test a test z evanjelického a. v. náboženstva ako aj test študijných predpokladov zo slovenského jazyka a matematiky.

            Tešíme sa na stretnutie s úspešnými uchádzačmi v novom školskom roku.

            Text a foto: -egt-

        • Služby Božie v prírode
          • Služby Božie v prírode

          • V pondelok 8. mája 2023 sa v Rimavskej Bani konali služby Božie v prírode. Svojou kázňou prispel do tohto diela brat biskup západného dištriktu Ján Hroboň. Po službách Božích sa konala  prednáška o histórii Malohontu, pietny akt kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a v neposlednom rade aj prehliadka gotických kostolov s kunsthistoričkami a reštaurátormi. Ďakujeme sestre farárke Janke Mihálikovej a všetkým spoluorganizátorom podujatia za pekné podujatie a hlavne Pánu Bohu za požehnané počasie, nakoľko v piatok predpoveď nevyzerala priaznivo. Prežili sme krásny, bohatý a požehnaný deň v prírode.

            Text: Denis Dovala (IV. B)

            Foto: -egt-

            On Monday, May 8th 2023, the worship was held in nature in Rimavská Baňa. Mr. Ján Hroboň, our bishop, served the sermon. After the service there were lectures about history of Malohont, a solemn act of laying wreaths on the occasion of Victory over Fascism Day and last but not least commented tour in gothic churches with historians and restorers. We are thankful to Ms. Janka Miháliková, local pastor and other organizers for amazing service and program. Our Lord blessed us with beautiful wheatear and we enjoyed lovely and blessed day in nature.

            Text: Denis Dovala (IV. B)

            Foto: -egt-

        • Nina na 45. ročníku  celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti
          • Nina na 45. ročníku celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Žiačka 3.B triedy Nina Natália Vavreková reprezentovala našu školu na 45. ročníku celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti v Modre. Na celoslovenskú prehliadku SOČ sa nominovala z 2. miesta v krajskom kole, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici (30. 4. 2023). Venovala sa práci zameranej na životné prostredie s názvom Začíname doma – návrh nízkouhlíkovej stratégie v domácnosti. Cieľom bolo navrhnúť opatrenia na zníženie emisií, ktoré produkuje bežná domácnosť spolu s vyčíslením ekonomickej náročnosti. Súčasťou práce bola aj edukácia žiakov základnej školy na tému Energetická gramotnosť a klimatická zmena, na ktoré vytvorila animované edukačné video, infografiku aj pracovné listy. Oceňujeme vedecký entuziazmus Niny, keďže sa jej v krajskom kole SOČ v Banskej Bystrici podarilo obsadiť aj 3. miesto s jej druhou prácou v oblasti chémie a potravinárstva s názvom Moringa – super potravina 21. storočia.

            Text a foto: -egt-

            Študentka N. N. Vavreková získala certifikát za účasť v súťaži "Zelený Andel 2023" o najlepší projekt SOČ v oblasti Ochrany a obnovy životného prostredia, v rámci ktorého prezentovala svoju prácu s názvom "Začnime doma - návrh nízkouhlíkovej stratégie v domácnosti".

            Blahoželáme!

            Text: -egt-

        • Girl´s day
          • Girl´s day

          • 27. apríla 2023 sa žiačky štvrtého ročníka zúčastnili Girl´s day na fakulte managementu Univerzity Komenského a vo firme DITEC  v Bratislave. Mali príležitosť spoznať kopu inšpiratívnych žien, ktoré pracujú v IT. Vypočuli si skvelé príbehy o prekážkach ale aj splnených cieľoch v ich kariérach. Bolo to veľmi náučné a odporúčajú sa zapojiť na budúci rok.

            Text a foto: -egt-

        • Rímska ríša v ZŠ Tisovec
          • Rímska ríša v ZŠ Tisovec

          • Žiaci EGT si pre deti navštevujúce Školský klub detí pri ZŠ v Tisovci pripravili stolovú hru Rímska ríša. Táto hra je zameraná na správne finančné rozhodnutia s cieľom efektívne vynakladať zverené finančné prostriedky. Deti plnili pridelené úlohy a hľadali produkty za najvýhodnejšie ceny. Hra sa im veľmi páčila, manipuláciu s imaginárnymi peniazmi si užívali. Odmenou pre najlepších bol potlesk a možnosť odfotiť sa s hlavným manažérom podujatia – žiakom 4.B triedy – Denisom Dovalom.

            Text a foto: E. Guzmová

            EGT students prepared a Roman Empire board game for the children attending the Children's School Club at Primary School in Tisovec. This game aims to make the right financial decision to effectively use the entrusted funds. Children completed assigned tasks and searched for products at the best prices. They liked the game very much; they enjoyed handling imaginary money. The reward for the best was applause and the opportunity to take a picture with the main event manager - a student of the 4th class - Denis Dovala.

