• Ocenenie pre Mgr. Martinu Paľovú.
          • Ocenenie pre Mgr. Martinu Paľovú.

          • V kinosále Mestského kultúrneho strediska v Tisovci sa dňa 31.marca 2023 konalo slávnostné odovzdávanie ocenení pri príležitosti Dňa učiteľov. Medzi ocenenými bola aj Mgr. Martina Paľová, ktorá pracuje na Evanjelickom gymnáziu v Tisovci od roku 1994.

            Je dlhoročnou osobnou asistentkou bývalej aj súčasnej riaditeľky školy a často krát pracuje nad rámec svojich povinností. Svoje skvelé organizačné schopnosti využíva nielen pri každodenných povinnostiach v škole, ale spolupracuje aj na príprave a organizácii spoločenských aktivít školy ako aj rôznych medzinárodných projektov. Okrem administratívnych povinností je aj obľúbenou učiteľkou predmetu základy administratívy a spoločenská výchova, kde odovzdáva mladým ľuďom aj osobné skúsenosti z praxe. Je ochotná neustále sa učiť nové veci a prinášať inovácie do svojej práce.

            Pani Mgr. Martina Paľová je vzácna osoba, ktorá je vždy ochotná pomáhať s úsmevom na tvári– žiakom a ich rodičom, kolegom a všetkým, ktorí to potrebujú.

            GRATULUJEME K OCENENIU :)

            Text a foto: -egt-

            Award for Mgr. Martina Paľová

            On March 30 2023 the cinema hall of the municipal cultural centre in Tisovec, held an award ceremony for Teachers Day. Mgr. Martina P. who has been working at EGT since 1994, was one of the people who was awarded. She has been working as an assistant to the former and current principals. She often works more than she has to. Her brilliant organization skills are useful for dealing with everyday problems at school, but that is not all. She cooperates on the preparation and organisation of social activities at school as well as international projects too. Besides her work tasks, she is also a beloved teacher of Basic Administration and Etiquette class, where she shares her own life experiences with young people. She is always willing to learn new things and applying new innovations to her work. Miss Mgr. Martina P. is a special person, who is always willing to help students and their parents, colleagues as well as everybody who meets her with a smile and a good attitude.

            We congratulate you, Mrs. Paľová!

            Text a foto: -egt-

            Translation: K. Varga, L. E. Gombár (I.A)

        • Dve zlaté a jedna strieborná! Veľtrh podnikateľských talentov v Bratislave
          • Dve zlaté a jedna strieborná! Veľtrh podnikateľských talentov v Bratislave

          • Dňa 28.03.2023 sa vedenie študentskej firmy Zoja Jurčiaková, Alžbeta Chmelková, Júlia Borošová, Lenka Bubelínyová, Janka Máliková, Denis Dovala a člen firmy Sebastián Gabriel zúčastnili Veľtrhu študentských firiem v Bratislave, v komunitnom centre v Avione. Počas veľtrhu sa nás prišli pozrieť aj tretiaci, ktorí firmu ešte len budú zakladať: Róbert Biž, Nina Vavreková a Zoja Lašáková. Podporiť nás prišla aj piatačka Diana Dorčáková a pani učiteľka Martina Paľová. Súťažilo v mnohých kategóriách. Našej firme sa podarilo získať dve zlaté medaily z marketingovej komunikácie a finančného riadenia firmy a jednu striebornú za spoločensky zodpovednú firmu. Celý priebeh veľtrhu sme si veľmi užili. Nezabudli sme ani na Deň učiteľov, a tak sme našej koordinátorke pani Erike Hruškovej popriali veľa šťastia, zdravia a kariérnych úspechov. Ďakujeme aj JA Slovensko za skvelú príležitosť a možnosťčastniť sa veľtrhu a nabrať nové skúsenosti. 

            Text: D. Dovala (IV.B)

            On March 28, 2023, the management of the company, Zoja Jurčiaková, Alžbeta Chmelková, Júlia Borošová, Lenka Bubelínyová, Janka Máliková, Denis Dovala, and a member of the company, Sebastián Gabriel, participated in the fair of student companies in Bratislava, specifically in the community center in Avion. During the fair we had visit from third graders, Róbert Biž, Nina Vavreková a Zoja Lašáková, who are going to establish company on next year and also a fifth grader, Diana Dorčáková, and our School secretary Mrs. Martina Paľová. There was competition in many categories. Our company managed to win two gold medals for marketing communication, financial company management and one silver medal for a socially responsible company. We enjoyed the whole fair very much. We didn't forget the teachers' day, so we wished our coordinator Mrs. Erika Hrušková good luck, health, and career success. We would also want to thank JA Slovakia for the opportunity to participate in the fair and for the many great new expereiences.

            Text: D. Dovala (IV.B)

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • 22. marca si každoročne pripomíname Svetový deň vody. V rámci chapel mali naši študenti prezentáciu o vode, jej význame a potrebe ochrany vodných zdrojov. Dozvedeli sme sa niečo aj o virtuálnej vode a znižovaní spotreby vody. V druhej časti študenti súťažili v kvíze o vode a snažili sa správne odpovedať na dosť náročné otázky. Na hodinách chémie počas tohto týždňa testujeme chemickú kvalitu vody z rôznych zdrojov a niektorí z nás sme si deň vody pripomenuli aj modrým oblečením.

            Text a foto: J. Kobelová

            National Day of Water

            On 22nd of March we annually commemorate the National Day of Water. As part of our weekly assembly our students had a presentation about water, its importance and the need of protection of natural water sources. We also learned something about „ virtual water “and lowering our use of water. In a second part students competed in a quiz about water and tried to answer correctly to quite hard questions. Throughout this week in chemistry lessons, we tested the chemical quality of water from different sources and some of us commemorated the day of water with blue clothing.

            Text and photo: J. Kobelová

            Translated by: M. Galovič, N. Nemcová (I.A)

        • KRABICE POŽEHNANIA 2
          • KRABICE POŽEHNANIA 2

          • EGeŤáci sa opäť zapojili do dobročinnej akcie „Krabice požehnania 2“, ktoré sme v pondelok 20. marca 2023 odovzdali, aby pomohli ľudom v ťažkej situácii na Ukrajine.

            Na škole sa nám podarilo vyzbierať prostriedky na zabezpečenie štyroch krabíc požehnania. Nákup tovaru, jeho rozdelenie do krabíc, ako aj pozdravy pre ukrajinské rodiny pripravili žiaci s podporou učiteľov. Jedna krabica zabezpečí základné životné potreby jednej rodine približne na jeden mesiac.

            Spoločne s našimi krabicami sme odovzdali aj dve krabice, ktoré pripravila Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote a po jednej krabici, na ktoré prispeli: Evanjelický cirkevný zbor v Hnúšti a Spoločenstvo evanjelických žien v Klenovci.

            Veľké ďakujem patrí všetkým žiakom, rodičom, učiteľom, zamestnancom školy, ako aj ostatným podporovateľom, ktorí prispeli do zbierky a pomôžu tak rodinám postihnutým vojnou na Ukrajine. Ďakujeme za Vašu štedrosť a za to, že Vám nie sú ľahostajní ľudia, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. Nech Vám Pán Boh Vašu štedrosť odmení svojím požehnaním a ochranou!

            Text a foto: -egt-

            EGT again participated in the charity event "Blessing Boxes 2", which we handed over on Monday, March 20, 2023, to help people in a difficult situation in Ukraine.

            At school, we managed to collect funds to secure four blessing boxes. The purchase of goods, their distribution into boxes, as well as greetings for Ukrainian families, were prepared by the students with the support of the teachers. Each box will provide the basic necessities of life for one family for approximately one month.

            Along with our boxes, we handed over two boxes prepared by the Evangelical elementary school of Zlatica Oravcova in Rimavská Sobota and one box each contributed by the Evangelical church choir in Hnúšta and the women's community at the Evangelical church in Klenovec.

            A big thank you to all students, parents, teachers, school staff, as well as other supporters who contributed to the collection to help families affected by the war in Ukraine. Thank you for your generosity and for the fact that you are not indifferent to people who depend on the help of others. May God reward you for your generosity with his blessing and protection!

            Text and foto: -egt-

        • Výzva na pozíciu mentora
          • Výzva na pozíciu mentora

          • Evanjelické gymnázium v Tisovci bolo úspešné v 2. kole výzvy Ministerstva školstva vedy výskumu a športu Slovenskej republiky „Učitelia pre 21. storočie“ a získalo dôveru na zriadenie RCPU pre okresy Rimavská Sobota a Revúca

            Úlohou centier je zabezpečovať a školiť mentorov, ktorí školám pomôžu pri zavádzaní zmien vo vzdelávaní počas prechodu na nové kurikulum na regionálnej úrovni.

            Hľadáme 12 nadšených a inšpiratívnych pedagógov, ktorí sa neboja výziev, sú otvorení inováciám a majú predpoklady na podporu učiteľov formou mentoringu.

            Prihlásiť sa môžete do 30. apríla 2023.

            Prihláškou do výberového procesu je vyplnenie dotazníka na pozíciu mentora - odkaz nižšie.

            Vybraných uchádzačov pozveme na online pohovor a do 15. júna 2023 informujeme uchádzačov o výsledku výberového procesu.

            Zmluvu s mentorom uzatvárame k 1. 9. 2023.

        • Medzinárodný deň žien na EGT
          • Medzinárodný deň žien na EGT

          • Ženy - niečo nenahraditeľné v živote každého z nás. Od narodenia nás sprevádzajú mamičky, babičky či pani učiteľky. 8. MARCA 2023 sme poďakovali a zablahoželali k Medzinárodnému dňu žien každej žene na našej škole. Žiačky 3.B triedy si v rámci dobrovoľníctva v treťom ročníku pripravili nástenku, kde vzdali hold ženám histórie. Pripomenuli sme si, ktoré dámy bojovali za terajšie práva a začali písať príbeh všetkým ženám, ktoré svojimi činmi motivujú dodnes. Do dobrovoľníckej aktivity boli zapojení aj žiaci. Každý jeden žiak mohol prispieť na nástenku pozdravom pre ženu, ktorú si v jeho živote váži. Nie raz sa tam objavili práve mamky, kamarátky alebo pani učiteľky. Na záver, každá jedna EGŤáčka dostala milú kartičku s blahoželaním.