            Text a foto: E. Guzmová

        • Tisovská kvapka krvi
          • Tisovská kvapka krvi

          • Dňa 25.4. 2023 (utorok) sa v meste Tisovec v kúlturnom dome uskutočnil odber krvi, ktorý zorganizovala študentská firma Gradient s názvom Tisovská kvapka krvi. V hodinách od 8:00 do 10:00 ste mohli prísť darovať krv vďaka mobilnej odberovej jednotke z Banskej Bystrice. Zúčastniť sa mohli taktiež aj občania mesta Tisovec ale aj občania z okolitých miest a obcí. Na mieste Vás čakalo aj bohaté občerstvenie a príjemný personál. Zapojili sa aj učitelia a žiaci z ostatných škôl v Tisovci. Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodli prísť pomôcť druhým, ktorí to potrebujú, mobilnej jednotke z Banskej Bystrice a mestu Tisovec za poskytnutie priestorov. Sme radi, že je medzi nami mnoho ľudí ktorí nezištne pomáhajú tým v núdzi. Každá kvapka sa počíta.

            Text a foto: -gradient-

            On April 25, 2023 (Tuesday) in the city of Tisovec, a blood collection took place in the cultural house, organized by the student company Gradient called Tisovská kvapka krvi. From 8:00 a.m. to 10:00 a.m. you could come and donate blood thanks to the mobile collection unit from Banská Bystrica. Citizens of Tisovec, as well as citizens from surrounding towns and villages, could also participate. Rich refreshments and friendly staff awaited you on the spot. Teachers and students from other schools in Tisovec also participated. We sincerely thank everyone who decided to come to help others in need on a non-profit basis, the mobile unit from Banská Bystrica and the city of Tisovec for providing the premises. We are glad that there are many people among us who selflessly help those in need. Every drop counts

            Text and foto: -gradient-

        • Harmonogram prijímacích skúšok
          • Harmonogram prijímacích skúšok

          • Prijímacie skúšky pre uchádzačov na našu školu sa budú konať v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            v utorok 2. mája 2023 a vo štvrtok 11. mája 2023.

            PROGRAM:

            08:30 – 09:00 hod.:    príchod žiakov do školy, registrácia, rozdelenie a presun do tried                                              

            09:00 – 09:15 hod.:    pokyny k psychologickému testu

            09:15 – 10:15 hod.:    psychologický test

            10:15 – 10:30 hod.:    prestávka

            10:30 – 10:40 hod.:    pokyny k testom z matematiky a slovenského jazyka a literatúry          

            10:40 – 11:20 hod.:    testy z MAT, SJL         

            11:20 – 11:30 hod.:    prestávka

            11:30 – 11:35 hod.:    pokyny k testu z evanjelického a. v. náboženstva         

            11:35 – 11:55 hod.:    test z evanjelického a. v. náboženstva       

             

            09:00 hod.:    Stretnutie rodičov s riaditeľkou školy v miestnosti č. 305.

             

            08:30 – 09:00 hod.:  bude na recepcii k dispozícii zamestnankyňa školy v prípade, ak by rodičia potrebovali doplniť doklady, potvrdenia alebo mali nejaké otázky.

            Výsledky prijímacích skúšok budú zverejnené v piatok 19. mája 2023 od 08:00 hod. na webovej stránke školy www.egt.edupage.org, alebo sa ich môžete telefonicky opýtať na čísle: 047/55 11 700.

            Tešíme sa na stretnutie!

        • Výberové konanie na pozíciu údržbára
          • Výberové konanie na pozíciu údržbára

          • ​​​​​​Miesto práce:                     

            • Evanjelické gymnázium Tisovec

            Ponuka práce:                    

            • údržbár

            Úväzok:                               

            • 20 hodín týždenne (4 hodiny denne)
            • (časť nákladov je preplácaná cez ÚPSVaR, takže podmienkou je miera invalidity nad 40 %)

            Dátum nástupu:                 

            • 01. 06. 2023 (doba určitá s možnosťou predĺženia na dobu neurčitú)

            Základná zložka mzdy:       

            V zmysle zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov, zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a nariadenia vlády č. 296/2022 Z. z., ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone vo verejnom záujme. Zaradenie do 2 platového stupňa (hrubá mzda závisí od dĺžky praxe a pohybuje sa od 343 EUR do 412 EUR). Zamestnávateľ poskytuje finančný príspevok na stravné v zmysle Zákonníka práce.