            Text a foto: N. N. Vavreková (III. B)

            Women - something irreplaceable in the life of each of us. From birth, mothers, grandmothers or teachers take care of us and help us in our daily life. On March 8, we thanked and congratulated every woman at our school to the International Women's day. As part of volunteering in the third year, the students of class 3B prepared a board where they paid tribute to the women of history. We reminded ourselves which were the ones fighting for our current rights and started writing a story for all the women, whose actions motivate us to this day. Students were involved as well. They could share a thankful note or name of the woman they appreciate. At the end, every EGT woman got a thank you card.

            Text and foto: N. N. Vavreková (III. B)

        • Štvrtáci na Zvieracej farme
          • Štvrtáci na Zvieracej farme

          • V utorok 7. marca 2023 žiaci štvrtého ročníka s učiteľkami Katarínou Jakubcovou a Michelle Van Wyk si v divadle Jozefa Gregora Tagovského vo Zvolene pozreli predstavenie anglického zájazdového divadla TNT Theatre Britain - Zvieracia farma, ktoré bolo zrežírované na námet známeho románu Georga Orwella. Spisovateľ metaforicky a so satirou, prostredníctvom zvierat, ukázal vývoj a sociálne vzťahy v Rusku od cárizmu cez Októbrovú revolúciu až po život v socialistickom sovietskom zväze. Okrem krásnej britskej angličtiny u žiakov zarezonoval i veľmi silný odkaz predstavenia, nemenej aktuálny ako pred takmer osemdesiatimi rokmi v čase prvého vydania tejto knihy, ktorý bol zároveň finálnou replikou celého predstavenia:

            All animals are equal, but some animals are more equal than the others.

            (Všetky zvieratá sú si rovné, no niektoré sú si rovnejšie.)

            Text a foto: -egt-

            Fourth years on Animal farm

            On Tuesday March 7th 2023, students from 4th grade with teachers Katarína Jakubcová and Michelle Van Wyk, watched the play Animal farm written by George Orwell. The play was adapted for the stage by TNT Theatre Britain and performed in the theatre J.G. Tajovského in Zvolen. The writer showed the development and social relationships in Russia metaphorically and satirically through animals. It started with tsarism, continued through October’s revolution to life in Socialist Soviet Union. In addition to beautiful British English between students, the play aroused very strong thoughts. The idea isn’t any less relevant as eighty years ago at the time of the first publication of the book. This was also the final motive of the whole performance: „All animals are equal, but some animals are more equal than others.“

            Text a foto: -egt-

            Translated by: K. Motyčková, V. Skladaná (I.A)

        • Svetový deň modlitieb v Tisovci
          • Svetový deň modlitieb v Tisovci

          • V Evanjelickom a. v. kostole v Tisovci sa stretlo spoločenstvo žien a mužov pri príležitosti svetového dňa modlitieb. Tohto roku program pripravili ženy z Taiwanu. Do programu boli zapojené ženy z Evanjelického cirkevného zboru v Tisovci ako aj žiačky Evanjelického gymnázia v Tisovci. Okrem spevu piesní a modlitieb bolo spoločenstvo povzbudené zvesťou Božieho slova, ktoré znelo z listu Efezským 1:15-19. Pavel sa modlí za osvietenie očí srdca veriacich v Efeze. Tieto slová sú povzbudením aj pre nás. Ak sa oči nášho srdca otvoria okúsime nádej plynúcu z jeho povolania, bohatstvo Jeho slávneho dedičstva a Jeho veľkú moc v našich životoch. Povzbudením boli aj svedectvá taiwanských žien a dievčat o ich viere a životných situáciách. Kiež sa nám oči srdca otvoria, aby sme mohli vidieť Božie zasľúbenia v našich životoch a našimi činmi odzrkadľovať lásku Kristovu.

            Text a foto: E. Guzmová

            World Day of Prayers in Tisovec

            A community of women and men met on the World Day of Prayers in the church in Tisovec. This year, the program was prepared by women from Taiwan. Women from the Lutheran church in Tisovec, as well as pupils of the Lutheran high school in Tisovec, were involved in the program. In addition to singing songs and prayers, the community was encouraged by the message of God's word, which sounded from the letter to Ephesians 1:15-19. Paul prays for the enlightenment of the eyes of the heart of the believers in Ephesus. These words are an encouragement to us as well. If the eyes of our hearts are opened, we will taste the hope of his calling, the riches of his glorious inheritance, and his great power in our lives. The testimonies of Taiwanese women and girls about their faith and life situations were also encouraging. May the eyes of our hearts be opened so that we can see God's love in our lives and reflect the love of Christ with our actions.