            Náplň práce, právomoci a zodpovednosť:   

            • zabezpečovať otváranie objektu školy
            • zabezpečovať prevádzkyschopnosť budovy školy
            • kontrolovať a dopĺňať hygienické potreby
            • vykonávať drobné údržbárske práce (inštalatérske, stolárske, zámočnícke, maliarske)
            • kontrolovať stavy meračov
            • zúčastňovať sa pri výkone odborných prehliadok
            • zabezpečovať kontrolu a prevádzku plynovej kotolne s kotlami do 100 kW
            • v prípade potreby vykonávať prácu vodiča a starať sa o čistotu a poriadok motorových vozidiel
            • starať sa o čistotu a poriadok areálu školy

            Informácie o výberovom konaní:

            • osobný pohovor (o termíne Vás budeme informovať)
            • po prijatí je potrebné doložiť doklad o bezúhonnosti a doklad o zdravotnej spôsobilosti na prácu

            Požiadavky na zamestnanca:                     

            • stredné vzdelanie
            • vítaný doklad o overení odborných vedomostí – obsluha  technických zariadení tlakové skupiny „Ab1,Bb1“ a technické zariadenia zaradené do skupiny „C“ pre obsluhu teplovodnej kotolne s menovitým tepelným výkonom kotla do 100 kW
            • časť nákladov je preplácaná cez ÚPSVaR, takže podmienkou je miera invalidity nad 40 %

            Zručnosti a schopnosti:                            

            • vodičské oprávnenie skupiny B

            Všeobecné spôsobilosti:                           

            • technická gramotnosť, manuálna zručnosťzodpovednosť, samostatnosť, spoľahlivosť

            Údaje o zamestnávateľovi:                       

            • Evanjelické gymnázium, Jesenského 836/3, 980 61  Tisovec
            •  IČO: 30231621
            • Kontakt: 047 / 55 11 704
            • Kontaktná osoba: Ing. Hana Homoľová
            • Web: www.egt.edupage.org 

            Žiadosť so životopisom, dokladom o vzdelaní a súhlasom so spracovaním osobných údajov zašlite na adresu:

            • Evanjelické gymnázium, Jesenského 836/3, 980 61  Tisovec

            Prípadne emailom na adresu:

            • skola@egt.sk

            Termín podania: 

            • do utorka 16. júna 2023

             

            Dokumenty:

            Žiadosť o prijatie do zamestnania

            Súhlas so spracovaním osobných údajov uchádzača o zamestnanie                                          

             

             

        • Ivan Štefanec na EGT
          • Ivan Štefanec na EGT

          • V pondelok 24. apríla 2023 nás svojou prítomnosťou poctil poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Opäť, po pár rokoch k nám zavítal na besedu, ktorú viedli naše spolužiačky Henrieta Vengrínová a Viktória Iždinská. Na základe odpovedí, sme zistili, čo práca v parlamente obnáša, zážitky a aj osobné motivácie vstupu do politiky. Tie boli spojené s predchádzajúcimi životnými skúsenosťami a frustráciami, ktoré zažívame všetci.

            Súčasná politická situácia, konflikt na Ukrajine, osobné úspechy či nádeje do budúcna. To sú všetko témy, ktorým sme sa spoločne venovali.

            Opäť sme si pripomenuli dôležitosť nášho členstva v únii a pánovi Štefancovi ukázali, že aj mladí ľudia sa zaujímajú o súčasné dianie.

            Za návštevu sme vďační a veríme, že podobných príležitostí bude v budúcnosti viac.

            Text: J. Šuhajová (V. A)

            Foto: -egt-

            ***

            Postrehy účastníkov o tom, čo im priniesla beseda:

            ... dalo mi to väčší rozhľad a porozumenie mnohým veciam a aj pojmom ...

            ... beseda mi dala väčší rozhľad o európskom parlamente, dozvedela som sa, čo to je, ako nás vnimaju v zahraničí, atď … taktiež veľmi zaujímavý pohľad na našu budúcnosť ...

            ... skúsenosť, že o rôznych názoroch sa dá diskutovať slušne ...

            Ivan Štefanec at EGT

            On Monday 24. April 2023 Ivan Štefanec, a member of European Parliament, honoured us with his presence. He came to us again after a few years for a discussion, which our classmates Henrieta Vengrinova and Viktoria Izdinska were leading. Based on his answers, we discovered what a job in parliament is all about as well as the adventures and personal motivation that goes along with it. His stories were connected with previous life experiences and frustrations that we all experience and could relate to. Current political situations for example: the war in Ukraine, personal achievements and hopes for the future.

            These all are themes that we focused on together. We again were reminded how important it is to be a member in parliament, and showed to Mr. Štefanec that even young people are interested in current events. We are grateful for his visit and we believe that there will be more similar opportunities in the future.