            Text and foto: E. Guzmová

        • Poďakovanie za pomoc UKRAJINE - "RIMAVSKÁ POMÁHA UKRAJINE" - Biela vrana
          • Poďakovanie za pomoc UKRAJINE - "RIMAVSKÁ POMÁHA UKRAJINE" - Biela vrana

          • 1. marca 2022 sa začal písať "príbeh jednej chodby" v Gemersko-malohontskom múzeu / Gömör-Kishonti / v Rimavskej Sobote. Prvýkrát tam otvorili humanitárnu zbierku Rimavská pomáha Ukrajine s pocitom, že bude potrebná zhruba tak 2 - 3 týždne.

            Učitelia a žiaci Evanjelického gymnázia v Tisovci sa ihneď stali pravidelnými prispievateľmi. Každý týždeň naložili auto s krabicami, ktoré obsahovali práve potrebné veci a žiaci  alebo učitelia našej školy ich prinášali na zberné miesto. Do konca školského roku  do zbierky pravidelne prispievali. Okrem vecí, ktoré potrebovali v zbierke sa učitelia a žiaci EGT snažili prispievať ukrajinským rodinám v našom meste a jeho okolí aj čerstvými potravinami či ovocím a zeleninou.

            Zbierka nakoniec trvala 8 mesiacov. Neskončila preto, že by skončila vojna na Ukrajine. Ale preto, že žijeme v ťažko skúšanom regióne.

            Aj napriek tomu sme my, Evanjelické gymnázium v Tisovci, v spolupráci s aktivistami z “Rimavská pomáha Ukrajine” dokázali pomáhať mnohým ľuďom, ktorí našu pomoc veľmi potrebovali.

            17. novembra 2022 dostala zbierka RIMAVSKÁ POMÁHA UKRAJINE ocenenie Biela vrana. Aktivistov to, samozrejme, veľmi dojalo a pri preberaní ocenenia  mysleli na každého jedného z prispievateľov.

            V rámci cyklu podujatí pod názvom LOKÁL, ktorý dáva priestor umelcom z Rimavskej Soboty a priľahlých vesmírov, sa 26. februára 2023  predstavili ukrajinskí výtvarníci Alyona Yaseneva a Valeriy Stratiuk a rimavskosobotskí filmári Katarína Smaczna a Peter Pavlík s premiérou ich dokumentárneho filmu #RimavskaPomahaUkrajine. Špeciálnym hosťom večera bola Viera Dubačová, režisérka dokumentárneho cyklu Tí, ktorí zostali.

            Na podujatie dostali pozvánku aj zástupcovia EGT. Vrcholom večera bolo ocenenie spolupracovníkov zbierky. To znamená, že ocenenie získalo aj Evanjelické gymnázium v Tisovci. Rimavská pomáha Ukrajine dostala dôveru od organizátorov Bielej vrany, aby mohli oceniť ľudí v regióne, ktorí aktívne pomáhali pri pomoci Ukrajinským ľuďom v núdzi. Poďakovali sa nám s tým, že bez nás by zbierka Rimavská pomáha Ukrajine nikdy nemohla fungovať.

            Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým žiakom, učiteľom a zamestnancom školy, ktorí pomáhali.

            Text a foto: Z. Vojteková

            On March 1, 2022, the "story of one corridor" began to be written in the Gemer-Malohont Museum in Rimavská Sobota. For the first time, they opened the humanitarian collection Rimavská helps Ukraine with the feeling that it will take 2-3 weeks.

            The teachers and students of Lutheran High School in Tisovec immediately became permanent contributors. Every week, we loaded the car with boxes that contained needed things and our students or teachers bring them to the collection point. Until the end of the school year, we regularly contributed to the collection. In addition to the things they needed in the collection, EGT students and teachers also contributed with fresh food such as fruits and vegetables to Ukrainian families in and around our city.

            Collection lasted for 8 months. It did not end because the war in Ukraine ended. But because we live in a difficult region.

            Despite this, we, Lutheran High School in Tisovec, in cooperation with activists from "Rimavská helps Ukraine", were able to help many people who needed our help very much.

            On November 17, 2022, the organisation RIMAVSKÁ HELPS UKRAINE received the White Crow award. Of course, the activists were very moved and thought of each and every contributor when receiving the award.

            As part of the cycle of events called LOKÁL, which gives space to artists from Rimavská Sobota and its surroundings, Ukrainian artists Alyona Yaseneva and Valeriy Stratiuk and Rimavská Sobota filmmakers Katarína Smaczna and Peter Pavlík presented themselves on February 26, 2023 with the premiere of their documentary film #RimavskaPomahaUkrajine. The special guest of the evening was Viera Dubačová, a director of the documentary series Those who stayed.

            EGT representatives were also invited to the event. The highlight of the evening was the awarding of the collaborators of the collection. This means that the Lutheran High School in Tisovec also won the award. Rimavská helps Ukraine received the trust of the White Crow organizers so that they could appreciate people in the region who actively helped to Ukrainian people in need. They thanked us, saying that without us, the Riavská helps Ukraine collection would never have been able to function.