            Text: J. Šuhajová (V.A)

            Photo: -egt-

            ***

            Students share their thoughts:

            „It gave me better knowledge and understanding in many things and concepts. “

            „The discussion gave me better knowledge about the European parliament, I learned what it is, and how they perceive us in foreign countries... and really interesting knowledge about our future. “

            „An opportunity where we could discuss various opinions respectfully. “

            Translated by: J. Uhľár, B. Sýkorová (I.A)

            Transcript: Radka Kašová (I.A)

        • Žiaci by privítali nový predmet – Stratégie efektívneho učenia
          • Žiaci by privítali nový predmet – Stratégie efektívneho učenia

          • Seminaristi zo psychológie zažili v piatok 21. apríla workshop so psychológom a koučom Patrikom Paukom. Stretnutie prebehlo v rámci projektu Deň pre školu (denproskolu.cz), ktorý prepája dobrovoľníkov z praxe a školy. Zo životopisu Patrika Pauka si žiaci vybrali 4 témy, ktoré ich najviac zaujali: experiment šťastia, reziliencia, motivácia a efektívne učenie sa. A keďže čas stretnutia bol obmedzený a tém veľa, každý ešte vyjadril svoju preferenciu. A tak sme sa dozvedeli viac o stratégiách efektívneho učenia sa podľa najnovších poznatkov z neuropsychológie.

            Ktoré z nasledujúcich stratégií a aktivít ste robili vy ako žiak či študent? Písali ste si ťaháky, čítali text stále dookola, učili sa v pohybe pri počúvaní obľúbenej hudby, kreslili myšlienkové mapy, hádali sa s kamošmi v triede, krúžku o tom, kto má pravdu? Na workshope sme odhalili, ktoré stratégie sú efektívne a ktoré nie, čo je pre náš mozog atraktívne, kedy je aktivovaný viac a kedy menej. Ak je niečo emocionálne podfarbené, zvlášť negatívne, pamätáme si to dlhšie. Prečo sú storytelling a gamifikácia efektívne? A naopak napĺňať očakávania niekoho iného ani nie.

            Skrátka, my už vieme ako a čím hacknúť náš mozog, aby sa učil a aby si informácie vybavil. Vieme, v akých intervaloch sa vracať k učivu, ak si ho chcem uchovať v dlhodobej pamäti a vybaviť na teste, pri skúške.  Vieme, kedy dochádza k ilúzii naučeného a že aj telo, nielen myseľ, má pamäť.

            Chceme predmet Stratégie efektívneho učenia sa do škôl: základných, stredných aj vysokých!

            Text a foto: K. Jakubcová

            Our students would welcome a new subject - Effective Learning Strategies

            On Friday, April 21, the EGT students had an unusual psychology class - a workshop with a psychologist and coach Patrik Pauko. We connected with a volunteer Patrik Pauko through the Day for School project (denproskolu.cz), which connects volunteers from practice with schools. From his biography, the students chose 4 topics that interested them the most: happiness experiment, resilience, motivation and effective learning. Since the meeting time was limited and there were many topics to cover, everyone expressed their preference during the workshop. And so we learned more about strategies for effective learning according to the latest findings from neuropsychology.

            Which of the following strategies and activities did you do as a pupil or student? Did you write cheat sheets, read the text over and over again, study while listening to your favorite music, draw mind maps, argue with your friends in class about who is right? At the workshop, we revealed which strategies are effective and which are not, what is attractive to our brain, when it is activated more and when less. If something is emotionally colored, especially negatively, we remember it longer. Why are storytelling and gamification effective? And vice versa, how effective it is to fulfill someone else's expectations?

            In short, we now know how to hack our brain so that it learns and remembers the information, we learned at what intervals to return to the subject if we want to keep it in long-term memory and recall it on a test. We learned when the illusion of what has been learned occurs and that the body, not just the mind, has a memory.

            We want the subject Effective Learning Strategies for schools: elementary, middle and high schools!

            Text a foto: K. Jakubcová

        • Deň Zeme 2023
          • Deň Zeme 2023

          • ​​​​​​      Pri príležitosti Dňa Zeme (22. apríl) si žiaci 2. a 3. ročníka pozreli dokumentárny film Po nás potopa. Následne sa zúčastnili online diskusie k filmu, ktorú organizovalo gymnázium z Púchova. Tento zaujímavý 30 min. film si môžete pozrieť na www.ponaspotopa.sk.