            A big THANK YOU to all the students, teachers and school staff who helped.

            Text and foto: Z. Vojteková

             

        • Návšteva veľvyslanca USA Gautam A. Rana
          • Návšteva veľvyslanca USA Gautam A. Rana

          • V utorok 7. marca 2023 navštívil našu školu veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku, pán Gautam A. Rana. Pri stretnutí s vedením školy sa zaujímal o študijný program, projekty školy a jej ďalšie smerovanie. Pozdravil učiteľský kolektív a ocenil ich prácu. V kultúrnom dome diskutoval so žiakmi o spoločných aj rozdielnych znakoch vo vzdelávaní, kultúre a každodennom živote na Slovensku a v Spojených štátoch. Vyjadril nádej v mladých ľudí pre lepšiu budúcnosť Slovenska.

            Text: M. Štefániková

            Foto: G. Zacherová, II. A

             

             

            The US Ambassador Gautam A. Rana visited EGT.

            On Tuesday, March 7, 2023, the ambassador of the United States of America in Slovakia, Mr. Gautam A. Rana, visited our school. During the meeting with the school management, he showed his interest in the study program, the school's projects and its future vision of the school. He greeted the teaching staff and appreciated their work. In the culture centre in Tisovec, he had a chance to meet EGT students where he discussed common and different issues within education, culture and everyday life in Slovakia and the United States. He expressed his hope in young people for a better future for Slovakia.

            Text: M. Štefániková

            Foto: G. Zacherová, II. A

        • Zmudri do škôl
          • Zmudri do škôl

          • V prvom polroku sa naša škola zapojila do polročného programu Zmudri.sk, ktorý bol zameraný na rozvoj charakteru a aktívneho občianstva. Žiaci sa pravidelne na hodinách občianskej náuky oboznamovali ako pomáhať svetu, ako ho meniť, ako chrániť prírodu. Zisťovali, prečo máme predsudky, učili sa odlišovať mýty a fakty ... Naše snaženie je odmenené poznatkami a skúsenosťami. Škola a aj žiaci získali diplomy za absolvovanie vzdelávania.

            Text: J. Šmecková

        • Krajské kolo súťaže žiakov SŠ v spracovaní informácií na počítači (SIP)
          • Krajské kolo súťaže žiakov SŠ v spracovaní informácií na počítači (SIP)

          • Žiaci prvého ročníka – Leonard Erik Gombár, Matej Klimo, Viliam Slašťan a štvrtého ročníka Denis Dovala a Miroslav Szepessy sa dňa 8. februára 2023 zúčastnili na krajskom kole súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači (SIP). Svoje vedomosti a zručnosti využili v rôznych disciplínach:

            1. Písanie všetkými desiatimi prstami na počítači
            2. Úprava textu na počítači
            3. Wordprocessing

            Spomedzi zúčastnených odborných škôl, bola naša škola jediná so všeobecným zameraním, ktorá sa súťaže zúčastnila. O to je naša radosť väčšia zo zaslúženého umiestnenia Denisa Dovalu, ktorý v disciplíne – wordprocessing získal 2. miesto. Gratulujeme a tešíme sa z jeho umiestnenia.

            Text a foto: -mp-

        • Akadémia veľkých diel
          • Akadémia veľkých diel

          • „Myšlienky silných diel a diela silných myšlienok.“

            Program Akadémia veľkých diel začala fungovať na našej škole tohto roku po prvýkrát. Samotný program sa skladá z dvoch častí: práca s dielom a diskusný seminár.

            Stretávame sa raz týždenne pod vedením pani učiteľky Jakubcovej a Vojtekovej. Okrem nadobudnutia schopností, ktoré nám môžu pomôcť v rozhodovaní sa v rôznych životných situáciách, po úspešnom absolvovaní akadémie získame aj diplom, ktorý má platnosť na vysokých školách na Slovensku, čiže inak povedané - body k dobru.

            K dielam máme prístup prostredníctvom aplikácie Akadémie, kde nájdeme materiály, ktoré si môžeme pred seminárom prezrieť, vypočuť, prečítať či otestovať sa v kvíze.

            Na stretnutiach jednotlivé diela rozoberáme, spoznávame ich bližšie a dozvedáme sa rôzne zaujímavé názory ako:

            • Ľudia do nášho života prichádzajú a iní odchádzajú ...
            • Po čase si môžeme prestať s istým človekom rozumieť ...
            • Je v poriadku, ak sa dvaja ľudia rozhodnú vydať sa odlišnými cestami ...
            • Ľudia sa neustále menia ...
            • Spôsob, ako sa dvaja ľudia od seba odlúčia, je dôležitý ...