                   So žiakmi 1. ročníka sme sa znovu vybrali zveľadiť náučný chodník "Poďte s nami za sysľami". Tento náučný chodník v roku 2018 navrhli naši žiaci a stali sa tak víťazmi celoslovenskej súťaže Tatranskí rytieri. V tom istom roku sa ich návrh s podporou NP Muránska planina a mesta Tisovec aj zrealizoval. Autori projektu sú v súčasnosti už naši absolventi, ale EGT sa o náučný chodník aj naďalej stará a bude starať.​​​​​​

                 Naši súčasní žiaci opäť postavili náučný panel, ktorý nedávno spadol. Na sysľovisku pomohli ostrihať náletové dreviny a popri celej trase náučného chodníka vyzbierali smeti. Videli sme aj zopár hravých sysľov a sledovali, ako sa na sysľovisko vypúšťali nové sysle. Veľa zaujímavého o práci so sysľami sme sa dozvedeli od pán Ervína Hapla z OZ Živá planina, ktorý sa stará aj o sysľovisko Biele vody pri Muráni. Aj keď pracovne, prežili sme slnečný deň v krásnej prírode.

                  Všetkých Vás pozývame na prechádzku po náučnom chodníku, sysle sú už aktívne a hravé.

            Text a foto: J. Kobelová

                  On the occasion of Earth Day (22nd April), 2nd and 3rd year students watched the documentary film After the Flood. Then, they took part in an online discussion about the film, which was organized by the Púchov grammar school. This interesting 30 minutes film is available online at www.ponaspotopa.sk.

                  The 1st year students, once again, decided to improve the educational trail "Come with us after ground squirrels". This educational trail was designed by our students in 2018 and thus they became the winners of the national Tatra Knights competition. In the same year, their proposal was implemented with the support of NP Muránska planina and the city Tisovec. The authors have already graduated, but EGT continues to take care of the educational trail and will keep taking care of it.

                  Our current students have rebuilt the educational panel that has recently fallen. They helped to trim the overgrown trees on the meadow and collected trash along the entire route of the educational trail. We also saw some playful ground squirrels and watched as new ones were released into the wild. We learned a lot of interesting facts about working with these animals from Mr. Ervín Hapl from OZ Živá planina, who also takes care of the them on the meadow Biele vody near Murán. Even though working, we spent a sunny day in beautiful nature.

                   We invite you all to take a walk along the educational trail, the ground squirrels are already active and playful.

            Text and foto: J. Kobelová

        • Spomienka na Ivana Krasku
          • Spomienka na Ivana Krasku

          • V piatok 21. apríla 2023 sa pani učiteľka Ovčiariková so žiakmi školy zúčastnili na Pietnom akte v Lukovištiach pri príležitosti 65. výročia úmrtia Ivana Krasku rodáka obce, spisovateľa a národného umelca. Pietny akt začal spomienkou pri hrobe Ivana Krasku na miestnom cintoríne pripomienkou stredoškolákov zo stredných škôl v okrese a členov Matice Slovenskej v Rimavskej Sobote, program pokračoval v Kultúrnom dome, kde si žiaci vypočuli poetické podujatie „Ivan Krasko“ – maják modernej slovenskej poézie.

            Text a foto: -egt-

            Memory of Ivan Krasko

            On Friday 21. April 2023 teacher Mrs. Ovčiariková and EGT students took part in memorial act in Lukovištia for the occasion of the 65th anniversary of Ivan Krasko’s death. Ivan Krasko was a famous Slovak writer and national artist. The memorial act started with memory of Ivan Krasko, next to his grave in the local cemetery. There was a remembrance by high school students from the high schools in the district and members of Matica Slovenská (the oldest Slovak national, cultural and scientific organization head quartered in Martin, Slovakia). The program continued in the community centre where students heard a poetic event by “Ivan Krasko” one of the greatest Slovak writers and poets.

            Text a foto: -egt-

            Translated by: Tímea Morová, E. Kocúrová (I.A)

        • Deň narcisov – Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany!
          • Deň narcisov – Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany!

          • V rámci programu Deň narcisov sme na Chapel v utorok 18. apríla 2023 mali prednášku o predchádzaní prevencii proti rakovine a skríningových programoch, ktoré v spolupráci s LPR realizujú celoplošné zdravotné poisťovne.

            Vo štvrtok 20. apríla 2023 sa EGeŤáci zapojili do verejno-prospešnej finančnej zbierky Ligy proti rakovine - Deň narcisov. Žiaci školy pripínali kvet narcisu za dobrovoľný príspevok a informovali o projektoch a programoch Ligy proti rakovine.

            Každý, kto si narcis pripne na svoj odev, vyjadrí týmto gestom podporu a spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov prispievajúci umožnia realizáciu projektov a programov, smerujúcich predovšetkým ku konkrétnej praktickej pomoci onkologickým pacientom a ich rodinám naprieč Slovenskom.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli.

            Text a foto: -egt-

            „Day of daffodils“ – Thank you for seeing the world from the other side !

            As part of the program „Day of daffodils“ on April 18 2023 we had a lecture about prevention against cancer and screening program, which in cooperation with LPR ( League against cancer) are putting into practice nation-wide health insurance companies.

            On Thursday April 20, EGT students engaged in publicly-beneficial financial collection of the League against cancer – Day of daffodils. Students of EGT pinned daffodils to our shirts if we contributed to the collection. They also informed their schoolmates about projects and programs by the League against cancer.

            Everyone who pins daffodil on their clothing, expresses support and companionship by this gesture to people who are fighting cancer. Donations to the day of daffodil and donors’ contributions bring hope as well as the realisation of projects and programs, which above all give concrete and practical support to cancer patients and their families. Thank you to everyone who participated.

            Text a foto: -egt-

            Translated by: N. Nemcová, M. Galovič (I.A)

        • Olympiáda ľudských práv - celoslovenské kolo
          • Olympiáda ľudských práv - celoslovenské kolo

          • Dňa 18. až 20. apríla 2023 sa naša žiačka Viki Iždinská zúčastnila na celoslovenskom kole Olympiády ľudských práv, ktoré sa konalo v Omšení neďaleko Trenčianskych Teplíc. Študenti boli rozdelení do 4 skupín. Prvý deň riešili modelové situácie. Počas druhého dňa obhajovali svoje eseje, ktoré vopred zasielali. Z 59 súťažiacich bolo vybraných 12 finalistov. Postupovali prví traja z každej skupiny. V skupine sa Viki umiestnila na 4. mieste. Je to veľký úspech, pretože je žiačkou iba 2. ročníka. Má chuť a odhodlanie zúčastniť sa aj v budúcnosti, veríme, že priazeň (politická i spoločenská atmosféra) naďalej ostane k súťaži zachovaná a školy budú môcť pripravovať  a motivovať svojich žiakov k účasti. Toto podujatie je zárukou, že na Slovensku máme aktívnych a odvážnych mladých ľudí, ktorí sa chcú postaviť za ľudské práva, pretože ich poznajú, sú na ne citliví a mnohí z nich sú dôkazom toho, že podpora ľudských práv neostáva iba témou súťaže, ale vďaka ich aktivitám sú ľudské práva súčasťou aj bežného života.

            Text a foto: J. Šmecková

            Human rights Olympics – Nationwide round

            On 18 - 20 April 2023 our student Viki Iždinská took part in the Nationwide round of “human rights Olympic”, which happened in Omšená near Trenčianske Teplice. Students were separated into 4 groups. The first day they worked on model situations. During the second day they defended their essays, which they had sent before. From 59 contestants only 12 were chosen to go to the finals. The first three contestants from each group continued to the next round. Viki came 4th in her group. It’s a huge achievement for her, because she is only a 2nd year student. She is determined to continue with this in the future and she is interested in political and social issues. This can be a great motivation for students to join. This social occasion is evidence that in Slovakia we have active and brave young people, who want to stand up for human rights, because they are aware of them and they are sensitive to them. Through these activities students learned that the support of human rights is not only a topic for a competition, but that human rights are part of normal everyday life too.

            Text and photo: J. Šmecková          

            Translated by: M. Klimo, Tamara Morová (I.A)

        • Návšteva partnerskej SŠ z Velingradu na EGT - Erasmus+
          • Návšteva partnerskej SŠ z Velingradu na EGT - Erasmus+

          • V týždni od pondelka 17. apríla do štvrtka 20. apríla 2023 sme na pôde školy privítali a hostili našich partnerov zo strednej školy vo Velingrade v Bulharsku. V rámci akreditácie, ktorú získali v programe Erasmus+ mali žiaci bulharskej školy možnosť zažiť pár školských dní v našej škole. Okrem toho, že sa zúčastnili dvoch plných vyučovacích dní so svojimi slovenskými dvojičkami, mali príležitosť aj spoznávať Slovensko. V stredu navštívili Košice a na svojej ceste domov, budú mať možnosť spoznať aj naše hlavné mesto Bratislava. 

            Text: Z. Vojteková

            Foto: -egt-

            In the week from Monday, April 17 to Thursday, April 20, 2023, we welcomed and hosted our partners from the high school in Velingrad, Bulgaria. As part of the accreditation they received in the Erasmus + program, the students of the Bulgarian school had the opportunity to experience a few school days in our school. In addition to two full days of lessons they participated in with their Slovak twins, they also had the opportunity to get to know Slovakia. On Wednesday, they visited Košice and on their way home, they will have the chance to experience our capital Bratislava.

            Text: Z. Vojteková

            Foto: -egt-

        • LASER RUN – mix štafety SŠ
          • LASER RUN – mix štafety SŠ

          • EGeŤáci – Amália Lajčáková (II.A), Hana Kobelová (IV.A), Leonard Erik Gombár (I.A) a Róbert Biž (III.A) sa v stredu 19. apríla 2023 zúčastnili súťaže štafiet zmiešaných družstiev žiakov a žiačok SŠ „LaserRun – MIX“ v Banskej Bystrici.