            Vďaka akadémii sa zoznamujeme s novými dielami od svetoznámych autorov a na našich stretnutiach v nich spoločne hľadáme skryté myšlienky. Každý z nás sa môže s ostatnými podeliť o svoj názor a svoj pohľad na určité dielo. Akadémia nás učí pozerať sa na diela iným spôsobom tak, aby sme pochopili ich skrytú podstatu. Toto všetko som sa za pár mesiacov akadémie naučila. Okrem toho som spoznala bližšie ľudí okolo seba, rozšírila si vedomosti prostredníctvom pre mňa nových diel a autorov a hlavne som získala cennú skúsenosť do života. Odteraz sa inak pozerám na obrazy, iným spôsobom čítam romány a inak počúvam hudbu. Teraz v každom diele hľadám odkaz skrytý autorom. Akadémiu odporúčam každému, kto má rád umenie, chce skúšať nové veci a zbiera skúsenosti.

            Text: Lenka Bubelínyová (IV.A)

            Aj ja navštevujem voľno časový program Akadémiu veľkých diel, kde diskutujeme o dielach z oblasti literatúry, hudby, filmu a výtvarného umenia za účelom vnútorného rozvoja ako aj kritického myslenia a čítania s porozumením. Osobne som sa prihlásila do Akadémie zo zvedavosti. Nemala som nejaký určitý cieľ, ktorý som chcela dosiahnuť. Môžem však povedať, že svoje rozhodnutie neľutujem. A ak sa aj vy rozhodnete stať členmi Akadémie veľkých diel, dúfam, že budete spokojní so svojím rozhodnutím ako ja.

            Text: Martina Kováčiková (V. A)

        • EGŤáci plesali
          • EGŤáci plesali

          • Ples študentskej firmy Gradient EGT Tisovec

            V piatok 17.2. sa po dvoch covidových rokoch na našej škole opäť konal školský ples. Pod vedením pani učiteľky Eriky Hruškovej ho, ako zvyčajne, pripravovali naši študenti zo štvrtého ročníka zapojení do aplikovanej ekonómie.

            Na plese bolo pre hostí okrem skvelej hudby, ktorú mal na starosti Dušan Dojčár a výborného jedla, pripravený aj zaujímavý program. Na slávnostné otvorenie nám zaspievali sestry Zajakové, folklórne sme sa vyžili vďaka súboru Čížiček z Tisovca a šikovným žienkam zo súboru Vepor z Klenovca, za tým nasledovalo hudobné vystúpenie Kamily Paučovej a zlatým klincom na záver bola firemná scénka. Samozrejme nesmela chýbať ani bohatá tombola, ktorá bola vyhlasovaná počas celého večera. No čo by to bol za ples bez kráľa a kráľovnej? Pán farár s pani farárkou zabodovali a stali sa aspoň na jeden večer kráľovským párom. Nakoniec sa pokračovalo vo voľnej zábave, kde si každý prišiel na svoje.

            Za hojnú účasť ďakujeme našim absolventom, žiakom, učiteľom či priateľom EGT. Odozva na ples bola pozitívna a tešíme sa na ďalšiu spoločnú akciu.

            On Friday 17.2, after two years of covid, students of EGT were once again having fun at the ball, that, as usual, members of the school company have prepared. It would not be possible without the help of Ms. Hruškova, who supported our thoughts and shaped them into reality.

            In addition to the great music, that Dušan Dojčár took care of and the delicious food, there was also an interesting program prepared. Sisters Timea and Saška sang for us at the opening ceremony, we enjoyed the folklore thanks to group Čížiček from Tisovec and group Vepor from Klenovec, which was followed by the musical performance by Kamila Paučová. The program ended with company´s skit. There was also a rich raffle that was being announced throughout the whole evening. But what kind of a ball would it be without the king and queen of the ball? Mr. priest and Mrs. priest scored and became a royal couple for at least one evening. Then the open dance party continued where everyone got their own way.

            We thank our graduates, students, teachers, and friends of EGT for the great participation. The response to the ball was positive and we are looking forward to the next joint event.

        • Prípravný kurz pre uchádzačov o štúdium
          • Prípravný kurz pre uchádzačov o štúdium

          • Evanjelické gymnázium v Tisovci organizuje pre ľahšiu a kvalitnejšiu prípravu uchádzačov o štúdium na prijímacie skúšky prípravný kurz zo slovenského jazyka, matematiky a evanjelického a. v. náboženstva.

            Aby si sa mohol zúčastniť, je potrebné prihlásiť sa prostredníctvom prihlášky najneskôr do 6. marca 2023.

             

            Miesto konania:            Evanjelické gymnázium Tisovec, Jesenského 836/3, 980 61  Tisovec

             

            Slovenský jazyk (SJL)

            Evanjelické a. v. náboženstvo (EVB), 1. časť

            Termín konania:          10. marca 2023             

            Čas konania:              13:00 – 16:00 hod.        

            (Hodiny budú rozdelené na 2 hodiny SJL a 1 hodinu EVB, t. j. 3 vyučovacie hodiny, každá v trvaní 45 minút a následne 10 minútová prestávka.)

             

            Matematika (MAT)

            Evanjelické a. v. náboženstvo (EVB), 2. časť

            Termín konania:          17. marca 2023                     

            Čas konania:              13:00 – 16:00 hod.        