            Na súťaži si svoje sily zmeralo 17 družstiev zo stredných škôl a tím EGeŤákov sa umiestnil na 2. mieste. Gratulujeme a tešíme sa z ich umiestnenia.

            Text a foto: -egt-

            LASER RUN – mixed relay high school

            EGT students- Amália Lajčáková (II.A), Hana Kobelová (IV.A), Leonard Erik Gombár (I.A) and Róbert Biž (III.A) took part in the mixed relay team’s competition for high school students on Wednesday 19. April 2023 in Banská Bystrica.

            In the competition, there were 17 teams from high schools and EGT team won second place.

            We congratulate them and we are excited for their placement.

            Text and photo: -egt-

            Translated by: (I.A)

            Transcript: M. Dorčák (I.A)

        • Konferencia 2023 – Modelový Parlament Slovenska
          • Konferencia 2023 – Modelový Parlament Slovenska

          • EGeŤáci – Viki, Ivet a Denis sa 14. – 16. apríla 2023 zúčastnili Konferencie 2023 - Modelový Parlament Slovenska v budove FF UK a NR SR v Bratislave.

            Modelový Parlament Slovenska je projekt, ktorý organizuje konferencia pre stredoškolákov v štýle zasadania parlamentu. Na konferencii si účastníci mali možnosť vyskúšať, aké je to byť poslancom parlamentu a prostredníctvom aktivít si rozvinuli svoje debatné schopnosti, kritické myslenie a zlepšili svoj prehľad o aktuálnych témach, ktoré sa riešia na Slovensku. Študenti boli rozdelení do strán a výborov. V rámci výborov sa rozprávali o aktuálnom dianí na Slovensku a o problémoch, ktoré našu krajinu trápia. Následne sa zamerali na jeden z problémov a pokúsili sa vymyslieť, ako by sa dalo zmenou legislatívy prispieť k jeho riešeniu. Nakoniec spoločne napísali svoje riešenia do návrhu zákona. Po vytvorení návrhov zákonov sa uskutočnilo zasadnutie parlamentu. Jednotliví poslanci v mene svojich strán predložili návrhy zákonov, ku ktorým sa následne mohli vyjadrovať ostatní poslanci a predkladať pozmeňovacie návrhy. Po skončení rozpravy sa návrhy finalizovali a na následne o každom návrhu hlasovali. Na konci prebehlo vyhodnotenie a najlepšie návrhy, ktoré by mohli mať potenciál uspieť aj na reálnom zasadaní parlamentu, odoslali poslancom NR SR, ktorí ich následne budú môcť predložiť do parlamentu. Týmto spôsobom sa Konferencia MPS snaží aktívnym mladým ľuďom ponúknuť možnosť zapojiť sa do politického diania v našej krajine.

            Text: -egt-

            Foto: V. Iždinská, I. Ďurišová (II.B)

            Conference 2023 – Model Parliament of Slovakia

            Three students of EGT – Viki, Ivet and Denis – participated in the conference 2023 – Model Parliament of Slovakia on 14. – 16. April in the building FF UK and NR SR in Bratislava. Model Parliament of Slovakia is a project which organises conferences for highschoolers in the same style as a parliament meeting. At the conference the quests had the chance to experience what it would be like to be a member of parliament, and by means of activities they developed their discussion skills, critical thinking and improved their view about current themes that are being solved in Slovakia. Students were separated into sides and committees. Within committees they talked about actual events in Slovakia and about problems which are worrying our country. Afterwards they focused on one of the problems and tried to think how the change of legislation could lead to its solution. Finally, they wrote their solutions into a government bill. After making the government bill a model parliament meeting happened. Each member of the parliament with the name of their sides presented the government bill to which the members of the government could express and present proposals for amendment. After the discussion and the proposals ended, the modal parliament voted about each proposal. In the end the best proposals with the most potential to succeed were sent to the members of the parliament NR SR who could afterwards present them to the parliament. In this way the MPS tries to offer the opportunity to active, young people to join the political action in our country.