            (Hodiny budú rozdelené na 2 hodiny MAT a 1 hodinu EVB, t. j. 3 vyučovacie hodiny, každá v trvaní 45 minút a následne 10 minútová prestávka.)

             

            Ďalšie informácie:              Žiak si musí priniesť prezuvky, písacie potreby, zošit, občerstvenie a pitie.

             

            Prípravu budú vykonávať skúsení pedagógovia EGT, ktorí sa autorsky podieľajú na príprave podkladov pre prijímacie skúšky.

             

            Prípravný kurz je bezplatný.

            ***

            Dokumenty:

            Prihláška na prípravný kurz

        • Modelová konferencia OSN - MarMUN 2023
          • Modelová konferencia OSN - MarMUN 2023

          • Od 10. do 12. februára 2023 sa žiaci našej školy Gréta Zacherová (2.A), Hana Kobelová (4.A) a Denis Dovala (4.B) zúčastnili modelovej konferencie OSN, ktorá sa konala v Martine. Boli zapojení do Unated Nation Office on Drugs and Crime (UNODC). Snažili sa vyriešiť náročný problém a tým bol pašovanie drog do Európy cez Balkánske štáty. Naši žiaci boli delegátmi Holandska, Nemecka a Švajčiarska. Žiaci si konferenciu užili a majú z nej skvelé spomienky, naučili sa nové zručnosti a vyskúšali si riešenie problémových situácií globálneho rozsahu. Tešia sa aj na ďalšie modelové konferencie OSN.

            Text: Denis Dovala, (4.B)​​​​

            ​​​​

            From 10th to 12th of February, three of our students Gréta Zacherová (2.A), Hana Kobelová (4.A) a Denis Dovala (4.B) have participated in Model Unated Nations (MUN) in Martin. They were in Unated Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). The whole office was focusing on how to slove combating drugs through Balkan countries. Our students were delegates of Netherlands, Germany and Switzerland. The students have enjoyed whole conference. They are looking forward to participating in other MUNs.

            Text: Denis Dovala, (4.B)

        • Workshopový týždeň na EGT očami žiakov prvého ročníka - mediálny workshop
          • Workshopový týždeň na EGT očami žiakov prvého ročníka - mediálny workshop

          • Na našej škole sa opäť konali workshopy a už sme ich súčasťou aj my prváci. Ako to prebieha? Čím sa zaoberáme? Na názory a pohľady na jednotlivé témy workshopov sme sa pýtali našich starších spolužiakov a učiteľov. Každá trieda má iný workshop zameraný na odlišné témy. Myslíme si že, podstatou workshopu je vzdelávanie žiakov inou, zábavnejšou formou.

            Pýtali sme sa jednotlivých tried na ich názory na workshopy. Najskôr sme sa vybrali za štvrtákmi. Ich workshop spočíval v príprave na maturitu zo slovenského jazyka a literatúry. Je to dobrá pomoc pri príprave pre maturitu. Môže to byť trochu zložité spomenúť si na všetko to učivo, ktoré sme preberali za tých pár rokov. Táto možnosť, ktorá sa nám naskytla pomôže nám všetkým zvládnuť maturitu a poriadne sa na ňu pripraviť. 

            Naša cesta pokračovala návštevou druhého ročníka. Pre zmenu ich workshop bol zameraný na IKT. Táto skratka znamená Informačná a komunikačná technológia. Vyrábali ročenku, ale učili sa vytvárať aj webové stránky. Volali žiakov po jednotlivých triedach, aby ich mohli nafotiť do ročenky. Bol to veľmi zdĺhavý a náročný proces. Trávili za počítačmi veľmi veľa času. Unavilo ich to, ale získali nové skúsenosti a vytvorili zaujímavé elektronické aj papierové ročenky celej školy.

            Zastavili sme sa aj pri tretiakoch. Oni mali workshop globálnej výchovy. Zaoberali sa rôznymi témami, napríklad aj tým ako môžu  jednotlivci predísť ešte väčšiemu znečisteniu planéty. Tento workshop pomohol ukázať našim tretiakom aj prácu dobrovoľníkov. Tretiaci vnímajú tento workshop ako príležitosť objaviť v sebe niečo nové, pretože dobrovoľníctvu sa môže venovať naozaj ktokoľvek, kto o to má záujem. 

            Pravdaže sme sa pýtali aj našich spolužiakov z prvého ročníka, čo si myslia o našom workshope mediálnej výchovy. Na začiatku sme si mali vybrať tému a vytvoriť skupiny pre našu prácu. Svoje práce sme prezentovali v stredu 8.2.2023. Bolo to veľmi zaujímavé naučili sme sa nové veci o médiách aj prevencii pred kyberšikanou a sextingom. Prišiel k nám aj bývalý absolvent našej  školy Matej Hank, študent žurnalistiky. Ten nám vysvetlil, čo je to hoax a porozprával nám, ako to funguje v mediách a novinárskej praxi. 

            Piataci sa venovali anglickému workshopu. O tomto workshope sme veľa nezistili nakoľko boli zaneprázdnení písaním a nechceli sme ich veľmi rušiť. Veríme, že si aj oni užili svoj workshop a naučili sa niečo prínosné.

            Žiakom našej školy sa workshopy páčili, boli zaujímavé a náučne. Ale ako to už býva, nie všetko má len svetlé stránky. Nepáčilo sa im, že workshopy boli krátke a niektorí žiaci mali málo času na hlbšie rozobratie zaujímavých tém. Žiaci sú veľmi vďační za príležitosti, ktoré im táto škola poskytuje.

            Text: 1.A - Ema Kocúrová, Kika Motyčková, Gregor Kubej a Nikolas Vaculčiak

            Workshops were held at our school again, and we first-year students are already a part of them. How is it going? What do we do? We asked our older classmates and teachers for their opinions and views on the individual topics of each workshop. Each class had a different workshop focused on various topics. We think that the main aim of the workshop is to educate students in a different, more entertaining way.

            We asked individual classes about their opinions on the workshops. First, we went to the fourth graders. Their workshop consisted of preparation for the final exam from Slovak language and literature. It is a good help in preparing for this exam. It can be a bit difficult to remember all the lessons we have covered over the past few years. This opportunity that has presented itself to us will help us all cope with the maturita and properly prepare for it.

            Our journey continued with a visit of the second years. Their workshop was focused on ICT. This acronym stands for Information and Communication Technology. They were making a yearbook, but they were also learning to create websites. They called the students in each class so that they could take their picture for the yearbook. It was a very long and difficult process. They spent a lot of time at computers. They were tired, but they gained new experience and created interesting electronic and paper yearbooks for the whole school.

            We also stopped with third graders. They had a global education workshop. They dealt with various topics, for example, how individuals can prevent even more pollution of the planet. This workshop helped show our third-graders the work of volunteers. The third-graders see this workshop as an opportunity to discover something new in themselves, because volunteering can be done by anyone who is interested in it.

            Of course, we also asked our classmates from the first year what they thought about our media education workshop. At the beginning we had to choose a topic and create groups for our work. We presented our work on Wednesday, February 8th, 2023. It was very interesting, we learned new things about the media and prevention of cyberbullying and sexting. A former graduate of our school, Matej Hank, a journalism student, also came to visit and teach us. He explained  what a hoax is and told us how it works in the media and journalistic practice.

            Fifth graders attended an English workshop. We didn't find out much about this workshop as they were busy writing and we didn't want to disturb them too much. We hope they also enjoyed their workshop and learned something useful.

            The students of our school liked the workshops, they were interesting and educational. But as usual, not everything has only bright sides. They did not like that the workshops were short and some students had little time to discuss interesting topics in depth. The students are very grateful for the opportunities this school provides them.

            Text: 1.A - Ema Kocúrová, Kika Motyčková, Gregor Kubej and Nikolas Vaculčiak

        • Workshop globálneho vzdelávania
          • Workshop globálneho vzdelávania

          • Druhý februárový týždeň sa už, ako klasicky, organizovali na EGT workshopy. Tretiaci si vyskúšali, aké je to zamýšľať sa a riešiť globálne problémy, ktoré postihujú nás všetkých. V pondelok sme si ako prvé povedali, čo vlastne globálne problémy sú a čo všetko pod ne spadá. Rozdelili sme sa do skupín, kde sme ich jednotlivo rozobrali a následne prezentovali pred celou triedou. Zopakovali sme si, aké je to využívať teamovú prácu a správne vystupovať na verejnosti.

            Druhý deň nás čakala práca spojená so solidárnosťou voči sebe, a to konkrétne dobrovoľníctvom. Naša staršia spolužiačka Lenka zo 4.A nás obohatila skúsenosťami a poznatkami, ktoré pri dobrovoľničení nadobudla. Jej inšpiratívne slová nás povzbudili a pomohli vybrať si smer dobrovoľníckej činnosti, ktorej sa v druhom polroku budeme venovať. Spoločne sme si vypracovali plán, ako budú činnosti vyzerať a prebiehať. Nebolo to teda vôbec ľahké, dávať pozor na všetko, čo je stým spojené. Ako záver dňa nás čakala kultúrna vsuvka od pani učiteľky Dúbravskej, kedy si určite všetci polahodil na krásnej hudbe Richarda Wagnera.

            Posledný deň sme sa venovali klimatickým zmenám a elektroodpadu, pričom nás spolužiačky zo 4.A Betka a Julka svojou prezentáciou informovali o dôležitosti triedenia elektroodpadu a dôsledkami, ktoré sú s ním spojené. Uvedomili sme si, že kupovať stále nové a lepšie len preto, že sú to "trendy" nie je správne riešenie. Deň sme zakončili ľahkým quizom a filmom na túto problematiku. Nakoniec by sme už chceli iba poďakovať pani učiteľkám J. Šmeckovej a A. Dubravskej za ich čas, trpezlivosť a v neposlednej rade ľudskosť, ktorou nás celý workshop sprevádzali. Práve tá občas nám všetkým chýba, pričom dokáže zmeniť tak veľa a stojí tak málo.

            Text: Nina Vavreková, 3.B