            Text: -egt-

            Foto: V. Iždinská, I. Ďurišová (II.B)

            Translated by: D. Víglašská, K. Szökeová (I.A)

        • Návšteva partnerskej školy z Francúzska
          • Návšteva partnerskej školy z Francúzska

          • Po ťažkých covidových rokoch sme konečne mohli u nás privítať žiakov z partnerskej školy Lycée Saint Benoit z mesta Angers  vo Francúzsku.  Žiaci prišli na 7- dňovú návštevu  v čase od 31. marca do 7. apríla 2023. Snažili sme sa im ukázať zaujímavé „kúty“ Slovenska. Spoločne so slovenskými žiakmi navštívili Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, kaštieľ Betliar, štôlňu Bartolomej v Štiavnických Baniach. Nepochybne veľmi zaujímavou bola návšteva školy sokoliarstva, jedinečnej v celej Európe. Program bol rozmanitý, pretože víkend strávili francúzski žiaci v rodinách našich žiakov. Každá rodina sa snažila ukázať „svojmu Francúzovi“ to najkrajšie zo Slovenska.  V priebehu celého týždňa medzi žiakmi z Lycée Saint Benoit prebiehala živá diskusia o tom, čo všetko videli. Páčilo sa im všetko, pamiatky, jaskyne a azda najviac prechádzka po chodníku Jakuba Surovca. Prechádzka krásnou  slovenskou prírodou s príchuťou adrenalínu bola pre nich krásnym zakončením pobytu u nás. Úplnú bodku za pobytom na Slovensku však dal aj sneh, ktorý na malú chvíľu pokryl Tisovec. Pre tých, ktorí sneh ešte nevideli, to bol unikátny zážitok.

            Zo Slovenska odchádzali naši francúzski  priatelia s poďakovaním a nádejou, že sa sem ešte vrátia. Tento pobyt by však nebolo možné zrealizovať bez ústretovosti rodičov, obetavosti našich žiakov a finančnej podpore našich sponzorov.

            Ďakujeme všetkým, že sme mohli stráviť neopakovateľné chvíle s našimi francúzskymi priateľmi a už teraz sa tešíme na spoločné stretnutie vo Francúzsku.

            Text: J. Ovčiariková

            Foto: -egt-

            Visit of french partner school

            After the hard COVID years, we could finally welcome students from our partner school in Lycée Saint Benoit in the city of Angers in France. Students came for a 7-day visit from the 31st of March to the 7th of April. We tried to show them the most interesting hidden corners of Slovakia. Together with Slovak students they visited the Ochtinská aragonitová jaskyňa cave,the Betliar museum and štôlňa Bartolomej in Štiavnické Bane. Without a doubt one very interesting visit was to the school of falconry, most unique in the whole of Europe. The program was very diverse because the students from France spent the weekend with the families of our students. Every family tried to show the best of Slovakia. During the week the students started a live discussion about the things they saw. They liked everything: the monuments, the caves and the one thing they liked the most was the hiking trail of Matej Surovec. A walk through the beautiful Slovak nature with a taste of adrenaline was for our friends a beautiful end to the week with us. The highlight of the trip in Slovakia was the snow that covered Tisovec for a little while. For those that had never seen snow it was a unique experience. Our French friends left Slovakia with gratitude and hope that they will one day return. This trip wouldn’t have been possible without the help of the parents, sacrifices of our students and the financial support of our sponsors. We want to thank everybody for this rewarding experience and priceless moments we were able to share with our French friends. We are already excited about our next meeting which will be in France.

            Text: J. Ovčiariková

            Photo: -egt-

            Translated by: F. G. Hák, P. Sokol (I.A)

             

            Návšteva z partnerskej školy z Francúzska – Lycée international Sein Benoit, Anger sa mohla zrealizovať vďaka našim sponzorom:

            Zmluvní sponzori:

            Lankwitzer Slovensko, s.r.o. - Premium Coatings, Hnúšťa

            SK Catering, s. r. o., Podbrezová

            Grigorij Šamin - BAU TRADE, Hnúšťa

            Mabell - Ecomm Trade s. r. o., Hnúšťa

             

            Dobrovoľní darcovia:

            VERAPHARM s. r. o., Hnúšťa

            Zdenko Fekiač Stavebniny JF, Hnúšťa

            Ing. Erika Hrušková, Hnúšťa

            Ekometal, s.r.o. - CNC TECHNOLOGY, Tisovec

            CALMIT, spol. s.r.o. Tisovec

        • Ekoolympiáda
          • Ekoolympiáda

          • Do online Ekoolympiády sa tento rok zapojilo 25 žiakov našej školy. Lenka Ferencová z 3. B triedy sa vo finále umiestnila na výbornom 4. mieste. Vo finále nás úspešne reprezentovali aj ďalší žiaci z 3. B triedy - Viktória Gondorová, Filip Karvay, Kristína Balková a Ľudmila Pomaj.

            Text a foto: -egt-

            25 students from our school took part in the Eco olympiad this year. Lenka Ferencová from 3B came 4th in the finals. Other students from the same class, Viktória Gondorová, Filip Karvay, Kristína Balková and Ľudmila Pomaj, have also successfully represented our school.

            Text a foto: -egt-